Hlavní obsah

Zůstaňte venku i po setmění. Pořiďte si venkovní osvětlení!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na osvětlení zahrady se velmi často zapomíná. Škoda. Jednak je to praktické, a navíc vhodně zvolená svítidla vykouzlí úžasnou atmosféru.

Článek

Osvětlení exteriéru nemusí být jen světlo nad vchodovými dveřmi a dva či tři solární zápichy v předzahrádce. Venkovní prostor nabízí celou řadu možností, jak jej můžete ještě víc vyšperkovat. Jednak máte k dispozici širokou paletu technologií a samotných produktů na trhu, za druhé můžete zapojit fantazii vlastní, nebo zahradního architekta, který navrhne koncept přesně na míru.

Osvítit můžete prakticky cokoli – okrasné keře, květinové záhony, skalky, chodníky, bazén či zahradní jezírko, dominantu v podobě oblíbeného stromu či jen pečlivě pěstěný hustý trávník. Chytře zkombinované prvky pak navečer rozehrají divukrásnou hru světel a stínů.

Osvícený krok

Než se pro konkrétní osvícení rozhodnete, odpovězte si na několik praktických otázek. Kde na zahradě po setmění převážně pobýváte a na co se z tohoto místa díváte, případně jaký by tento výhled měl být, na co byste chtěli upoutat pozornost. Dále zohledněte, kde se potmě nejčastěji pohybujete, kde se vám například obtížně chodí.

Pěkně si posvítit na okolí domu má hned několik výhod. Necháte vyniknout krásy vaší zahrady i po západu slunce, váš dům tak získá na atraktivitě, naopak se mu spíš budou vyhýbat nenechavci a zloději. Pro osvětlení cestiček a pěšinek pak „hovoří“ i zcela prozaický důvod, a tím je, že se vyhnete úrazům v pozdních, či naopak hodně brzkých hodinách.

Foto: Piotr Wawrzyniuk, Shutterstock.com

Když chcete osvětlit zahradu, je dobré si nejdříve namalovat plán, do kterého jednotlivá světla zakreslíteFoto: Piotr Wawrzyniuk, Shutterstock.com

Plánujte, kreslete

Jestli budete rozmístění plánovat sami, odborníci doporučují nakreslit si přesný plánek zahrady. Pak na něm třeba i pomocí větších kamenů uvážlivě „rozmístíte“ stěžejní osvětlovací prvky a následně přidáváte další. Přitom je zapotřebí brát v úvahu jejich výkon, světelný tok i požadovaný dojem.

„Vždy záleží na dispozicích konkrétního prostoru. Obecně platí, že čím větší mezery mezi svítidly, tím tlumenější a intimnější bude celkový dojem. Naopak, umístíte-li je blíže k sobě, cesty osvětlíte silněji a přehledněji. Více rovnoměrně rozmístěných svítidel znamená plynulost, zatímco solitéry zvyšují dramatičnost. To se ale hodí spíše pro osvětlení jednoho zajímavého prvku, ale už ne tolik pro osvětlení chodníku, který má kontinuitu,“ vysvětluje Zuzana Zicháčková, poradce v oblasti osvětlení z obchodu Esvetlo.

„Pokud máte tu možnost, pamatujte na osvětlení zahrady ještě před její realizací. Je snazší vykopat rýhy pro elektrické rozvody, dokud ještě prostor není osázený,“ upozorňuje zahradní architektka Dana Marklíková.

Foto: Alexey Stiop, Shutterstock.com

Máte na zahradě jezírko? Takhle bude více vidětFoto: Alexey Stiop, Shutterstock.com

Vybírejte uvážlivě

Při výběru venkovních svítidel byste měli dodržovat určité technické požadavky, jako je doporučený stupeň ochrany IP, který vyjadřuje odolnost proti vniknutí cizího tělesa a vody. Kód by se měl pohybovat v rozmezí IP44 až IP69.

Konkrétních svítidel určených pro exteriér je celá řada od závěsných a nástěnných, přes reflektory, svítidla s čidlem, zemní, zapuštěná až po světla určená k „rozzáření“ bazénu. Každá kategorie se dále člení podle konkrétních požadavků. Když se třeba rozhodnete osvítit bazén, můžete ozářit vodní plochu přímo ze dna, ale také z blízkého okolí, případně nasvítit jen schůdky. Pro osvětlené cestičky a chodníky jsou pak vhodná svítidla stojanová, sloupová či zemní, nebo i LED pásky pro venkovní použití.

Foto: Emma Rhoades Photography, Shutterstock.com

Krásně osvětlený může být i váš bazénFoto: Emma Rhoades Photography, Shutterstock.com

Rozzáří se navečer vaše zahrada?

Reklama

Načítám