Hlavní obsah

Zkuste 3 skvělé recepty s ricottou. Konečně se ji naučíte správně využít!

Foto: David Háva

Lehké a zdravé letní menu vás okouzlíFoto: David Háva

Reklama

Lahodné topinky, božské těstoviny nebo tartaletky plné ovoce? Vyzkoušejte tři recepty s vůní a chutí léta. Jako základ k nim budete potřebovat jemnou krémovou ricottu.

Článek

Stačí jí tak málo a stane se hvězdou kuchyně. Během chvilky z ní vykouzlíte jednoduchý a zdravý dezert. Můžete ji ochutit medem nebo třtinovým cukrem, přidat hrst oříšků, ovoce, a lehká letní sladkost je na světě. Jednoduše z ní připravíte i bleskové těstoviny. Čím ochutit ricottu? Třeba hrstí čerstvých bylinek, česnekem, solí, pepřem. Je výborná k čerstvým těstovinám i k plnění těstovin cannelloni.

Topinky s pečenou zeleninou

Na 4 porce budete potřebovat: 8 krajíčků chleba, 400 g ricotty, 500 g mixu zeleniny (lilek, rajčata, cukety, cibule, česnek), olivový olej, sůl, pepř

Foto: David Háva

Luxusní chlebíčky s pečenou zeleninou vám zachutnají!Foto: David Háva

Postup: Zeleninu nakrájejte na kousky a rozložte ji na plech vyložený pečicím papírem. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem a pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím na suché pánvi opečte chleby dozlatova. Ricottu osolte, opepřete a promíchejte. Hotové chleby potřete vrstvou ricotty a poklaďte kousky opečené zeleniny.

Tip: Pro ještě větší pikantnost můžete do ricotty vmíchat prolisovaný stroužek česneku a nadrobno nasekané lístky rozmarýnu.

Cannelloni se špenátem

Na 4 porce budete potřebovat: těstoviny Cannelloni (400 g). Na bešamel: 100 másla, 100 g hladké mouky, 1 l mléka, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku. Na náplň: 400 g ricotty, 1 lžíci másla, 200 g čerstvého špenátu, 2 žloutky, sůl, pepř, olivový olej, 70 g parmezánu, máslo na vymazání formy

Foto: David Háva

Stejným způsobem se stejnou náplní můžete připravit i oblíbené lasagneFoto: David Háva

Postup: Na bešamel nechte v rendlíku rozpustit máslo. Postupně přisypávejte za stálého míchání mouku. Stáhněte oheň, směs míchejte a nechte zezlátnout. Pak postupně přidávejte teplé mléko a stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Nechte krátce probublávat a stáhněte z ohně. Osolte a dochuťte muškátovým oříškem.

Pak na másle nechte zavadnout propláchnutý špenát. Přidejte ricottu, žloutky, polovinu sýra a směs osolte a opepřete. Hotovou směsí naplňte cannelloni (není nutné je vařit). Zapékací misku vytřete máslem. Dospodu dejte vrstvu bešamelu, pak naskládejte naplněné cannelloni a zalejte zbylým bešamelem. Posypte zbylým sýrem a dejte péct asi na 40 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

Tip: Do náplně můžete přidat 100 g na kostičky nakrájené a opečené slaniny.

Tartaletky s lesním ovocem

Na 6 koláčků budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 1 vejce, 125 g másla, špetku soli, ½ lžičky nastrouhané citronové kůry, máslo na vymazání forem. Na náplň: 300 g ricotty, 200 ml smetany ke šlehání, 120 g moučkového cukru, ¼ lžičky mleté skořice, 500 g lesního ovoce, lístky máty na ozdobu

Foto: David Háva

Po dobrém obědě si zasloužíte dokonalý dezert!Foto: David Háva

Postup: Z mouky, másla, vejce, špetky soli a citronové kůry vypracujte hladké těsto. Vymažte si máslem formičky. Těsto vyválejte a vykrojte z něho 6 koleček o něco větších, než jsou formičky. Těsto do nich vložte a přimáčkněte. Formy dejte na půl hodinky do chladu a těsně před pečením těsto na několika místech propíchejte vidličkou. Pak formičky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a korpusy pečte asi 20 minut. Po upečení je vyklopte a nechte vychladnout. Mezitím si ušlehejte ricottu s cukrem a skořicí. Pak opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Krémem naplňte košíčky, ozdobte je ovocem, lístky máty a ihned podávejte.

Tip: Jako rychlou variantu dezertu můžete použít na koláčky chlazené listové těsto.

Vaříte s ricottou? Prozraďte nám vaše nejoblíbenější recepty!

Reklama

Načítám