Hlavní obsah

Zklamali jste svoje dítě? Dejte mu čas, odpustí vám

Foto: Profimedia

Děti jsou citlivé na to, co jim rodiče říkají. V každém věku! Proto pozor, co jim slibujeteFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děláte pro svoje dítě první poslední. Věnujete se mu, trávíte s ním volný čas. Jenže občas něco třeba i bezmyšlenkovitě slíbíte, a potom to prostě nedokážete splnit. Zklamali jste už někdy svoje dítě?

Článek

Znáte ten pocit? Na něco se těšíte nebo s něčím počítáte, a souhrou okolností to je nakonec všechno úplně jinak. A vás to pořádně zklame.

Jenže dospělí umí tenhle pocit potlačit a rozumně si vše vysvětlit. Dítě se ale se zklamáním vypořádává mnohem hůř. Jaké „zrady“ se rodiče dopustili v očích svých dětí?

Akční máma

Nejen sedmiletého syna, ale i manželku pořádně zklamal táta. Měli naplánovaný výlet do německého zábavního parku a Míša měl zabaleno už týden dopředu. Večer před odjezdem mu ale táta řekl, že má o víkendu neodkladné jednání. „Míša velmi plakal,“ vzpomíná máma Milena.

Manžel jí přitom přiznal, že mu partner nabídl i jiné termíny schůzky, on to ale nechtěl odkládat. „Moc mě mrzelo, jak je Míša zklamaný, takže jsem se rozhodla být akční. Protože neřídím, našla jsem spojení, oprášila pár německých frází a ráno jsme ve dvou vyrazili. Míša tátovi nakonec odpustil a toho to tak mrzelo, až mi ho bylo líto,“ uzavírá Milena.

Foto: Profimedia

Zklamání z toho, že se tatínci mnohdy svým dětem nevěnují, je obrovskéFoto: Profimedia

Naštvaná sestra

Terezu zklamala její starší sestra. Už je dospělá a vídají se málo, proto zavedly zvyk, že ji vždy jednou za měsíc vyzvedne ze školy a jsou spolu. „Jdeme po obchodech a na zmrzlinu nebo dort,“ popisuje sestra Zuzana.

Nedávno ale Zuzka dala přednost jinému programu. „Byla jsem čerstvě zamilovaná a přítel mě pozval na romantický výlet. A já Terku úplně zazdila. Navíc jsem jí to jen oznámila textovkou,“ uznává Zuzana chybu. Jedenáctiletá Terka to nerozdýchala, naštvala se a sestře vzkázala, že ji nechce vidět. „Řekla jsem to příteli a ten zareagoval neuvěřitelně. Otočil auto a jeli jsme pro ségru. Obě nás pozval do kina a Terezu si tak získal, že mi hned odpustila,“ pochvaluje si Zuzka.

Rozhádaní rodiče

Aniččini rodiče se před pár lety rozvedli, pro školačku to bylo těžké období. Naštěstí se ale máma s tátou dokázali dohodnout a dál fungovat. „Exmanžel k nám chodil na Vánoce a Aniččiny narozeniny, jezdili jsme i na společné dovolené,“ říká Mirka.

Jenže potom se její bývalý manžel znovu oženil. Anička se svojí macechou vycházela dobře, té se ale nelíbilo, že by její muž měl být týden u moře s exmanželkou. „Já to vlastně chápu, ale exmanžel na to šel nešikovně. Otálel s tím říct to Aničce a pak jí těsně před prázdninami řekl, že letos společně nikam nejedeme,“ vzpomíná Mirka. Naštvala se na něj a vůbec s ním nekomunikovala.

„Nakonec se vyvztekala na táboře a přistoupila na to, že poprvé pojede zvlášť s tátou a zvlášť se mnou. A rychle pochopila, že je to docela výhodné,“ směje se Mirka. Rozvod je pro dítě nepříjemný. Co při něm vlastně cítí?

Foto: Profimedia

Když dáte dítěti čas, většinou vám odpustíFoto: Profimedia

Vysněný dárek

Velké zklamání, za které nemohli rodiče, ale osud, zažila Lucka u vánočního stromku. Byly jí čtyři a strašně si přála sourozence. Když jí máma řekla, že budou mít miminko a dostanou ho pod stromeček, byla nadšená.

„Termín mi vycházel před svátky, a tak jsem malé řekla, že na Štědrý den bude miminko doma. Jenže jsem přenášela a bylo jasné, že do Vánoc neporodím,“ říká Iveta. Dcerce se to snažila vysvětlit, ale bez výsledku.

„U stromku se Lucka vrhla na dárky a hledala miminko. Když ho nenašla, dostala hysterický záchvat. Byla příšerně zklamaná a něco jí vysvětlovat nemělo smysl. Nakonec ji uklidnily nové hračky,“ popisuje Iveta s tím, že miminko se narodilo pár dní po Vánocích a Lucka si tak vlastně užila další Štědrý den.

Když chce dítě sourozence, umí být vynalézavé. Co třeba vymyslí?

Čím jste zklamali vaše dítě? Odpustilo vám?

Reklama

Načítám