Hlavní obsah

Rychlý kávový koláč

Hodnocení:
(1382)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Nepřeslazený dezert s vůní kávy a s kopcem lehkého krému připravíte za slabou hodinu i s úklidem kuchyně. A ani nemusíte vytahovat váhu.

Ingredience pro:
1 formu o velikosti 30 × 20 cm
Na těsto
  • 200 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na krém
  • 4 lžíce kávového likéru
  • 200 g smetany ke šlehání 30%
  • 125 g mascarpone
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 Kofila
Na vymazání plechu
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

Krok 1: Rozpusťte máslo na těsto (polovinu velké kostky) a nechte ho trochu zchladnout. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou, předehřejte troubu na 180 stupňů.

Krok 2: Do velké mísy prosejte hrnek mouky, přidejte půl hrnku cukru, hrnek mléka, rozpuštěné máslo a všechny ostatní ingredience na těsto a prošlehejte, až se těsto spojí. Vlijte do připravené formy a pečte asi 20 minut, až špejle, zapíchnutá do středu, vyjde suchá.

Krok 3: Upečené těsto propíchejte špejlí a pokapejte kávovým likérem. Nechte zchladnout.

Krok 4: Zatímco se těsto peče, vložte všechny suroviny na krém do mísy šlehače. Nejdřív šlehejte pomalu, až se suroviny spojí, zvyšte rychlost a ušlehejte hustý krém.

Krok 5: Krém naneste na vychlazený koláč, ozdobte strouhanou čokoládou.

Tip: Kávový likér můžete nahradit silnou černou kávou. Na ozdobu se hodí i čokoládová kávová zrna.

Jestli máte rádi hrníčkové pečení, tak zkuste naši perníkovou bábovku, díky mrkvi je krásně vláčná. 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.