Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Medové perníky byly a jsou nedílnou součástí mikulášské nadílky. Chcete si tradiční slepované perníčky s čokoládovou polevou připravit domácí? Je tu skvělý recept! Pro dokonalý efekt je můžete ozdobit jedlými obrázky z fondánu.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Na perníky
  • 120 g másla
    7
  • 150 g medu
  • 2 ks vejce
    3
  • 300 g hladké mouky
    1
  • 100 g žitné mouky
    1
  • 10 g perníkového koření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce moučkového cukru na posypání
    1
Na dokončení
  • 250 g švestkových povidel
  • 150 g hořké čokolády
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Fondánové listy a nejrůznějšími obrázky se dají snadno pořídit na internetu. Práce s nimi je jednoduchá: stačí jen obrázek vystřihnout a jednoduše ho vodou či bílkem nalepit na perníčky. A parádní domácí mikulášská nadílka je na světě!

Postup

01.

Rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Poté ho mixujte s medem a vejci, dokud nevznikne hustá pěna.

V jiné misce smíchejte obě prosáté mouky, jedlou sodu a perníkové koření. Teď tyto sypké přísady postupně vmíchejte do vaječné pěny. Hotové těsto dejte asi na 30 minut uležet do chladničky.

02.

Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Vychlazené těsto vyválejte na placku silnou asi 0,7 cm a vykrajujte kolečka o průměru 6 cm. Aby se těsto nelepilo, vál posypejte moučkovým cukrem. Vykrájená kolečka dávejte na připravený plech, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 10 minut.

03.

Upečené perníky nechte na plechu zchladnout. Následně je po dvou slepujte švestkovými povidly.

04.

Slepené perníčky položte na drátěnou mřížku na plechu s pečicím papírem a polijte je rozpuštěnou čokoládou. Nechte ji zaschnout a poté každý kus ozdobte obrázkem z fondánového listu a případně bílkovou polevou. Perníčky se do druhého dne krásně rozleží a díky povidlům změknou.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 833,36 kJ
Bílkoviny6,64 g
Tuky16,26 g
Sacharidy64,76 g
Sůl0,05 g
SAFA7,92 g
Vláknina3,72 g
Cukry34,07 g

Načítám