Hlavní obsah

Milujete se po hádce? Nedělejte to!

Foto: thinkstock

Usmiřování v posteli může rozvrátit vztahFoto: thinkstock

Reklama

Jak sladké je usmiřování po bouřlivé hádce! Takovéto okořenění milostného života vylepšuje párové soužití. Nebo ne? Kontroverzní teorie klinického psychologa Setha Mayerse to popírá. Milování po hádce je prý pro váš vztah nezdravé! Proč?

Článek

Pohlavní styk po bouřlivé hádce, tedy tak zvaný usmiřovací, je jedním ze sedmi druhů sexu, na které se nezapomíná. Tak intenzivní, emotivní zážitek se zbytky hněvu v pozadí si nejeden pár pochvaluje, neboť sexu dodává „šťávu“. „To je na našem vztahu to nejlepší,“ pochvaluje si Čeněk. „Sex po hádce nemá žádná pravidla. Nic vás nezdržuje, jde se rovnou na věc a oba víte, proč to chcete teď hned: vysouložit druhému mozek z hlavy a ukázat mu, že poslední slovo máte beztak vždycky vy,“ směje se.

Zkusili jste to někdy taky? Pak jistě víte, že je to vášnivé koření vztahu. Ovšem pravidelně řešit spory erotikou dobré není. Je to, jako byste zloději dali odměnu za vykradení svého bytu. A taky si zaděláváte na mnohem větší problém. Tak to aspoň tvrdí psycholog Seath Mayers z Los Angeles.

Hádka: Zpestření, nebo nutnost?

Podle něj usmiřovací sex posiluje boj a emocionální drama. „Když máte báječný sex po velkém boji, nemá smysl bojovat znovu, když je odměna tak velká?“ pokládá dobrou otázku na stránkách Psychology Today. Nutí tak k zamyšlení, jestli záměrně nedochází k vyvolávání sporů právě pro onu sladkou tečku na závěr, před čímž Mayers důrazně varuje. Prý jsou v ohrožení hlavně páry, které v období příměří nesouloží, ale jakmile se pohádají, končívá to v posteli. Jen si vzpomeňte, s jakou jiskrou v oku proti sobě stáli manželé Smithovi v podání Angeliny Jolie a Brada Pitta. V harmonickém, poklidném období se oba nudili, ale jakmile došlo na ostří nože…

Dalo by se to nazvat jakýmsi druhem úchylky. Tedy pokud je vyvolávání hádek a následné usmiřování jediným způsobem, jak dosáhnout uspokojení. Pak je to problém číslo jedna, neboť napětí v páru sice vášeň povzbuzuje, ovšem můžete se na něm stát i závislí! Jak říká sexuolog Zlatko Pastor: „Způsoby dosahování vzrušení a uspokojení bývají pestré.“ Proto pozor na své sexuální stimuly.

Foto: thinkstock

Závislost na hádkách je smutné vyústění takového vztahuFoto: thinkstock

Závislost na vypjatých emocích

„Když partneři sdílejí extrémně negativní emoce, sex na udobření poskytuje rychlé a jednoduché řešení, které by jinak neexistovalo. Jsou hladoví po tom, aby přehodili převodovku a přeskočili na opačný konec spektra neboli pocítili opojení. Upřímně řečeno, není to odlišné od narkomana, který potřebuje svoji dávku kokainu,“ vysvětlil Seath Mayers pro britský deník Daily Mail.

Preventivní opatření

Se závislostí se ale pojí i druhý problém: periodicky se opakující stejné hádky bez konce, které se pěkně nastřádají na hromádku, a jednoho dne si beztak vyžádají nějaké resumé. Jak tedy ideálně zakončit vášnivou hádku, když se během ní schyluje k intimitě? Zvolte jediný rozumný způsob: komunikaci, která vede ke snaze problém dořešit. Jedině tak se podobné scény nebudou vracet a nabírat na intenzitě.

Naučte se říkat NE

„Když se ocitnete uprostřed sexuální srážky, a najednou zjistíte, že máte zmatené pocity nebo jste smutní, opatrně z toho vycouvejte a vysvětlete partnerovi, že sex teď nechcete a že to popřípadě zkusíte později. Tyto momenty mohou být těžké a nepohodlné, ale čestná a přímá komunikace o svých pocitech je nejlepším způsobem, jak zastavit lavinu, která vznikne z nedořešeného problému,“ radí Seath Mayers.

S jeho teorií o usmiřovacím sexu souhlasit můžete i nemusíte. Pokud si ho dopřáváte jen občas a ani jeden z vás se necítí být ventilem hněvu toho druhého, a navíc si myslíte, že to váš intimní život obohacuje, klidně v tom pokračujte. Vyvarujte se ovšem toho, že po sebemenší slovní potyčce skončíte v posteli – bez nějaké smluvní dohody mezi vámi a partnerem. Sex přece jen není náplastí na bolístky všeho druhu.

A co vy? Taky řešíte spory sexem?

Reklama

Související témata:

Načítám