Hlavní obsah

Špenát dušený (bez tuku, nezahuštěný, solený)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie100 kJ
Bílkoviny2 g
Tuky1 g
Sacharidy2 g
Sůl1 g
SAFA0,1 g
Vláknina2 g
Cukry0,2 g

Špenát má nízkou energetickou hodnotu a obsahuje řadu cenných látek, zejména vlákninu, vitamin C, karotenoidy, kyselinu listovou a draslík. Nevýhodou špenátu je obsah negativně působící kyseliny šťavelové, proto se doporučuje přidat do špenátu malé množství mléka, které její negativní působení zmírňuje.

Náhrada potraviny

Špenát je vhodnou přílohou i při redukci hmotnosti, neměl by se však konzumovat denně ve velkých množstvích kvůli obsahu kyseliny šťavelové, která podporuje tvorbu ledvinových kamenů a zhoršuje vstřebávání minerálních látek, zejména vápníku.