Hlavní obsah

Dost bylo umakartu! Prohlédněte si 3 rekonstrukce koupelny

Foto: thinkstock

Máme tipy pro ty, kteří nemají takto velkou koupelnu...Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také patříte k těm, koho stále v noci straší černá můra v podobě umakartové koupelny s omšelým letitým zařízením a nevzhledné WC místnosti? Přestaňte se bát změny a nechte se inspirovat našimi návrhy na proměny panelákových koupelen!

Článek

O tom, že umakartové bytové jádro má už nejlepší léta za sebou, není třeba diskutovat. Možná i vy už dlouhou dobu přemýšlíte o změně – jen stále nevíte, jak na to a co s prostorem, kde je potřeba šetřit každý centimetr. Není divu. Vzhledem k dispozicím a malým rozměrům panelákových koupelen a toalet je to totiž tvrdý oříšek i pro zkušeného odborníka.

„Koupelně a toaletě, která bývají obecně vnímány jako nejošklivější prostory bytu, lidé často nevěnují patřičnou pozornost a neuvědomují si jejich skutečné možnosti,“ říká o situaci panující v českých domácnostech Michal Janků ze společnosti Laufen. Karel Novotný, vedoucí oddělení designu Siko Koupelny, k tomu dodává: „Malý prostor nemůžete zastavět nábytkem a nevhodnými zařizovacími předměty. Důležitá je vzdušnost. Robustní nábytek a hluboké skříňky koupelnu ,zabetonují'.“ Jaká řešení jsou tedy vhodná? Pojďme se na několik návrhů podívat!

Vybrali jsme návrhy bytových architektů, kteří se těmito problematickými prostorami zabývají. Reagovali na konkrétní představy klientů a vypracovali zajímavé alternativy, které by mohly být vhodnou inspirací i vám.

Foto: Jika

Od letošního jara má svou „koupelnovou kolekci“ s názvem Tigo v nabídce také JikaFoto: Jika

Řešení č. 1 – Luxfery v předsíni

Přání majitelů:„Chceme změnit koupelnu a toaletu, proměnit starý umakartový výtvor v nový čistý prostor a vše prosvětlit – nejlépe sklobetonovým obloukem vyklenutým do velké předsíně. Stěny bychom rádi pokryli voděodolnými barvami na úkor obkladů. Místnost bychom uzavřeli posuvnými dveřmi stejně jako toaletu, kterou bychom doplnili poličkami s knihami a průvodním fotografickým materiálem, na němž budou zaznamenány postupné změny tohoto místa.“

Návrh změny: Na nápad majitelů zvětšit koupelnu pomocí klenutého oblouku směrem do předsíně se architektovi Michalu Jankovi velice líbil. Vyzkoušel proto několik variant s různými modely zařízení, přičemž nejlépe vypadal návrh se sprchovým koutem vyplňujícím celou obloukovou část. Nutností bylo mírně zvednout podlahu a vybavit ji odtokovým žlábkem, aby měl kout alespoň minimální spád pro odpadní vodu. Architekt poté provedl i změnu v dispozici příček, díky níž mohl i na malou toaletu umístit umývátko se skříňkou, sloužící k ukládání čisticích prostředků i knih dle přání. Posun příčky také umožnil uzavřít sprchový kout zástěnou o šířce 140 centimetrů. Místo posuvných dveří, uzavírajících obě místnosti, však zvolil prostorově úspornější asymetrické skládací dveře.

Foto: Laufen

Sprchový kout vznikl vyklenutím půlkruhu do prostornější předsíněFoto: Laufen

Foto: Laufen

Situaci s malým prostorem pomohly řešit také shrnovací dveřeFoto: Laufen

Řešení č. 2 – Sprchový kout v nice

Přání majitelů: „V současné době je bytové jádro ještě z původního umakartu s již nefunkční ventilací, vanou, která zabírá polovinu koupelny, umyvadlem s rezavou odpadní trubkou a dveřmi na toaletu. Rádi bychom v koupelně vyměnili vanu za sprchový kout, čímž by vzniklo místo pro pračku a nově umístěné umyvadlo. My, parádnice, bychom zde pak měly dostatek prostoru se natřásat před zrcadlem. Nejvíce nás štve malý prostor, kde lze stěží udržovat čistotu a pečovat o ni.“

Návrh změny: Zde vzala koupelnu trochu víc „z gruntu“ designérka Eva Mochalová. Díky jejímu návrhu nezůstalo jen u výměny vany za sprchový kout. Otočila a přesunula kuchyňskou linku a o uvolněné místo rozšířila koupelnový prostor, kde vytvořila koupelny hned dvě, neboť do zvětšené WC místnosti umístila druhé umyvadlo. Nakonec zbylo místo i na pračku s velkým úložným prostorem.

Foto: Laufen

Přidání umývátka na WC rázem vyřešilo situaci s ranní tlačenicí – vznikla tak jedna větší a jedna menší koupelnaFoto: Laufen

Foto: Laufen

Díky výměně vany za sprchový kout zbylo dost místa i pro koupelnový nábytekFoto: Laufen

Řešení č. 3 – Posunutá příčka

Přání majitelů: „Rádi bychom odstranili umakartové jádro a zbudovali funkční a příjemnou koupelnu tak, aby bylo možné navazující kuchyni více propojit s interiérem obývacího pokoje. Nejvíc nám vadí nemodernost, špatné odvětrávání, samotný umakart a velikost současné místnosti."

Návrh změny: Protože si majitelé přáli kuchyni více propojit s obývacím pokojem, napadlo Evu Mochalovouzrušit spojovací chodbičku mezi kuchyní a předsíní a zvětšit o tento prostor koupelnu. V případě radikálnější přestavby by bylo vhodné posunout i příčku mezi koupelnou a kuchyní nebo vstupní chodbou tak, aby vnitřní hloubka nově vybudované koupelny byla alespoň 150 centimetrů. Pak se sem vejde příčně vana a na protější stěnu umyvadlo v šíři 80 centimetrů i s pračkou. Toaleta je velmi malá, proto bude praktičtější závěsný klozet. I do tak malé místnosti je možné dát umývátko na ruce, a to po rozšíření místnosti na úkor sousedící koupelny.

Foto: Laufen

I v tomto případě lze WC místnost použít jako malou koupelnuFoto: Laufen

Foto: Laufen

Výklenek v koupelně je jako stvořený pro pračkuFoto: Laufen

Každý návrh architekta má jasnou celkovou koncepci. Bohužel chybou majitelů rekonstruovaných koupelen bývá, že si do realizace potom přidají vlastní „zlepšovací návrhy", které původní myšlenku často úplně popřou. Důležité je tedy formulovat své původní požadavky co nejpřesněji, aby s nimi mohl autor konceptu předem počítat a do návrhu je zahrnout.

Foto: Jika

Tigo – asymetrické umývátko plně nahradí klasické umyvadlo. Cena 8936 KčFoto: Jika

Foto: siko

Bílá barva nábytku opticky zvětší prostor malých koupelen – série Cube, cena i s umyvadlem 8990 KčFoto: siko

Co říkáte na tyto návrhy vy? Líbila by se vám taková nová koupelna? Požádali byste o koncepci rekonstrukce bytového architekta? Diskutujte pod článkem.

Reklama

Načítám