Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Nepřeslazený dezert s vůní kávy a s kopcem lehkého krému připravíte za slabou hodinu i s úklidem kuchyně. A ani nemusíte vytahovat váhu.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Těsto
  • 200 g polohrubé mouky
    1
  • 110 g cukru krupice
  • 125 g másla
    7
  • 250 ml mléka
    7
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 ks vejce
    3
  • 3 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 1 špetka soli
Krém
  • 4 lžíce kávového likéru
    3
  • 200 g smetany ke šlehání
    7
  • 125 g mascarpone
    7
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 ks Kofily
    7
Na vymazání plechu
  • 1 lžíce másla
    7
  • 3 lžíce hrubé mouky
    1
Obsažené alergeny
3
Vejce
7
Mléko a mléčné výrobky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Rozpusťte máslo na těsto a nechte ho trochu zchladnout. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou, předehřejte troubu na 180 stupňů.

02.

Do velké mísy prosejte mouku, přidejte půl cukr, mléko, rozpuštěné máslo a všechny ostatní ingredience na těsto a prošlehejte, až se těsto spojí. Vlijte do připravené formy a pečte asi 20 minut, až špejle, zapíchnutá do středu, vyjde suchá.

03.

Upečené těsto propíchejte špejlí a pokapejte kávovým likérem. Nechte zchladnout.

04.

Zatímco se těsto peče, vložte všechny suroviny na krém do mísy šlehače. Nejdřív šlehejte pomalu, až se suroviny spojí, zvyšte rychlost a ušlehejte hustý krém.

05.

Krém naneste na vychlazený koláč, ozdobte strouhanou čokoládou.

Tip

Kávový likér můžete nahradit silnou černou kávou. Na ozdobu se hodí i čokoládová kávová zrna.

Jestli máte rádi hrníčkové pečení, tak zkuste naši perníkovou bábovku, díky mrkvi je krásně vláčná. 

Energetická hodnota celkem pro 1 formu 30 × 20 cm
Energie17 862,24 kJ
Bílkoviny61,8 g
Tuky261,94 g
Sacharidy412,28 g
Sůl1,94 g
SAFA148,84 g
Vláknina11,02 g
Cukry201,03 g
Související témata:

Načítám