Hlavní obsah

Zničené nehty: Tuto péči potřebují!

Foto: shutterstock.com

Nehty vyžadují v zimě větší péčiFoto: shutterstock.com

Reklama

Nehty! Je vůbec dobré na ně používat leštěnku, pokud jsou slabé a křehké? A jak se k nim chovat, pokud je zima a mráz poničí? Samozřejmě nejlepší je vůbec nedopustit, aby se poškodily, ale... Pokud již problém máte, jistě vám přijdou vhod tipy pro zdraví vašich nehtíků.

Článek

Zničené drápky potřebují léčbu

To, že jsou nehty v dezolátním stavu, může mít hned několik důvodů. Přehnaná péče, neodborně provedené prodloužení či manipulace, nezdravý životní styl, onemocnění, současné mrazy, pokud nenosíte rukavice, atd. Poškozené nehty vypadají shodně: jsou tenké, lehce se lámou a štěpí, málokdy dorostou do slušné délky, na pohled působí suše. Logicky vzato něco tak tenkého jako papír ani nemůže kvalitně růst, když se každodenní potřeby „postarají“ o namáhání. Ani alkohol a cigarety nehtům neprospívají, protože kvůli škodlivým látkám dochází k jejich odbarvování. Pokud tedy ke změně životního stylu nedojde, pak ani ty nejlepší kosmetické přípravky léčbu poškozených rukou a nehtů nezvládnou. Co tedy dělat?

Péče zevnitř:Vyvážená, zdravá strava, bez níž se jen těžko lze ke krásným nehtům dostat. Vitamin A a vápník by v ní měly mít zastoupení, protože podporují růst nehtů a zároveň je zpevňují. Žádné výsledky však nejsou vidět přes noc, na účinky se musí chvíli vyčkat.

Péče zvenku: Základ je používání ochranných rukavic a pravidelné dodávání vlhkosti – krému. Nosit ho s sebou v kabelce nic nestojí! Dobrou hydrataci zajistí např. krém na ruce s bambuckým máslem Planet Spa od Avonu, který chrání suchou a namáhanou pokožku (75 ml za 99 Kč).

Rady, jak si drápky nepoškodit

  • Na stírání losů, otevírání konzerv a slupování cenovek se nehty opravdu nehodí! Pokud s tím nepřestanete, přijměte fakt, že třepení vás bude neustále doprovázet.
  • Pro větší pohodlí zvolte nehty kratší kvůli snadnější údržbě.
  • Používejte ochranné rukavice při úklidu a hlavně kontaktu s chemikáliemi, které nehty připravují o vlhkost.
  • Jako první pomoc mějte vždy při ruce malou taštičku se základní výbavou – pilníkem a kleštičkami. Kousání poraněného drápku ho ještě více poškodí.
  • Jednou týdně se rukám věnujte a upravte si je. Zvolte odlakovač bez acetonu (aplikujte ho opravdu jen jednou za sedm dní, aby se nehty nevysušily) a „promázněte“ je krémem pokaždé, když si vzpomenete.
  • Užívejte vitaminy a minerály vhodné pro růst a kvalitu nehtů, které se postarají o jejich pěstěný, zdravý vzhled.
  • Před každým odchodem ven do mrazu ruce natřete ochranným krémem, výborně poslouží např. krém značky Neutrogena, v síti DM drogerií nyní 50 ml balení zakoupíte za 99 Kč.
Foto: shutterstock.com

Jen pěstěné nehty jsou zdravé a krásnéFoto: shutterstock.com

Rýhy? Nebrat!

Častým problémem jsou i rýhy na nehtech, jejichž příčinou může být nějaké onemocnění, užívání léků, poranění. Aby se nerovný povrch zahladil, je třeba použít leštěnku, a nejlépe pak ještě aplikovat vyrovnávací lak nebo gel. (Four Seasons nejen vyhladí, ale zvýší odolnost nehtu, a to za 45 korun.) Opět platí, že všeho s mírou. Leštění sice nehet vyhladí a lépe připraví pro nános laku, který i lépe přilne, ale pokud je příliš časté, nehet se oslabuje a je předurčen k lámavosti.

Také by se mohlo zdát, že nástroje z taštičky s manikúrou rukám a nehtům pouze prospívají, avšak při nedodržování hygieny (dezinfekce) mohou ukrývat roztodivné návštěvníky. A taková zelená plísňová infekce moc krásy neudělá. Když už se ale objeví, v lékárně znají recept – a bez předpisu: hojivou mast na nehty. Neváhejte si ji zakoupit.

Proti stárnutí není lék

Co se týče stárnoucí kůže, na to bohužel přípravky nejsou. Kůže zahajuje stárnoucí proces v jednadvaceti letech (ano, již tak brzy), a například opalování čili ultrafialové záření ji v tom jenom podporuje! Vrásky na sebe dlouho čekat nenechají, ale co hůř – nedají se zničit ani zakrýt. Jedině pravidelné používání pěsticích prostředků brzdí jejich rozšiřování. (Např. protivráskový krém od firmy Dax Cosmetics zpomaluje stárnutí a redukuje již vzniklé vrásky na rukou, na kterých také rozjasňuje stařecké skvrny. 100 ml za 80 Kč.) A samozřejmě že čím dříve krémy a mléka začneme používat, tím krásu rukou a kvalitu nehtů prodloužíme.

Reklama

Související témata:

Načítám