Hlavní obsah

Paprika zelená

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie90 kJ
Bílkoviny1 g
Tuky0,3 g
Sacharidy4 g
Sůl0,02 g
SAFA0,06 g
Vláknina2 g
Cukry2 g

Zelenina je z převážné většiny tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem a nízkou energetickou hodnotou, což je zejména při redukční dietě velmi výhodné. Obsah základních živin je až na výjimky téměř bezvýznamný. Zelenina je však cenná kvůli obsahu vitaminů a vlákniny. Některé druhy zeleniny jsou také větším zdrojem minerálních látek, jejich vstřebatelnost je však mnohem nižší než z živočišných potravin. Významný je také obsah antioxidantů a dalších pozitivně působících látek. Zelenina je nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, doporučuje se konzumace cca 400 g zeleniny denně. Paprika je bohatým zdrojem vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek. Papriku je vhodné zařazovat do jídelníčku.