Hlavní obsah
Vaječná melanž
| Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
|---|---|
| Energie | 610 kJ |
| Bílkoviny | 12,5 g |
| Tuky | 10 g |
| Sacharidy | 1,5 g |
| Sůl | 0,3 g |
| SAFA | 3,5 g |
| Vláknina | 0 g |
| Cukry | 0,3 g |
Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují okolo 10 % tuků (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, obsah sacharidů je ve vejcích zanedbatelný. Dále jsou vejce bohatým zdrojem vitaminů (A, D, E, B, karotenů) a minerálních látek (železo, zinek). Vejce obsahují sice poměrně vysoké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení, takže dle výživových doporučeních by měl zdravý člověk konzumovat 1-2 vejce denně.
Náhrada potraviny
Vejce je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Při redukční dietě je vhodné upravit klasické recepty tak, že na jeden žloutek použijete více bílků, sníží se tak obsah tuku a energetická hodnota pokrmu.
Načítám
Postranní panel
Reklama
Reklama






