Hlavní obsah

Zpívejte rolničky aneb Dýchání z úst do úst odzvonilo, teď se zachraňuje jinak

Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz, Shutterstock.com

Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uměli byste poskytnout první pomoc? Důležité je zachovat chladnou hlavu, nepanikařit a jednat. Správně! A to jde snáz, když víte, co dělat, a také máte vhodné nástroje, nejen doma, ale i v autolékárničce. P. S.: Čtěte pozorně, v poskytování první pomoci došlo ke změnám!

Článek

Potřebuje někdo pomoct? Neváhejte a jednejte hned. „Lidé se bojí, že pacientovi ublíží tím, že něco udělají špatně. Většina je schopna dělat věci správně a efektivně. Nejvíce pacientovi škodí doba, kdy neděláte nic. Nevoláte o pomoc, nevyšetříte vědomí a dýchání, nemačkáte hrudník, případně nedýcháte,“ nabádá Lukáš Dadák z Anesteziologicko-resuscitační kliniky FN u svaté Anny v Brně. Dalším nepřítelem efektivní pomoci bývá skupina lidí. Každý svědek události se mylně domnívá, že už někdo zavolal pomoc...  A proto nikdo nedělá nic, jen čeká, až začne „ten druhý“.

V tomto článku se budeme věnovat záchraně člověka v bezvědomí, se zástavou dechu a srdeční činnosti. U tepenného krvácení je třeba trochu odlišná pomoc, tomuto se budeme věnovat příště.

Jdeme na to, hned teď 

Když se chystáte pomoci, vždy nejdříve myslete na vlastní bezpečí! Nehrozí vám riziko od projíždějících aut či nejste v nevětrané místnosti s karmou? Jako první pak zjistěte, zda je dotyčný při vědomí: položte otázku „Jste v pořádku?“ a zatřeste mu ramenem. Když se nepohne, neotevře oči ani nemluví, potřebuje rychlou pomoc. Je-li někdo ve vaší blízkosti, přivolejte ho a spolupracujte.

Děti nejdřív zachraňujte

Postiženého položte na záda a přiložením dlaně těsně před nos prověřte dýchání. Když nedýchá, podívejte se mu do úst. Má-li tam nečistoty, například zvratky, snažte se je vyčistit – třeba kapesníkem nebo částí trička, kterou si přehrnete přes prsty. Někdy stačí pacientovi pořádně zaklonit hlavu a dýchací cesty se uvolní samy. Co nejdřív volejte profesionály – nejlépe vytočením čísla 155 nebo aplikací Záchranka.

Jedná-li se o dítě, pak je situace jiná. Jste-li na záchranu sami, nevolejte hned záchranku, ale ihned oživujte. Zakloňte dítěti hlavu, a jestliže se dýchání neobnovilo, začněte pěti umělými vdechy a zahajte srdeční masáž. 155 volejte až po minutě.

Foto: Shutterstock.com

Jestliže dítě nedýchá a jste na to sami, nejdřív ho minutu intenzivně oživujte a pak teprve volejte pomocFoto: Shutterstock.com

Masírujte, dýchat už nemusíte

Následuje masáž srdce. Dříve bylo „povinnou“ součástí resuscitace i dýchání z úst do úst. To mnoho lidí pochopitelně odrazovalo, navíc laikům nešlo úplně dobře. „Špatně prováděné dýchání z úst do úst nebo pokusy o jeho provádění nevyškolenou osobou snižují účinnost srdeční masáže, a nejsou tedy doporučeny,“ vysvětluje Jitka Schreiberová z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Hradec Králové.

Dnes je proto základem záchrany dospělého srdeční masáž. „Laici mají provádět resuscitaci pouze nepřerušovaným stlačováním středu hrudníku frekvencí 100 až 120 za minutu,“ vysvětluje Jitka Schreiberová. Hrudník stlačujte mezi bradavkami hranou dlaně oběma rukama současně. Ve správném tempu vám pomůže třeba rytmus písničky „Rolničky, rolničky“. U dospělého stlačte hrudník opravdu silou – nebojte se, že byste mu ublížili. U dětí přibližně do třetiny hloubky hrudníku.

Do dětí určitě dýchejte

Dojde-li k náhlé zástavě oběhu kvůli dušení a organismus nemá zásobu kyslíku, pak s pacientem raději i dýchejte. Jde poté o kardiopulmonální resuscitaci. „To je nejčastější u dětí, u nichž nejdříve dojde k poruše dýchání a teprve potom k zástavě oběhu v důsledku nedostatku kyslíku. V těchto případech je dýchání z úst do úst – u kojenců z úst do úst a nosu – důležité a první pomoc při náhlé zástavě oběhu u dětí zahrnuje i dýchání z úst do úst,“ uvádí Jitka Schreiberová. Když přidáte dýchání u dospělých, platí poměr 30 stlačení ku dvěma vdechům, u dětí 15 stlačení hrudníku ku dvěma umělým vdechům.

U nemocného vždy zůstaňte, dokud nepřijede přivolaná pomoc, či buďte se záchrannou službou ve spojení, jakákoli informaci je velmi důležitá.

Foto: Alena Brozova, Shutterstock.com

Jestli chcete, aby byla vaše autolékárnička funkční, dovybavte si ji pečlivě samiFoto: Alena Brozova, Shutterstock.com

Vytuňte si autolékárničku

Někdy kromě znalostí potřebujete i pomůcky, a proto musí být v autě lékárnička. Ty originální od výrobce projdou sice úspěšně policejní kontrolou, ale při reálném použití bývají k ničemu – jejich vybavení je ve skutečnosti „pro parádu“. Co byste měli dokoupit, abyste zvýšili šance na úspěšnou první pomoc?

  • Pořádné nůžky - jsou určené na rychlé přestřižení oděvu zraněné osoby a s těmi „originálními“ to nemusí jít snadno.
  • Resuscitační masku - výrazně usnadní dýchání z úst do úst.
  • Kvalitní rukavice - použitím rukavic chráníte sami sebe při manipulaci se zraněným. Rukavice od výrobce mohou být nekvalitní a rychleji se roztrhají.
  • Větší zásobu obinadel a obvazů - prohlédněte si obsah autolékárničky a představte si, že na takovém množství a kvalitě zdravotnického materiálu bude jednou možná záviset život vašich blízkých.

Už jste někoho zachraňovali?

Související témata:
Autolékárničky

Načítám