Hlavní obsah
3,0
(1435)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Nepřeslazený dezert s vůní kávy a s kopcem lehkého krému připravíte za slabou hodinu i s úklidem kuchyně. A ani nemusíte vytahovat váhu.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Těsto
  • 200 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 ks vejce
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Krém
  • 4 lžíce kávového likéru
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 125 g mascarpone
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 ks Kofily
Na vymazání plechu
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Rozpusťte máslo na těsto a nechte ho trochu zchladnout. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou, předehřejte troubu na 180 stupňů.

02.

Do velké mísy prosejte mouku, přidejte půl cukr, mléko, rozpuštěné máslo a všechny ostatní ingredience na těsto a prošlehejte, až se těsto spojí. Vlijte do připravené formy a pečte asi 20 minut, až špejle, zapíchnutá do středu, vyjde suchá.

03.

Upečené těsto propíchejte špejlí a pokapejte kávovým likérem. Nechte zchladnout.

04.

Zatímco se těsto peče, vložte všechny suroviny na krém do mísy šlehače. Nejdřív šlehejte pomalu, až se suroviny spojí, zvyšte rychlost a ušlehejte hustý krém.

05.

Krém naneste na vychlazený koláč, ozdobte strouhanou čokoládou.

Tip

Kávový likér můžete nahradit silnou černou kávou. Na ozdobu se hodí i čokoládová kávová zrna.

Jestli máte rádi hrníčkové pečení, tak zkuste naši perníkovou bábovku, díky mrkvi je krásně vláčná. 

Související témata:

Načítám