Hlavní obsah
Čirok
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 1 420 kJ |
Bílkoviny | 11 g |
Tuky | 3 g |
Sacharidy | 67 g |
Sůl | 0,4 g |
SAFA | 0,5 g |
Vláknina | 6 g |
Cukry | 1,4 g |
Jedná se o rostlinu z čeledi lipnicovitých, jejíž zrna se používají pro výrobu mouky, sušenek a řady dalších výrobků. Čirok je především bohatým zdrojem škrobu, dále obsahuje bílkoviny a malé množství tuku. Je zdrojem některých vitaminů, minerálních látek a vlákniny, významný je také díky vyššímu obsahu antioxidantů. Čirok neobsahuje lepek, je proto možné ho využít i pro bezlepkovou dietu.
Náhrada potraviny
V přiměřeném množství je vhodné čirok zařazovat do jídelníčku. Nahradit ho můžete jinými běžnějšími typy obilovin.
Náročnost Nízká
Načítám
Postranní panel
Reklama
Reklama