Hlavní obsah
4,8
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Sekanou pečeni můžete připravit na stovky způsobů: odlehčit ji zeleninou, přidat vajíčka, experimentovat s kořením nebo z ní dokonce udělat roládu... Někdy má ale člověk chuť na tu nejjednodušší klasiku, kterou si pamatuje z dětství.

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 šišku
Budete potřebovat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 400 g vepřového mletého masa
  • 2 rohlíky
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 vejce
  • 80 g uzeného špeku
  • 150 ml světlého piva
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nadrobno a na troše sádla ji orestujte dozlatova. Nezapomeňte ji osolit a opeřit a až bude téměř hotová, na posledních pár sekund k ní přidejte prolisovaný česnek. Odstavte a nechte vychladnout.

Tip: Tenhle krok nevynechávejte, rozdíl v chuti sekané s osmaženou a syrovou cibulí je skutečně výrazný.

02.

Z den starých rohlíků odstraňte patky, nakrájejte je na menší kostičky, zalejte mlékem a nechte chvíli rozmočit.

03.

Rozehřejte troubu na 160 °C. Do velké mísy vyklopte oba druhy mletého masa. Řádně osolte, opepřete a přidejte rozemnutou majoránku. K masu přilejte půl deci opravdu studené vody a rukou ji pořádně do masa zapracujte. Maso se spojí, bude soudržnější a šťavnatější. Poté přidejte vejce, hořčici, vymačkané rohlíky a osmaženou cibuli a rukou ještě jednou pořádně propracujte.

04.

Rukama navlhčenýma ve studené vodě vytvarujte z masa úhlednou šišku. Pořádně ji uplácejte, abyste z ní vyhnali všechny vzduchové kapsy, a přeneste ji do vyššího pekáčku. Hezky ji uhlaďte, a pokud chcete, poklaďte na ni kostičky špeku. Podlijte trochou studené vody a piva a vložte do trouby.

05.

Sekanou pečte zvolna asi 45 minut, udrží si šťavnatost a nepraskne. Poté zvyšte teplotu na 180 °C a za občasného podlévání výpekem pečte ještě asi 20 minut, až povrch zezlátne. Nechte ji chvíli odpočinout a podávejte s jemnou bramborovou kaší.

Tip: Sekaná pustí při pečení hodně šťávy, můžete ji přecedit a zahustit jíškou, skvělá je ale i bez zahuštění. Pivo jí dodá příjemnou chuť, která vám trochu připomene chléb.

Jaké další pokrmy máte spojené s dětstvím u babičky? U mě je to hustá fazolová polévka s nudlemi, paprikáš krumpli (v zimě s lečem ze sklenice) a křehký jablečník.

Reklama