Hlavní obsah

Co vařit a péct v březnu? Kuře z jednoho pekáčku nebo parádní zákusky

Foto: Jakub Jurdič

Jak se nám březnové suroviny podařilo zkombinovat, posuďte sami!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Březen je měsíc, kdy se v našem jídelníčku potkávají typicky zimní suroviny s čerstvými jarními. Zkombinujte je s námi ve skvělém salátu, hlavním jídle z jednoho pekáčku i dvou zákuscích!

Článek

Na přechod zimy do jara jsme připravili menu, ve kterém využijete jak čerstvé jarní suroviny (ředkvičky, bylinky, jarní cibulku a kuřátka), tak uskladněné zimní (česnek, cibuli, brambory, citrusy a oříšky). Vyzkoušíte ho s námi?

Jarní salát s makrelou a hrubozrnnou hořčicí

Na 4 porce budete potřebovat: 1 červenou cibuli, 2 stonky jarní cibulky, 250 g směsi salátových listů, 1 svazek ředkviček, 100 g cherry rajčátek, 1 uzenou makrelu

Na zálivku: 2 lžíce oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 50 ml bílého jogurtu, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Přivolejte jaro pomocí ředkviček, čerstvého salátu a jarní cibulky: spolu s uzenou rybou a svěžím dresinkem vytvoří dokonalý salát!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Cibuli rozdělte na měsíčky, jarní cibulku nasekejte, ředkvičky pokrájejte, cherry rajčátka rozpulte a salátové lístky důkladně omyjte. Maso z makrely opatrně oberte. V misce ještě smíchejte olej, citronovou šťávu, hořčici, jogurt, sůl i pepř a nechte vzniknout zálivku. Promíchejte zeleninu, kousky makrely i zálivku a podávejte.

Foto: Jakub Jurdič

Salát byl tak dobrý, že se o něj Michal nechtěl moc dělit, takže mně a vltavskému ptactvu zbyla jen suchá houska...Foto: Jakub Jurdič

Tip: Chutná vám uzená makrela, ale preferujete teplá jídla? Vyzkoušejte ji v karbanátcíchs bramborami, které navíc příliš nezatíží váš rodinný rozpočet.

Bylinková jarní kuřátka s pečeným česnekem a šalotkami

Na 2 velké porce potřebujete: 2 jarní kuřátka, 12 šalotek, 300 g malých brambor, 1 palici česneku a 2 stroužky zvlášť, oblíbené bylinky (například šalvěj a tymián), 1/2 chemicky neošetřeného citronu, čerstvou petržel, olivový olej, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Ke kuřátkům ovoněným bylinkami a citronem si vymačkejte stroužky česneku, který se pečením změní ve skvělou pastuFoto: Jakub Jurdič

Postup: Troubu předehřejte na 170 stupňů. Očištěná kuřátka pomažte zvenku i zevnitř směsí nasekaných bylinek (trochu si nechte stranou na brambory), soli, pepře a oleje. Dovnitř ještě vložte po plátku citronu a nahrubo nakrájeném stroužku česneku.

Brambůrky pořádně odrhněte, šalotky oloupejte a spolu s neoloupanou palicí česneku vcelku promíchejte s trochou oleje, zbylými bylinkami, solí a pepřem. Zeleninu vložte do pekáčku, navrch dejte kuřátka a na každé položte dva plátky citronu. Pečte asi hodinu, nebo dokud není maso měkké. Kdyby se kůrčička pekla moc rychle, přikryjte celý plech víkem nebo alobalem a sundejte ho až na posledních 10 minut. Podávejte posypané nasekanou petrželí.

Foto: Jakub Jurdič

Celé jarní kuřátko je porce pro pořádné jedlíky (takže můžete hádat jednou, jestli jsme to s Michalem zvládli)!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Drůbež a citrusy jdou skvěle dohromady, což dokazují i tyto dvě nasládlé omáčky k masu a voňavé kuře na citronu a rozmarýnu.

Karamelová buchta na plech

Na 1 plech potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 6 lžic kakaa, 1 kypřicí prášek do pečiva, 3 vejce, 1 hrnek vody, 1/2 hrnku rostlinného oleje

Na krém: 400 g karamelového kondenzovaného mléka, 250 g másla, 100 g směsi ořechů

Foto: Jakub Jurdič

S čerstvým ovocem to je v březnu kromě několika výjimek ještě trochu na štíru, a tak s čistým svědomím sáhněte po oříšcíchFoto: Jakub Jurdič

Postup: Troubu předehřejte na 175 stupňů. Do mísy vložte všechny sypké suroviny na těsto, promíchejte je. Přidejte vejce, vodu, olej a krátce mixérem zašlehejte těsto. Rozlejte ho po plechu s pečicím papírem a dejte do trouby na 25 až 30 minut. Když vychladne, vyšlehejte povolené máslo s karamelovým mlékem a krémem potřete základ. Posypte nasekanými ořechy a je hotovo!

Foto: Jakub Jurdič

Spojení vláčného kakaového těsta a karamelového krému jednoduše nelze odolat!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Jestli u vás sladké mizí stejně rychle jako během našeho focení, budou se vám hodit další tři ověřené recepty na buchty na plech!

Obrácený pomerančový koláč s kokosem

Na koláč o průměru 28 cm potřebujete: 200 g másla, 180 g cukru krupice, kůru z poloviny pomeranče, 3 vejce, 180 g kokosu, 100 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 150 g jogurtu, sůl

Na pomerančový sirup: 2–3 chemicky neošetřené pomeranče (nejlépe vypadají červené), 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku vody

Foto: Jakub Jurdič

Šťavnaté pomeranče vytvoří s kokosem překvapivě dobrou kombinaci! Nezapomeňte koláč potřít sirupem, který mu dodá krásný lesk.Foto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve si připravte pomeranče a sirup. Cukr rozpusťte na mírném ohni s vodou, přidejte na půlcentimetrové plátky nakrájené pomeranče a vařte 10 až 15 minut, než pomeranče trochu změknou. Sceďte a sirup schovejte na dokončení. Dortovou formu vyložte celou pečicím papírem a dno poklaďte plátky pomerančů.

Změklé máslo utřete s cukrem, špetkou soli, nastrouhanou pomerančovou kůrou a vejci. Přidejte jogurt a vmíchejte mouku s kypřicím práškem a kokos. Těsto vlejte do formy na pomeranče a pečte asi hodinu na 160 stupňů. Nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a stáhněte pečicí papír. Celý koláč potřete zbývajícím sirupem.

Foto: Jakub Jurdič

Efektní obrácený koláč je díky pečicímu papíru jednodušší, než se zdá!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Zachutnal vám dezert s pomeranči? Zkuste s nimi i dva druhy koláčků: v kombinaci s čokoládou, nebo s tvarohovým krémem!

Foto: Archiv firem

Usnadněte si pečení s rozkládací formou na dort, nepřilnavým plechem na koláč a pekáčem s praktickým víkem proti připalováníFoto: Archiv firem

Jakými jídly přivoláváte jaro teď na konci zimy vy?

Reklama

Načítám