Článek
Fondánové listy a nejrůznějšími obrázky se dají snadno pořídit na internetu. Práce s nimi je jednoduchá: stačí jen obrázek vystřihnout a jednoduše ho vodou či bílkem nalepit na perníčky. A parádní domácí mikulášská nadílka je na světě!
Postup
01.
Rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Poté ho mixujte s medem a vejci, dokud nevznikne hustá pěna.
V jiné misce smíchejte obě prosáté mouky, jedlou sodu a perníkové koření. Teď tyto sypké přísady postupně vmíchejte do vaječné pěny. Hotové těsto dejte asi na 30 minut uležet do chladničky.
02.
Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Vychlazené těsto vyválejte na placku silnou asi 0,7 cm a vykrajujte kolečka o průměru 6 cm. Aby se těsto nelepilo, vál posypejte moučkovým cukrem. Vykrájená kolečka dávejte na připravený plech, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 10 minut.
03.
Upečené perníky nechte na plechu zchladnout. Následně je po dvou slepujte švestkovými povidly.
04.
Slepené perníčky položte na drátěnou mřížku na plechu s pečicím papírem a polijte je rozpuštěnou čokoládou. Nechte ji zaschnout a poté každý kus ozdobte obrázkem z fondánového listu a případně bílkovou polevou. Perníčky se do druhého dne krásně rozleží a díky povidlům změknou.




