Hlavní obsah

Co poznáte z vlastního jazyka? Nemocná játra, rakovinu i mrtvici!

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Reklama

Na lékaře stačí vystrčit jazyk, říct „á“ a jediný pohled mu napoví, zda vaše hrdlo trápí infekce. Ale i ze samotného jazyka lze vyčíst mnohem víc. Vyplázněte ho na sebe do zrcadla a zkoumejte.

Článek

Důležité je vědět, jak jazyk vypadá normálně – jakou má barvu, strukturu, kde jsou na něm různé nerovnosti, rýhy, hrbolky. Pak snadno odhalíte každou menší změnu a rozpoznáte tak například počínající infekci.

Mění barvu? Ne vždy to vadí

Zdravý jazyk má jemně růžovou barvu, je bez povlaku, skvrn a vyrážek. Během dne se však může změnit. Jestliže výrazně zčervenal, chytá šedavý tón, nebo dokonce zčernal, nepanikařte a vzpomeňte si, co jste jedli a pili – nejpravděpodobnější příčinou přechodného zbarvení je strava (pestré sladkosti, červené víno, káva, bobulovité ovoce...). „Mám klienty, kterým přecitlivělost až zarudnutí dásní a sliznic způsobil mentol, tedy nejčastější složka ústních vod, past a žvýkaček,“ upozorňuje Alena Jasenovcová, dentální hygienistka pražského Zubního centra Ořechovka.

Jazyk je citlivý na nedostatek železa

Zčervenání jazyka je typické při nastupující horečce, infekci horních cest dýchacích nebo spále a může ho mít na svědomí i nedostatek některých látek ve stravě – zkuste zvýšit příjem železa a vitaminů skupiny B. Tmavý odstín jazyka se objevuje u otrav nebo srdečních příhod, naopak hodně bledý, jakoby odkrvený jazyk je typický pro anémii a pro dlouhodobé vyčerpání organismu. Opět pomůže zvýšit příjem železa a také dostatečně relaxovat.

Foto: sruilk, Shutterstock.com

Povlak může být příznakem infekčního onemocnění i špatné hygienyFoto: sruilk, Shutterstock.com

S povlakem zabojujte

Pozorujete na jazyku povlak? Nejčastěji se jedná o zanedbanou hygienu. Pořiďte si na jazyk speciální škrabku, některé zubní kartáčky mají k tomuto účelu z druhé strany hlavy zdrsnělou plošku. Zařaďte do každodenní péče i ústní vodu. „Například ústní vody s rostlinnými extrakty mají výborné protizánětlivé a rovněž dezinfekční účinky. Jsou vhodné u pacientů se zánětem dásní a parodontózou. Po bylinné ústní vodě můžete sáhnout také při nachlazení nebo při jiném onemocnění horních cest dýchacích, kdy je obvykle postižena i ústní dutina a hltan,” říká MUDr. Michal Karas, ředitel společnosti Herbadent.

Potýkáte se s povlakem, třebaže hygienu nezanedbáváte? Může souviset se zdravotními problémy. Bílý povlak často doprovází infekce dýchacích cest, angínu nebo streptokoková onemocnění. Může však i signalizovat onemocnění žaludku, střev, slinivky či žlučníku. Trápí-li vás k tomu i trávicí obtíže nebo častější bolest břicha, pak navštivte odborníka.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Čištění jazyka odstraní povlak způsobený nedostatečnou hygienouFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Zvrásnění a zkrabacení

Zkrabacený, houbovitě strukturovaný jazyk poukazuje většinou na dlouhodobě nevyhovující pitný režim a zvýšenou dehydrataci. Zvrásněnost může mít na svědomí i nedostatečná hygiena úst a také kouření. „Cigaretový kouř dutinu ústní vysušuje. Kouření také mění ústní mikroflóru, oxid uhelnatý podporuje růst anaerobních bakterií,“ upozorňuje MUDr. Jaroslav Myšák ze Stomatologické kliniky VFN a 1. LF UK. S tím souvisí zvýšené množství zubního plaku, vliv na vznik zubního kazu a nepříjemný zápach z úst.

Skvrny a boláčky nepodceňujte

Zvýšenou pozornost věnujte i nejrůznějším boláčkům a skvrnám. Nejčastěji jde o afty, jejichž původ není stále úplně jasný. Trpíte-li na ně pravidelně (třeba ve stresu nebo v období menstruace), můžete preventivně nasadit kyselinu listovou, železo a vitamin B2 či doplňky stravy na celkové posílení imunity.

Zarudlé skvrnky na jazyku signalizují nemoci jater. Světlé se objevují po užívání antibiotik, mohou být také projevem kvasinkového onemocnění, například moučnivky (typická je u dětí, může ale napadnou i dospělého). Jdou-li skvrny seškrábnout a zůstávají po nich bolestivá ložiska, jde zřejmě právě o kvasinky. Pokud však skvrny nebolí a nejde je jen tak odstranit, mohlo by to být vážnější – i jeden z příznaků rakoviny jazyka.

Foto: photo one, Shutterstock.com

Někdo má zvrásněný jazyk od přírody, jinému to způsobilo kouřeníFoto: photo one, Shutterstock.com

Pocit zduření a komplikované dýchání

Máte pocit, že vám jazyk otekl, zejména v oblasti kořene? Může jít o alergii, infekční onemocnění i refluxní chorobu jícnu. Jestliže se situace opakuje, zkuste sledovat, zda souvisí s konzumací konkrétní potraviny či pikantních jídel nebo třeba pobytem v určitém prostředí. Napovědět může vyšetření na ORL, alergologii, případně i na gastroenterologii.

Sledujte pohyblivost jazyka

Zdravý jazyk se pohybuje plynule a rovnoměrně. Začne-li se stáčet do strany, jednejte rychle. Mohlo by totiž jít o známku mozkové mrtvice – je to jeden z příznaků, podle něhož lze tuto závažnou nemoc odhalit a postiženému včas pomoci.

Kontrolujete si občas stav vašeho jazyka?

Reklama

Načítám