Hlavní obsah

Jak mít doma čistší a zdravější vzduch? Jde to!

Foto: Thinkstock

Chcete se doma cítit dobře? Pečujte o klima v bytěFoto: Thinkstock

Reklama

Za nějaký čas se naplno rozjede topná sezona a málokdo se vyhne zhoršení kvality ovzduší i vnitřního klimatu v bytech. Jak můžete tento stav alespoň doma změnit? Poradíme vám!

Článek

Jak se venku začne zhoršovat vzduch, máte sklon méně větrat, abyste si ho nepouštěli do bytu. To je ale chyba!

Vnitřní ovzduší není o nic zdravější než venkovní. Na jeho znečištění se podílejí použité stavební materiály, syntetické koberce a podlahy, výpary z čisticích prostředků, roztoči, bakterie a plísně. A když nevětráte, způsobuje únavu, bolest hlavy, nespavost i chronická dýchací onemocnění. Řešením problémů jsou čističky vzduchu, ionizátory a zvlhčovače.

Čistička: Aby se i v zimě doma dobře dýchalo

Zaměřte se na vzduchový výkon. Udává se v metrech krychlových vzduchu, který přístroj zvládne přefiltrovat za jednu hodinu. Zjistěte si počet filtrů a hlučnost konkrétního modelu. Tišší chod oceníte, když budete čističku používat v ložnici nebo v dětském pokoji.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Automatická čistička vzduchu WinixWaC U 450 je určena i do větších místností. Cena 10 990 Kč. Čistička Lanaform Home Air Filter má vyjímatelný ionizátor, ultrafialové výbojky a čtyřstupňový filtr – Hepa, uhlíkový, fotokatalyzační a předfiltr z netkané textilie. Výkon je 150 m^3 za hodinu. Cena 3350 KčFoto: Archiv firem

Čističky si poradí s pyly, prachem, viry, nejrůznějšími bakteriemi i s elektrosmogem. Na trhu jsou kvalitní přístroje, jejichž cena se pohybuje již okolo 3500 korun, i modely, za které zaplatíte několik desítek tisíc korun. Pracují na různých principech a jsou vybaveny odlišnými typy filtrace. K nejkvalitnějším patří přístroje, které kombinují více filtračních systémů.

Ionizátor: Odstraní ze vzduchu nečistoty

Některé čističky využívají i technologii ionizace, která nečistoty ze vzduchu neutralizuje. „Ionizátor obohacuje vzduch o chybějící záporné ionty, s nimiž se běžně setkáváme v přírodě, například u moře nebo na horách,“ říká Ing. Vendula Vávrová ze společnosti Ionic-Care a dodává: „Tam dosahují koncentrace až desítky tisíc záporných iontů na centimetr krychlový, zatímco uvnitř budov a ve městech obecně se hodnoty blíží nule.“

Foto: Archiv firmy

Ionic-Care Triton X6 nemá ventilátor, pracuje na principu elektrostatického filtru, který pohlcuje nečistoty pomocí takzvaného elektronového větru. Cena 3333 KčFoto: Archiv firmy

Jiné modely jsou vybaveny UV lampou, která zahubí mikroorganismy, pro eliminaci toxických plynných látek zase poslouží uhlíkový filtr.

Zvlhčovač: Bojuje proti suchému vzduchu

Během zimní topné sezony je vzduch ve většině místností, kde pobýváte, přesušený. Jeho relativní vlhkost se pohybuje pouze kolem 20 procent, a to je hluboko pod hranicí optimální hodnoty. Suchý vzduch přitom dráždí sliznice a vede k řadě zdravotních problémů. Pomoc je poměrně snadná, stačí používat zvlhčovač vzduchu.

Foto: archiv firmy

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu pro místnosti o objemu 62,5 m^3 Hyundai HUM 770 je vybaven ionizací. Cena okolo 2400 KčFoto: archiv firmy

„Relativní vlhkost vzduchu by se v zimě měla pohybovat mezi 45 až 60 procenty. Čím je vzduch v místnosti teplejší, tím je schopen pojmout více vody, a vlhkost tak klesá. Aby v místnosti bylo zdravé prostředí, je nutné vzduch uměle zvlhčovat pomocí zvlhčovačů,“ vysvětluje Jindřich Valenta ze společnosti Concept.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zvlhčovač Lanaform Trainy na studenou páru je určen do rodin s dětmi. Cena okolo 1670 Kč. Ultrazvukový zvlhčovač Steba v moderním designu s časovačem na 1–12 hodin. Cena 2890 KčFoto: Archiv firem

Vedle parních zvlhčovačů jsou tu i ultrazvukové přístroje, které mají sice vyšší pořizovací náklady, ale jejich provoz je mnohem levnější. Zatímco příkon parních modelů se pohybuje kolem 1000 W, u ultrazvukových je jen něco kolem 38 W. Počáteční investice se tedy vyplatí.

Foto: Archiv firmy

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu Concept ZV-4910 s velmi tichým chodem je vybaven jednoduchým elektronickým ovládáním a časovačem, který vám zaručí přesné nastavení chodu. Cena 2299 KčFoto: Archiv firmy

Jak mít lepší prostředí v bytě bez dalších finančních nákladů, si přečtěte v článku 7 tipů pro zdravější domov. Žijete s kuřákem nebo i vy kouříte? Pak vás bude také zajímat, jak zbavit domov zápachu z kouření.

Máte s domácí čističkou vzduchu zkušenost? Podělte se o poznatky s ostatními čtenáři!

Reklama

Načítám