Hlavní obsah

Zrcadlové skříňky, jak je neznáte

Foto: Ideal Standard

Zrcadlo a umyvadlo patří k soběFoto: Ideal Standard

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když na první pohled vypadají jako obyčejná, některá zrcadla v koupelně mají téměř kouzelné vlastnosti. A nejde o to, že v nich vypadáte, jako by vám bylo stále patnáct. Naopak! Ukážou vám, jací opravdu jste, ale pomohou po ránu dokonale schovat nějaké ty vrásky a kruhy pod očima. Že nevíte, kde je hledat?

Článek

Umyvadlo a zrcadlo nad ním patří k sobě. Majitelé velkých koupelen často volí klasická zrcadla jen s fazetovými – tedy zkosenými a bezpečně zbroušenými – hranami. Zvlášť osazené do jedné roviny s obkladem vypadají elegantně. Jenže tím jejich kouzlo končí. Pokud se sem rozhodnete zavěsit zrcadlovou skříňku, získáte nejen zrcadlo, ale také úložný prostor, osvětlení a zásuvku, abyste měli fén či žehličku na vlasy neustále po ruce. Jaké řešení se vám zdá lepší?

Foto: Laufen

Běžnou součástí zrcadla se stalo i osvětleníFoto: Laufen

Foto: Ideal StandardZrcadlová skříňka nemusí být jen plastováFoto: JikaMalé skříňky mohou být také ozdobnéNa plastové „galerky“ zapomeňte

Mnohé od zrcadlových skříněk odradí vzpomínka na koupelny jejich dětství, kdy se daly koupit plastové „galerky“. Ty současné už s nimi ale nemají nic společného. Mění se jejich design i technická kvalita.

Skříňky nad umyvadlem jsou součástí celých nábytkových sérií, proto je krásně sladíte i s dalším zařízením koupelny. A to nejen vzhledově. „Šířku bych doporučil volit stejnou jako u umyvadla nebo skříňky pod ním, pokud ji majitel má,“ radí Petr Čech z firmy Laufen CZ. Hloubka skříněk se zpravidla pohybuje mezi 12 až 17 centimetry. Což zcela stačí, abyste sem poskládali šampony, krémy a další kosmetiku.

Na hloubce pak také závisí výška, do které umyvadlo zavěsíte. Pravidla jsou tři. „V zrcadle se musíte vidět, nesmí bránit při ovládání baterie a pouštění vody a také, pokud se skloníte ke kohoutku, nesmíte se o skříňku bouchnout do hlavy,“ popisuje Petr Čech.

Sladit zrcadlo se dá i s atypickými umyvadly, tedy hlavně těmi rohovými, a dvojumyvadly. Zvlášť v druhém případě dostávají designéři spoustu prostoru pro různá variabilní řešení – mohou jednolitou plochu například rozdělit několika otevřenými policemi uprostřed. Jedna velká skříňka je přitom praktičtější než dvě malé nad umyvadly, neboť nabídne více úložného prostoru.

Foto: Laufen

Dobře vypadá kombinace s přírodním dřevemFoto: Laufen

Foto: Roca

I zrcadlovou skříňku pořídíte rohovouFoto: Roca

Foto: lLaufen

Úložný prostor může tvořit jen malá zásuvkaFoto: lLaufen

Zrcadlo 3 v 1

Pokud se rozhodnete pro zrcadlovou skříňku, zpravidla tím zároveň vyřešíte i problém s osvětlením této části koupelny. To bývá součástí stejně jako zásuvka na fén či holicí strojek.

Přitom vybrat správné světlo do této místnosti není zase tak jednoduché, a to hlavně kvůli poměrně vysokým požadavkům na bezpečnost. Pokud máte zrcadlo vzdálené od vany či sprchy méně než šedesát centimetrů – a v malých koupelnách je to skoro vždycky – musí mít ochranné krytí minimálně IP 44, přitom platí, že čím vyšší, tím lepší. A tak někteří odborníci doporučují i číslo 65. U větších koupelen, kde není světlo u zdroje vody, pak stačí hodnota IP 21. „Jako zdroj světla se většinou používají zářivky a v poslední době hlavně LED diody, které jsou nejen úsporné, ale i velmi bezpečné, což je v koupelně důležité. Přitom v porovnání s úspornými zářivkami nabíhají a svítí prakticky okamžitě a nevadí jim ani časté zapínání a vypínání," konstatuje Pavel Heral z firmy Ravak.

Pokud už je součástí skříňky elektrický proud, můžete si dopřát i takový nadstandard, jako je například vyhřívání zrcadla. Zabráníte tak jeho rosení. Ještě větší pohodlí nabízejí výrobky, ke kterým máte dálkové ovládání. S ním nejen rozsvítíte světlo, ale také si zrcadlo k sobě natočíte, jak právě potřebujete. Ovšem takový luxus samozřejmě něco stojí, zatímco cena běžných zrcadlových skříněk začíná zhruba na tisícikoruně, tyto přijdou i na dvacetkrát tolik.

Že se opravdu nemusíte vidět po ránu ze všech stran a stačí vám jen ta jedna? Díky zrcadlu s dobrým osvětlením, holicímu strojku a kosmetice při ruce to snadno změníte!

Reklama

Související témata:

Načítám