Článek
Postup
01.
Hovězí kýtu odblaňte. Polovinu špeku a asi dvě malé okurky nakrájejte na špalíčky. Pomocí nože s úzkou, dlouhou ostrou čepelí do masa propichujte na různých místech po směru vláken (ne jim napříč) hluboké díry a připravenými špalíčky je vyplňte. Poté maso ze všech stran osolte a opepřete.
02.
V kastrolu rozehřeje trochu oleje a zbytek špeku nakrájený na kostičky. V tuku ze všech stran opečte maso dozlatova. Pak ho vyjměte a ve výpeku osmahněte jemně nakrájenou cibuli – také dozlatova. Podlijte ji trochou vývaru a opět restujte, až se tekutina odpaří. Takto opakujte, dokud nevznikne hnědý hutný základ omáčky. Vložte do něj maso, podlijte vývarem nebo vodou asi do třetiny jeho výšky, přidejte koření a na mírném ohni za občasného promíchání a podlití duste asi 2,5 hodiny úplně doměkka.
03.
Na závěr do omáčky vložte najemno nakrájené kyselé okurky (podle chuti a velikosti asi čtyři až šest kusů) a promíchejte. Plátky pečeně podávejte bohatě přelité omáčkou, jako příloha se hodí rýže nebo vídeňský houskový knedlík.
Jak máte pečené hovězí nejraději u vás doma?