Hlavní obsah

Čirok

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 420 kJ
Bílkoviny11 g
Tuky3 g
Sacharidy67 g
Sůl0,4 g
SAFA0,5 g
Vláknina6 g
Cukry1,4 g

Jedná se o rostlinu z čeledi lipnicovitých, jejíž zrna se používají pro výrobu mouky, sušenek a řady dalších výrobků. Čirok je především bohatým zdrojem škrobu, dále obsahuje bílkoviny a malé množství tuku. Je zdrojem některých vitaminů, minerálních látek a vlákniny, významný je také díky vyššímu obsahu antioxidantů. Čirok neobsahuje lepek, je proto možné ho využít i pro bezlepkovou dietu.

Náhrada potraviny

V přiměřeném množství je vhodné čirok zařazovat do jídelníčku. Nahradit ho můžete jinými běžnějšími typy obilovin.