Hlavní obsah

Rychlý švestkový koláč

Hodnocení:
(113)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Rychlý a jednoduchý koláč, který zvládnou i začínající kuchaři. Chutná po mandlích, je jemný, trochu sypký a v puse se rozplývá.

Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Na těsto
  • 340 g hladké mouky
  • 80 g jemně mletých mandlí
  • 240 g másla
  • 200 g hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka soli
Na dokončení
  • 1200 g švestek
  • 3 lžíce jemně mletých mandlí
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Krok 1: Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte máslo nakrájené na kostičky a všechny ostatní ingredience na těsto. Nemusíte ani vytahovat váhu – použijte 2,5 hrnku mouky, půl hrnku mletých mandlí a hrnek cukru. Hněťte, až se vytvoří koule těsta. Když se těsto nebude chtít spojit, přidejte lžíci nebo dvě ledové vody. Nenechte robot puštěný dlouho – opravdu stačí, když se ingredience spojí.

Krok 2: Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v chladu alespoň půl hodiny odpočinout, mezitím omyjte a vypeckujte švestky.

Krok 3: Odleželé těsto rozdělte na dvě části, jednu o něco větší. Větší část vyválejte a přeneste do pekáčku vyloženého papírem na pečení. Posypte těsto mletými mandlemi a předehřejte troubu na 180 stupňů.

Krok 4: Na těsto rozložte švestky řeznou stranou nahoru a posypte je cukrem a skořicí. Druhou, menší část těsta nastrouhejte na hrubém struhadle na vrch. Pečte asi 45 minut, až těsto zezlátne. Před podáváním můžete zlehka poprášit moučkovým cukrem.

ynezorPumanzeSaNyknalC
30. 8. 2019

Reklama

Sdílejte článek