Hlavní obsah

Tohle jsou barvy, které do bytu rozhodně nepatří!

Foto: thinkstock

Poradíme vám, jaké barevné kombinace se hodí k vám do bytuFoto: thinkstock

Reklama

Při výběru barev do bytu si dejte pozor. Existují totiž takové, které dokážou narušit vaši psychickou rovnováhu a bydlet se s nimi dost často nedá. Víte, které to jsou? A nemáte jich náhodou doma až moc?

Článek

Barevné spektrum obsahuje výrazné barvy, které mají zvláště silnou schopnost ovlivňovat vaše vědomí. Je to žlutá, fialová, rudá a černá. Neznamená to, že byste je nemohli používat ve vašem bytě. Jen si musíte dát pozor, abyste jim nedali víc prostoru, než je zdrávo. A zvláště nebezpečné jsou jejich kombinace schopné vytvořit vyloženě depresivní prostředí.

Foto: Alibaba

Žlutou můžete klidně použít jako barvu nábytku. Tím to ale končíFoto: Alibaba

Nejhorší je černá a žlutá

Jakou barvu má podle vás agresivita? A jaké barvy působí doslova jako varování? „Vzpomeňte si na bodavý hmyz, na klasickou vosu nebo sršně. Tihle nepříjemní společníci nosí kombinaci černé a žluté. Černá pohovka vypadá elegantně, žluté dekorativní předměty dokážou byt hezky osvěžit, ale pokud obě barvy spojíte a převléknete do nich celý svůj obývací pokoj, nebo dokonce ložnici, tak si můžete být jisti, že se doma po dvou týdnech nebudete cítit dobře,“ radí interiérová architektka Helena Blaukopová.

Foto: Design Decor Staging

Žluté detaily dokážou byt příjemně osvěžitFoto: Design Decor Staging

Foto: 2 movehome

Pokud nutně chcete černo-žlutou kombinaci, pak ji budete muset vyvážit bílou barvou a zvykněte si, že taková místnost bude působit prostě dekadentněFoto: 2 movehome

Foto: Reda

Černá se žlutou je vyloženě agresivní nezdravá kombinaceFoto: Reda

Nedávejte fialové příliš prostoru

Stejně jako žlutá, i fialová patří mezi silné či takzvaně výrazně expresivní barvy. Dokáže být velmi vítaným zpestřením interiéru, ale jen do chvíle, než se stane jeho dominantní barvou. „Fialová pohovka je jistě v pořádku, ovšem v pokoji, kde jsou tři ze čtyř stěn celé fialové a k tomu tam stojí třeba právě fialová pohovka, se dlouho bydlet nedá. A pokud vás láká fialová ložnice, pak věřte, že začnete trpět nespavostí. Fialovou je prostě lépe používat jen pro drobné detaily, například pro potah zmíněné sedačky nebo pro polštáře na gauč,“ připomíná architekt Tomáš Holý.

Foto: My Deco

Fialová je moderní a atraktivní, ale nesmí být barvou dominantníFoto: My Deco

Foto: Send Life

Na modelu vidíte, jakou atmosféru vyvolá černá a fialová. Nic příjemného to neníFoto: Send Life

Tip redakce: Inspiraci do vaší ložnice najdete ve článku Vpusťte barvy do ložnice. Víte, v čem se nejlíp spí?.

Kolik můžete používat červené barvy?

Červená nebo vyloženě rudá barva je v současnosti oblíbenou barvou moderních interiérů a využívá se zejména pro svou smyslnou povahu. Ale je s ní potřeba šetřit. „Můžete ji použít kdekoliv, ale nikdy by neměla být barvou hlavní. Takže například dvě červené stěny jsou v pořádku, tři jsou už moc. Červená sedací souprava je příjemná, ale pokud přidáte jednu červenou stěnu nebo třeba červený koberec, už je situace opět problémová (správně je to takto, nahlédněte do článku Nevíte, jak vymalovat? Víme, proč zvolit červenou!). Chcete-li to vyjádřit v číslech, tak červená barva by neměla pokrývat více než zhruba 40 % plochy místnosti,“ uvádí architekt Pavel Bauer.

Foto: Dana Home

S rudou musíte šetřit, takovýto byt je hezký jen na fotkáchFoto: Dana Home

Černá do výšky očí nepatří

Černá barva je naprostou klasikou, sedačky, křesla či stoly mohou být černé. „Rozhodně ale nepoužívejte černou jako barvu stěn nebo příliš vysokého nábytku. Budete-li mít velké černé plochy ve výšce vašich očí, místnost se vám jednak opticky zmenší, a zároveň si můžete vysloužit nepříjemné depresivní pocity. Zkrátka dívat se stále na černou barvu není dobré,“ říká architekt Jaroslav Novotný.

Foto: Decorating Design Interior

Černá je elegantní, ale nedávejte ji do výšky svých očí, byt by se proměnil v temnou kobkuFoto: Decorating Design Interior

Podle některých psychologů je ale vhodné vymalovat černě například jednu stěnu do výše asi 170 centimetrů, ovšem pouze v pokoji obývaném adolescentem. Jeho hormonální hyperaktivita se tím může zklidnit. „Říká se, že pak černá barva funguje jako sedativum, ale není to možné zobecnit a většina současných specialistů se od podobných doporučení odvrací,“ oponuje MUDr. Ivana Slamíčková.

A jaké výstřední barvy a jejich kombinace lákají vás?

Reklama

Načítám