Hlavní obsah

Zimní detox: Zbaví tělo škodlivin a vrátí mu energii!

Foto: Thinkstock

Dopřejte vašemu tělu vzpruhu, máme pro vás tipy, které vám dodají potřebnou energii!Foto: Thinkstock

Reklama

Cítíte se stále mimo formu, ne ve své kůži a pořád tolik unaveni? Zkuste si dopřát zimní detox, abyste v sobě zase rozproudili energii. Poradíme vám, jak na to!

Článek

Jak se vyvléct z věčné únavy, jejíž příčinami jsou zima, nedostatek slunce i tepla? Jde to hned několika způsoby. Zkuste začít od běžných věcí, jako je třeba chodit spát před půlnocí, snažit se omezit nadměrné množství alkoholu večer, kdy vám bere energii výživného spánku... I to jsou kroky, jak se neprobouzet jako vymačkaný citron. A ty další? Tady jsou:

Vsaďte na dobré jídlo

Ne, není ten správný čas na to, abyste jedli mléčné výrobky, hltali čerstvou zeleninu a pili chlazené nápoje. To všechno vám podle čínských lékařů nyní bere životní energii, zchlazuje trávení, zpomaluje metabolismus, snižuje imunitu. Pomoci vám naopak mohou výživné potraviny, které podporují detoxikaci, tedy odplavení toxinů z těla a zlepšení všech funkcí organismu.

Poskytují tělu dostatek antioxidantů nezbytných pro ochranu proti volným radikálům. Patří mezi ně třeba červená řepa, celer, petržel, špenát, kysané zelí, fazole, čočka… Dobré jsou také zeleninové polévky, vývary, miso… Kdybyste pátrali, zkuste se inspirovat článkem Jídelníček podle horoskopu.

Foto: Thinkstock

Změna jídelníčku rozhodně pomůžeFoto: Thinkstock

Pomohou i bylinky

Vedle jídla můžete nasadit i další detoxikační zbraně: skvělé jsou na pročištění bylinné čaje, kúry či tinktury, kde hlavní roli hrají bylinky, jako je bříza, jasan, pýr, ostropestřec a rozmarýn. Čistí tělo od usazenin a napomáhají k revitalizaci organismu. Užívají se denně.

V neposlední řadě funguje také známá teplá voda s citronem po ránu, která z vás dostane únavu, a tedy vás vnitřně čistí. Během dne pak dostatek (minimálně 2,5 litru) obyčejné neslazené vody.

Hýčkání pokožky

Proti působení volných radikálů na pleť způsobujících mimo jiné vrásky doporučuje Barbora Marckx z kliniky Beauty Day Spa: „Výborně účinkují kosmetické masáže obličeje. Ošetření stimulují mikrocirkulaci, a působí tak účinně také proti otokům a tmavým kruhům pod očima, minimalizují jemné vrásky a nedokonalosti pleti v okolí očí.“

Podle ní je dobré pomoci pokožce také různými maskami na obličej (od Éminence Organics třeba limetková stimulující, kyslíková krémová maska Snow O2 Cleanser nebo od Lush maska Drsňák medík či Vráskožrout), ale i peelingem na tělo (zkuste třeba meruňkové mýdlo s olejem od Manufaktury či Tělový rostlinný peeling Yvese Rochera).

Foto: thinkstock

Cílené masáže pleti dokážou skoro zázraky!Foto: thinkstock

Stimulace doteky

Někdo na sebe nenechá ani sáhnout, jiný by masáže mohl každý den. Pokud tedy patříte mezi jejich milovníky, zapátrejte po speciálních detoxikačních masážích (ajurvédské, lymfatické, detox...). Tereza Patraulea z Planet Zen říká: „Tyto procedury umí odplavit únavu, odlehčit tělu, rozpouštět tukové zásoby, odstranit bolesti zad, ale i odbourávat stres.“

Mezi další pomocníky patří bylinné oleje nebo zábaly. Ty umí vpravit pod povrch těla neskutečnou úlevu. Míří od srdce přes nervy, lymfu k orgánům a pronikají do vašeho těla jako energie sama. Proč toho tedy nevyužít?

A jaký je váš zaručený recept na více energie?

Reklama

Načítám