Hlavní obsah

Zkuste domácí tatarku a salsy!

Foto: archiv redakce

Zpestřete své pokrmy výbornými omáčkamiFoto: archiv redakce

Reklama

Maso nebo salát bez omáčky, to přeci nikdy není ono! A tak v dalším díle Školy vaření přichází Martin Bušek se čtyřmi skvělými nápady na domácí tatarku a pikantní salsy, které každý pokrm promění v nezapomenutelný kulinářský skvost. Ochutnejte je i vy!

Článek

Po porcování kuřete, bramborových receptech, vajíčkovém kurzu a speciálu o vepřovém mase přichází šéfkuchař Martin Bušek s dalšími kuchařskými vychytávkami: pravou domácí tatarkou a hned třemi tipy na pikantní salsy. Je toho opravdu hodně, tak pojďme na to!

Domácí tatarská omáčka

Jedná se o komplet domácí tatarku, žádné šizení, kdy jen smetanou a hořčicí zředíte tu kupovanou! Připravte si 200 ml majonézy (nic než vyšlehaný olej se žloutky), 1 cibuli, 1 kyselou okurku, sůl a pepř, 1 lžíci dijonské hořčice, worchester.

Nejprve začněte majonézou. Tu připravíte tak, že ručním šlehačem vyšleháte na nejvyšší stupeň 2 žloutky se 150 ml oleje. „Olej a žloutky musejí mít stejnou teplotu,“ upozorňuje šéfkuchař Martin Bušek. „Kdo se bojí syrových vajec, může majonézu udělat i z vařených bílků nebo z vařených žloutků. Nebo dokonce i celých vajec,“ doplňuje Martin. (Jsou rodiny, které si štědrovečerní bramborový salát bez domácí majonézy ani nedovedou představit. Zkuste to tak letos i vy!)

Foto: archiv redakce

Na přípravu majonézy musí mít olej i žloutky stejnou teplotuFoto: archiv redakce

Když máte majonézu hotovou, přidejte do ní 1 lžíci dijonské hořčice a najemno nasekanou cibuli (jak na to najdete ve videu ZDE!)

Pak přichází na řadu kyselá okurka, kterou můžete s klidným svědomím nastrouhat najemno. Do tatarské omáčky se může přidat i lžíce bílého vína nebo nálevu z kyselých okurek. V obou případech je pak ale podstatně vyšší riziko zkysnutí.

Nakonec vše dochuťte solí, pepřem a několika kapkami worchesteru a máte hotovo.

Salsa verde – dokonalý obleček pro rybu

Na zelenkavou salsu, která se skvěle hodí na přípravu ryb (v létě se jí celá potírá, než jde na gril), si připravte: hrst ploché petržele, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 3 lžíce vinného octa, 2 ančovičky, 10 kuliček kapary, bílé pečivo, trochu cukru, sůl, pepř, případně 2 uvařené žloutky a kyselou okurku (nemusí být).

Postup je jednoduchý. Bílé pečivo natrhejte na kousky (ideálně toastový chléb) a namočte ho do vinného octa.

Do větší misky s vyšším okrajem dejte petržel a česnek.

Následuje lžička cukru a několik kuliček kapary, které zbavte stopky.

Přidejte ančovičky, zvlhčený bílý chléb, ještě lžíci vinného octa, sůl, pepř a olivový olej. (V tuhle chvíli byste přidávali i uvařené žloutky a kyselou okurku).

Teď přichází chvíle velkého hrdiny – mixéru! Vezměte do rukou ruční tyčový mixér a všechny přísady v míse řádně „potrestejte“. A to je celé!

Salsa pikante – hodí se snad úplně ke všemu!

Pro „plechové pusy“ Martin Bušek připravil pálivou fantazii, která se prý hodí ke všemu, třeba i k nachos. Potřebujete: 2 stroužky česneku, kousek zázvoru, 300 g cherry rajčátek, 1 vařenou mrkev, 2 mladé cibulky, 4 chilli papričky, 1 lžíci cukru, špetku soli, 1 až 2 lžíce rýžového octa, 1 lžíci slunečnicového oleje.

Oloupaný česnek společně se zázvorem nasekejte najemno, dejte do hmoždíře a pečlivě utřete dohladka. Zalijte rýžovým octem a vše nechte uležet asi půl hodiny. Mezitím si připravte zbytek surovin. Rajčátka, cibulku, papričky a mrkev nakrájejte na malé kousky a suroviny přendejte do mísy. Přidejte směs z hmoždíře i se šťávou, kterou suroviny pustily. Nakonec přichází cukr, sůl, olej a závěrečné míchání. Hotovou omáčku je lepší nechat uležet přes noc v lednici.

Salsa ze sladkých brambor

Na blátivě zelenou salsu, která chutná pohádkově, si připravte: 6–8 papriček jalapeňos, 1 sladkou bramboru, 3 zelená rajčata, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce vinného octa, 1 lžíci cukru, špetku soli, 2 lžíce nasekaného koriandru, 2 lžíce rostlinného oleje.

Do hrnce si dejte na malé kousky nakrájenou bramboru a nakrájená rajčata, podlijte trochou vody a vařte doměkka. Když jsou suroviny měkké (opravdu hodně), nechte částečně vodu vyvařit. Poté vše přendejte do hluboké mísy i se zbytkem tekutiny. Papričky nasekejte a společně s cibulí a česnekem je přidejte do mísy. Následuje koriandr, cukr, sůl, ocet, olej a závěrečné mixování, podobně jako u salsy verde. Připravenou salsu nechte uležet, vychladit a můžete podávat!

Náš další fotorecept ze Školy vaření je u konce, ale nebojte se. Už za týden je tu šéfkuchař Martin Bušek zpátky, tentokrát opět s videem a úžasným návodem, jak vykostit kuře na roládu. Těšte se – už příští středu! A jestli si chcete ověřit, že jste dnešní díl Školy vaření zvládli, vyzkoušejte test ZDE!

Reklama

Načítám