Hlavní obsah
Pohanka uvařená (solená)
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 523,64 kJ |
Bílkoviny | 4,73 g |
Tuky | 1,09 g |
Sacharidy | 23,64 g |
Sůl | 0,4 g |
SAFA | 0,25 g |
Vláknina | 3,64 g |
Cukry | 0,65 g |
Pohanka se řadí mezi pseudocereálie. Je bohatým zdrojem škrobu, obsahuje hodnotné bílkoviny a malé množství kvalitního tuku. Dále obsahuje vitaminy, minerální látky a vlákninu. Významný je také obsah rutinu a rostlinných sterolů, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Pohanka neobsahuje lepek, lze ji proto využít i v bezlepkové dietě. Pohanku lze použít k přípravě kaší, nákypů, rizota, jako přídavek do salátů, polévky apod.
Náhrada potraviny
Pohanku je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Nahradit ji můžete například jáhly, celozrnným kuskusem, bulgurem, rýží natural apod.
Náročnost Nízká
NačítámPostranní panel
Reklama
Reklama