Hlavní obsah

Modrá jako moře i obloha: S těmito doplňky budete mít letní náladu i doma

Foto: Apropos-shop

Vodu ve všech podobách krásně evokuje modrá barva. Například ručně vyrobená svíčka z parafínu, doba hoření asi 100 hodin, cena 342 KčFoto: Apropos-shop

Reklama

Léto přeje dovoleným a ty zase koupání. Pokud vás chvíle oddechu ještě nečekají, navoďte si atmosféru vodní hladiny třeba v obýváku. Jde to, aniž by na vás „padla“ jediná kapka…

Článek

Jak doma dosáhnout dokonalé iluze vodního ráje? Někdy stačí použít jen modrou barvu, či tyrkysovou a odstíny zelené, jindy lze přidat typické letní atributy, spojené s dovolenou u vody, nebo si připomenout námořnický dezén či motiv vln. Takhle ho vidíme my!

Jako nebe

„Pro použití v interiéru se nejvíce hodí takzvaná letní modrá připomínající svěží oblohu právě v tomto ročním období. Jde o velmi příjemný odstín, vhodný zejména do obývacích nebo dětských, především chlapeckých pokojů, ale bát se jí nemusíte ani v jiných místnostech. Různé odstíny modré jsou díky své čistotě a sterilnosti oblíbené také v koupelnách. Tmavší tóny se pak hodí například pro akcentování světlejší modré,“ říká designér Petr Shromáždil, spolupracovník společnosti Trachea.

A doplňuje, že modrou barvu lze snadno kombinovat s celým spektrem jiných, od bílé přes světlou kávu, cappuccino až po rozličné tóny hnědé či černou. Právě spojení s dalšími barvami dokáže i studenou modrou zjemnit.

Foto: Trachea

Modrá barva je do chlapeckého pokoje tradiční volbou, podpořit ji lze námořnickými dekoracemiFoto: Trachea

Foto: J.A.P.

Svěží modrá aplikovaná na zdi ctí pravidlo, že výrazná výmalba nemá být použitá na všech stěnách. Krásně se doplňuje s bílou, šedou a černouFoto: J.A.P.

Foto: Bella Rose

Sametový povlak na polštář Velvet Dusty blue, cena 819 KčFoto: Bella Rose

Foto: Decodoma

Set Plachetnice se skládá ze 2 ručníků a 1 osušky, vše bavlna, cena 399 KčFoto: Decodoma

Foto: Bella Rose

Skleněná váza Blue Ombre, cena 514 KčFoto: Bella Rose

Ani modrá, ani zelená

Další ideální barvou, jež evokuje vodní hladinu, je tyrkysová, která dokáže uklidňovat i povzbuzovat. Vyberte si, co je vám bližší. Přestože psychologie působení barev je vždycky o tom, jaké představy ve vás ten či onen odstín vyvolává, tyrkysové se u drtivé většiny lidí daří evokovat dojem moře. A moře spolehlivě nabíjí energií, která všem, jež neměli volno pomalu rok, chybí.

Foto: Dulux

Tyrkysová nebo modrá? K oběma se hodí bílá. Vyberte si barvu, která je vašemu srdci nejbližšíFoto: Dulux

Foto: Nordic day

Kožený marocký taburet evokuje nádech Orientu, cena 3399 KčFoto: Nordic day

Foto: Yankee candle

Velká svíčka s romantickým názvem Tyrkysová obloha bude hoře až 150 hodin, cena 637 KčFoto: Yankee candle

Dovolenkové motivy

Jaké volit bytové doplňky, když si chcete navodit atmosféru léta a vody? „Polštáře či povlečení s námořní tematikou interiér krásně obzvláštní a můžete je kdykoli vystřídat za klasiku. Iluzi dovolené u moře evokuje řada dekorací, včetně majáku, záchranného kruhu, rybek, mořských hvězdic, kotvy, oblázků, písku a podobně,“ připomíná designérka Michaela Szilágyiová z Free Architects.

Foto: J.A.P.

Velkoformátový obraz s majákem navodí atmosféru dovolené u mořeFoto: J.A.P.

Foto: Magnet 3Pagen

Námořnické lucerny na čajovou svíčku probudí vzpomínky na letní dovolenou, cena 275 Kč/2 kusyFoto: Magnet 3Pagen

Foto: Apropos-shop

Bavlněných utěrek není nikdy dost, cena 184 KčFoto: Apropos-shop

Foto: Magnet 3Pagen

Surfovat dnes může skoro každý, včetně dekorativního racka z polyresinu, cena 219 KčFoto: Magnet 3Pagen

Foto: Kika nábytek

Dekorační mušle vyniknou ve skleněné váze, objem 230 ml, cena bez nádoby 69 KčFoto: Kika nábytek

Na vlnách

Nejen námořnické motivy dokážou navodit přítomnost nepřítomné vody. Velmi pozitivně působí také vlny, respektive dekor z nich vycházející. Na vlnách se může „pohupovat“ třeba i nábytek a opravdu nemusí jít pouze o ten koupelnový. Vzor vlny je oblý a oblé tvary obecně evokují dojem útulnosti, něčeho příjemného, proč je tedy nevyužít také jinde. Ve vlnách se bude rovněž pěkně usínat, a když je zkombinujete s modrou či tyrkysovou, ještě se v horkých dnech příjemně ochladíte. Byť pocitově.

Foto: Blancheporte

Povlečení Vlnky slibuje klidné spaní. Cena povlaku na polštář (65 x 65 cm) 269 Kč, povlaku na přikrývku (140 x 200 cm) 729 KčFoto: Blancheporte

Foto: Trachea

Dekor vln na kuchyňských dvířkách vznikl za pomoci digitální technologie Overface, která dovede přenést jakýkoliv grafický motiv na povrch nábytkových ploch. V ceně od 4028 Kč/m^2 dvířekFoto: Trachea

Foto: Blancheporte

Dotek moře k vám domů přinesou „vlny“ na voálovém závěsu, například rozměry 140 x 160 cm, cena 749 KčFoto: Blancheporte

Foto: Dulux

Uklidňující motiv vlny si můžete namalovat také na zeďFoto: Dulux

Zůstanou i po létě

Kdo by rád použil trvalejší, a přitom stále snadno obměnitelný prvek, a dekorací už má doma dost, vybere si některou z variant zdobení stěn (klidně i s pruhy nebo motivem kotvy). Chcete bleskově proměnit svůj byt? Tapety se o to postarají! Kromě nich ještě velké samolepky nebo výmalba. Stejně dobře fungují kusové koberce, záclony nebo nové potahy či přehozy na sedačku.

Pak už si namíchejte drink nebo připravte domácí limonádu. Obklopit se vodními motivy je velice příjemné, avšak stejně tak je důležité myslet i na svoje zdraví. Dejte si pozor na 6 signálů, kterými vaše tělo prosí o více vody.

Foto: Postershop

Fototapety s přírodními motivy stále patří mezi nejoblíbenější. Laguna, 254 x 184 cm, cena 599 KčFoto: Postershop

Foto: Nordic day

Dekorace stěn trochu jinak – s využitím dřevěných písmen. Cena 114 Kč/jedno písmenoFoto: Nordic day

Foto: Kika nábytek

Jemná polyesterová záclona Ocean batik se hodí například do jídelny, 140 x 245 cm, cena 449 KčFoto: Kika nábytek

Baví vás hrát si s proměnami interiéru? Co jste si doma dokázali udělat sami?

Reklama

Načítám