Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší troubu? Podle počtu strávníků, oblíbených receptů i chytrých funkcí

Foto: FabrikaSimf, Shutterstock.com

Foto: FabrikaSimf, Shutterstock.com

Jen málo domácností si dovede představit kuchyň bez pečicí trouby. Většinou se bez ní musí obejít jen opravdu miniaturní kuchyně nebo ti, kdo toho příliš nenavaří a nenapečou. Podle čeho troubu vybírat, když se chystáte koupit novou?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V moderní kuchyni můžete mít spoustu přístrojů a spotřebičů, které vám ulehčí práci s přípravou pokrmů, ale troubu jen tak něco nenahradí. A jestli jste právě ve fázi, kdy přemýšlíte o nákupu nové, hodí se vědět, co mohou ty moderní nabídnout a podle čeho je tedy vybírat.

Vestavná, nebo sporák?

Trouba může být součástí sporáku, volně stojící, ale také vestavná. Víte, jaké výhody mají jednotlivé typy?

Volně stojící trouby – říká se jim i stolní a bývají variantou pro opravdu mini kuchyně, chaty nebo ubytovny. Vzhledem k rozměrům mívají malý objem (12-35 litrů). Výhodou je, že je lze snadno přenést.

Sporáky – kombinují troubu s varnou deskou (elektrickou či plynovou). Trouby bývají hlavně elektrické, protože nabízejí lepší vlastnosti. Nevýhodou je umístění trouby nízko nad zemí, tedy nutnost se ohýbat a horší manipulace s horkými nádobami.

Vestavné trouby – „Vestavné trouby jsou čím dál populárnější – můžete je sladit s designem kuchyně, ale i s dalšími vestavnými spotřebiči. Díky moderním technologiím, možnostem samočištění nebo chytrým funkcím, jako jsou přednastavené recepty, výrazně usnadňují vaření a pečení i údržbu,“ vysvětluje Jan Krejčíř, marketingový ředitel značek Beko a Whirlpool ČR & SK.

Klasický rozměr pro instalaci vestavné trouby je cca 60 × 60 cm s objemem kolem 60 litrů, na trhu jsou i kompaktní modely s rozměrem 45 × 60 cm.

Jak velkou troubu vybrat?

Objem je jedním ze zásadních kritérií výběru, ale nepleťte si ho s velikostí spotřebiče! „I trouby se stejným rozměrem mohou mít rozdílný objem - ty standardní, cca 60 × 60 cm nabízejí objem mezi 60-75 litry, což postačuje pro většinu domácností. Objemnější modely s 75–80 litry se hodí pro větší rodiny nebo časté pečení,“ radí Jana Neuszerová (Gorenje). Pro single osoby stačí objem do 45 litrů.

Zvažte energetickou náročnost

Trouba patří mezi největší „žrouty“ energie v domácnosti, proto se vyplatí sledovat energetický štítek. Menší a úspornější modely mívají příkon od cca 1500 W do 2500 W, ale může to být i 3000 W. „Při výběru se neřiďte pouze energetickou třídou. I modely ve třídě B mohou být v praxi velmi efektivní, pokud si umí optimalizovat proudění vzduchu a teplotu. Čas a energii šetří i chytré funkce bez nutnosti předehřívání,“ radí Jan Krejčíř.

Samočištění ano, nebo ne?

Dlouhodobě oceníte i to, pokud má trouba schopnost samočištění. Může na to jít třemi způsoby:

  • Pyrolytické čištění – po nastavení nejvyšší teploty (až 500 °C) se všechny nečistoty spálí a vy je můžete po vychladnutí velmi lehce setřít. Čištění může trvat až hodinu, je energeticky náročné, ale efektivní.
  • Katalytické čištění – mívají ho trouby se speciální vložkou, která pohlcuje mastnotu a nečistoty. Asi jednou za měsíc je potřeba tento materiál zahřát na cca 250 °C, aby se nečistoty v něm nastřádané rozložily na vodu a oxid uhličitý. Čištění trvá asi hodinu. Speciální vložka trouby vydrží asi pět let, pak se má vyměnit.
  • Hydrolýza (parní čištění) – na dno trouby nebo do speciální nádržky se nalije voda, která se teplem změní v páru a odmočí připečené zbytky. Trvá to 20 až 60 minut, po vychladnutí je třeba vnitřek trouby vytřít.

Jaké funkce může mít trouba?

Moderní trouby nabízejí mnoho funkcí, které jsou praktické a dovedou ušetřit čas i energii:

Základní příslušenství a funkce

  • Teleskopický výsuv – usnadní manipulaci s pečicími nádobami.
  • Osvětlení – samozřejmost, díky které dobře vidíte obsah trouby při pečení, a nemusíte ji zbytečně otvírat.
  • Odložený start – lze nastavit čas, kdy se trouba zapne a začne péct.
  • Časovač – lze nastavit dobu, kdy se pečení zastaví, trouba přeruší práci a počká na další pokyn.
  • Dětský zámek – zabrání snadnému otevření trouby.
  • Teplotní sonda – pro kontrolu propečení hlavně masa.

Režimy ohřevu a pečení

  • Gril – k docílení křupavé kůrčičky, gratinování zeleniny, opečení chleba, může mít i režim turbo pro velké kusy masa.
  • Rozmrazování – díky větráku uspíší rozmrazení asi o polovinu.
  • 3D (4D) pečení – díky ventilátoru a několika topným tělesům lze péci víc jídel najednou, aniž by se míchaly vůně a chutě.
  • Parní pečení – kombinace horkého vzduchu a páry pro zachování živin a zdravější úpravu všech druhů pokrmů, volitelná úroveň vlhkosti.
  • Mikrovlny – kompaktní trouby mohou zrychlit pečení i působením mikrovln.
  • Sous-vide – možnost vaření při přesně určené teplotě ve vakuu.
  • EKO pečení – optimalizuje spotřebu energie pomocí cirkulace vzduchu.
  • Rychlé předehřátí – se signalizací, že je teploty dosaženo.
  • Speciální režimy pro konkrétní druhy pokrmů – například režim pizza pro tenká těsta, pomalé pečení, horkovzdušné fritování, kynutí, zavařování, pečení chleba, výroba jogurtů, maxi porce pro velké kusy masa.

Potrpíte si na nejmodernější technologie? Pak si vyberte spotřebič, který je umí využívat. „Trouba může mít vestavěnou wifi nebo i kameru, takže ji lze ovládat na dálku a sledovat stav pečení. Recepty vám může připravovat dle surovin umělá inteligence nebo můžete využívat již automaticky nastavených receptů či aplikací výrobce,“ vyjmenovává Jana Neuszerová.

Inspirace při výběru trouby

Troubu byste měli vybírat podle toho, zda splňuje vaše požadavky na objem, funkce i vzhled (měla by ladit ke stylu kuchyně), ale roli hraje i její cena. Vybrali jsme pár modelů všech cenových kategorií i úrovní výbavy.

Načítám