Hlavní obsah

Lučina Jarní pažitka

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 001 kJ
Bílkoviny6,4 g
Tuky22 g
Sacharidy4,6 g
Sůl0,8 g
SAFA10 g
Vláknina0 g
Cukry2,5 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Lučina je smetanový termizovaný sýr s poměrně vysokým obsahem tuku. Pokud si na pečivo namažete jen tenkou vrstvu, můžete tento sýr občas zařazovat do jídelníčku.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou sýry s nižším obsahem tuku, například cottage, ricotta, Lučina linie, Philadelphia light apod. Ideální je také připravit si pomazánku z tvarohu, zeleniny a případně nějakého méně tučného sýra.