Hlavní obsah

Svědí vás celé tělo, ale vyrážku nemáte? Mohou za to tyhle skryté nemoci

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědění pokožky většinu lidí přivede do ordinace kožního lékaře. Ale co když vás všechno úporně svědí, ale nikde na těle není žádná vyrážka? Na vině mohou být i některá onemocnění vnitřních orgánů.

Článek

Alergie nebo kožní choroby patří k nejčastějším příčinám svědění. Většinou je poznáte podle toho, že se na kůži udělá nehezká vyrážka a vy máte chuť ji rozškrábat do krve. Ne vždy je ale původ problémů viditelný.

Příčiny svědění kůže bez vyrážky

Svědění se může vyskytovat i zcela samostatně bez patrných změn na kožním povrchu, bez vyrážky, puchýřků a pupínků. Která onemocnění o sobě dávají vědět skrz pokožku?

Když žluč neodtéká

Nepříjemné svědění může souviset s poruchou odtoku žluči. Když všechno funguje, jak má, je žluč, která se tvoří v játrech, odváděna žlučovodem do žlučníku. Ten představuje jakési skladiště – žluč zde čeká, a až nastane její čas, putuje do tenkého střeva, kde se podílí na trávení.

Tento důležitý proces ale může být narušen a žluč pak neodtéká. Nejčastěji jsou za tím žlučové kameny a situaci komplikují i nádory blízkých tkání a poškození jater, například vlivem léků, alkoholu nebo infekční hepatitidy (lidově „žloutenky“). Možných projevů poruchy odtoku žluči je víc, kromě svědění je to například žloutenka (zežloutnutí kůže a očního bělma) a trávicí obtíže. Indikátorem je i světlá barva stolice a zvýšení hladiny tuků a cholesterolu v krvi.

Líné ledviny

Prostřednictvím svědivky mohou volat o pomoc i ledviny – je to důsledek nahromadění škodlivin v těle. Nemocné ledviny poznáte také podle otoků dolních končetin a víček.

„Svědění kůže je obvyklý příznak u nemocných s pokročilou chorobou ledvin, velmi častý je pak u pacientů na dialýze. Příčin, které vedou ke zvýšení svědivosti při snížené funkci ledvin, je celá řada. Na prvním místě můžeme jmenovat poruchu metabolismu vápníku nebo fosforu, dále změněné hladiny hormonů v těle nebo léky,“ komentuje Ondřej Myslivec, vedoucí lékař Dialyzačního střediska Roudnice nad Labem.

A zase ta cukrovka

Další v řadě onemocnění, jejichž indikátorem je i svrbění různých částí těla, je cukrovka. Svědící a suchá pokožka je v tomto případě důsledkem narušeného krevního oběhu. Mnohdy také doprovází diabetickou neuropatii, což je postižení nervů, které se týká až poloviny diabetiků.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Svědění vůbec nemusí znamenat onemocnění kůže, ale poruchu funkce vnitřních orgánůFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Přemnožené krvinky

V souvislosti s červenými krvinkami se obvykle řeší jejich nedostatek, tedy chudokrevnost. Někteří lidé jich ale mají naopak na rozdávání – trpí polycytémií. Toto vzácnější onemocnění spočívá v přemnožení červených krvinek a s tím souvisejícím narušením toku krve v těle. Polycytémie se projevuje nesnesitelným svěděním kůže, slabostí, bolestmi hlavy či trávicími obtížemi.

Projev stresu

Máte toho hodně v práci nebo vás čeká důležitá zkouška a k tomu vás všechno svědí? I mezi těmito zdánlivě nesouvisejícími situacemi je spojitost: při stresu totiž může dojít k uvolnění histaminu pod kůži a tím k reakci v podobě svědění i vyrážky. Psychika má prsty zkrátka všude.

„Kůže je největší kontaktní orgán člověka. Je to bariéra, ochrana od zevního prostředí. Kůže je častým místem, kde se mohou projevovat nevědomé vnitřní pochody. Svědění může být příznakem něčeho, co člověka vnitřně obtěžuje. Může být například pobídkou, aby si uvědomil či připustil skryté, potlačené pocity, které se drásají ven,“ říká psychosomatická lékařka Gabriela Rybářová.

Jak si poradit a co pomáhá

Svědění může souviset s mnoha chorobami. Při současném objevení vyrážky vyhledejte kožního lékaře. Jestli ale na kůži nic nemáte, vydejte se v první řadě za praktikem. Základní laboratorní vyšetření krve může napovědět, jestli nejsou na vině ledviny, žlučník nebo cukrovka.

Máte zkušenosti se svěděním bez zjevné příčiny?

Reklama

Načítám