Hlavní obsah
3,3
(56)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Jahody v obchodech, jahody na trzích, jahody na zahradách. Přelom června a července by ostatně bez jahod prostě nemohl existovat! Takže, milé dámy (a pánové!), zajděte si natrhat či koupit košík těch nejkrásnějších jahod z českých polí a zahrad, a vrhněte se na pečení amerického jahodového koláče!

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Těsto
  • 70 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 4 ks vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 50 ml mléka
Náplň
  • 400 g čerstvých jahod
  • 1 lžíce cukru krupice
Na vymazání formy
  • 1 hromádka tuku
Na namazání koláče
  • 1 dávka másla
Článek

Postup

01.

Máslo dejte povolit na teplé místo a troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Změklé máslo utřete metlou nebo ručním šlehačem do pěny a postupně do něj zapracovávejte cukr, podle chuti můžete přidat i 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Postupně zašlehejte všechna vejce.

02.

Když je hmota krásně našlehaná, přimíchejte do ní opatrně mouku prosátou s kypřicím práškem do pečiva, podle potřeby přidejte i pár lžic vlažného mléka a vymíchejte polotekuté hladké těsto.

03.

Pečicí formu vymažte tukem, podle potřeby ji můžete vysypat i hrubou moukou, a těsto do ní nalijte. Pak ji vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Povrch upečeného těsta je krásně hladký a lesklý. Upečený korpus dejte zchladnout.

Foto: Ondřej Hošt

Jahody odstopkujte a ty, které budou uvnitř koláče, nakrájejte na kousky a obalte v cukruFoto: Ondřej Hošt

04.

Mezitím si nachystejte jahody. Ty pokrájejte na menší kousky (podle jejich velikosti poloviny nebo čtvrtiny) a obalte je v krupicovém cukru.

05.

Zchladlý, ale stále vlažný korpus prokrojte, spodní polovinu namažte máslem a narovnejte na něj pocukrované jahody. 

Foto: Ondřej Hošt

Druhou část jahod, ty na ozdobu, překrojte jen napůlFoto: Ondřej Hošt

06.

Pak ho opět přikryjte horní polovinou, ozdobte jahodami a vložte ještě asi na 10 minut do chladnoucí trouby, aby jahody pustily do korpusu šťávu. Můžete podávat, vlažný je vážně dokonalý!

Vyzkoušet můžete některý ze tří jahodových dezertů od šéfcukráře nebo snadnou roládu, které se jen těžko odolává.

Reklama

Související témata:

Načítám