Hlavní obsah

Naučte se parádní palačinky

Foto: Ondřej Kroutil

Palačinky zvládne opravdu každýFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potom, co jste se spolu s mistrem vaření Martinem Buškem a jeho pomocnicí Janou naučily v naší exkluzivní Škole vaření ukázkového lososa s fenyklovým zelím, přichází na řadu mámení jménem palačinky. Toužíte i vy proniknout do tajů umění jménem vaření? Zkuste to s námi – ve druhém díle česko-slovenské show Škola vaření!

Článek

Udělat bezchybné palačinky není tak úplně snadné. Jedny se nám připalují u krajů, jiné jsou plné hrudek, a když už je nakonec těsto dokonalé a smažení probíhá bez větších komplikací, stačí pár pokusů o vyhazování do vzduchu a za několik minut byste pánví nejradši mrštily o zem… A pak ještě ty náplně! Konec paniky, jsou tu naše hvězdy Martin Bušek a Jana Letková, kteří vám přichází na pomoc! Užijte si 2. díl jejich Školy vaření!

Ještě jednou aneb Nestihly jste? Nevadí!

Soustředily jste se při sledování našeho videa více na kuchaře než na postup vaření? Nevadí, dá se to pochopit! Tady je soupis surovin i stručný postup ještě jednou. Pod ním najdete i další kuchařské tipy, které vám pomohou nad palačinkami konečně zvítězit.

Na těsto potřebujete (4 porce):150 g hladké mouky, 300 ml mléka, špetku soli, 1 vejce, olej na smažení Postup: Do misky nalijte mléko, rozklepněte do něj vajíčko a důkladně rozkvedlejte. Přisypte mouku, přidejte špetku soli a máte hotovo. Rozpalte palačinkovou pánev, kápněte na ni trochu oleje, přejeďte papírovým ubrouskem a smažte.

N a sladkou náplň potřebujete: 250 g měkkého tvarohu, 80 g rozinek, špetku skořice, 2 lžíce mléka, 1–2 sáčky vanilkového cukru, 1 lžíce strouhaného kokosu Postup: Jednoduchý. Přísady pouze smíchejte a můžete palačinky ihned plnit!

Na slanou náplň potřebujete: 3 lžíce olivového oleje, 1 šalotku, 200 g čerstvého špenátu, špetku soli, 120 g parmazánu Postup: Ten už tak snadný není. Bude lepší, když se rovnou podíváte na video!

Foto: archiv redakceMartin a Janka jsou dokonalý týmA teď přijdou na řadu kulinářské tipy!

Vyberte správné suroviny

  • Mléko – vybírejte zásadně čerstvé (poznáte to podle nápisu na obale, většinou to je mléko v plastových lahvích). Nevařte z obyčejného trvanlivého „mléka“, to čerstvé je chuťově lepší.
  • Mouka – palačinky můžete dělat z hladké i polohrubé mouky, ale nikdy ne z hrubé! Ty z polohrubé mouky budou křupavější, z hladké zase jemnější.
  • Vejce – opět platí pravidlo: vždy čerstvá.
  • Sůl– do sladkého pokrmu zkrátka patří, zvýrazňuje totiž chuť ingrediencí.
  • Špenát – i když koupíte čerstvý nebo předem vypraný špenát, alespoň půl hodiny ho samy perte ve studené vodě. Uvidíte, kolik usazenin v něm ještě zůstalo!

Když vezmete do ruky pánev

Jakou pánev vlastně vybrat? Ne každá se totiž bude kamarádit s vaším vařičem. Může se například stát, že bude moc velká – plotýnka ji dostatečně neprohřeje a palačinky se vám pak budou uprostřed připalovat. Na palačinky je nejlepší vybrat pánvičku s teflonovým nebo nerezovým povrchem, s nižšími okraji a průměrem 28 cm. Pokud zvolíte jiný materiál, počítejte s tím, že budete muset povrch více promazávat tukem a budou se vám rychleji připalovat.

Je dobré nejprve pánvičku zahřát. Že je připravená, poznáte podle toho, že se z ní lehce kouří. Promažte ji trochou sádla a vytřete papírovým ubrouskem (stejně jako to dělá šéfkuchař Martin na videu). Je to zároveň skvělý recept na to, aby vám pánvička déle vydržela bez poškození a aby se na ní tuk dokonale rozprostřel.

Když děláte první a druhou a…

Počítejte s tím, že se vám první palačinka nepovede. To se stává i profesionálům (a ani Janě se to – jak je vidět na videu – zpočátku přiliš nedařilo)!Přesto je nutné při nalévání dodržovat určitý postup. Těsto nalijte doprostřed pánve a pak s ní kružte tak, aby těsto pokrylo celé dno a palačinka na krajích nevyčuhovala. Kdyby naopak k okrajům ani nedosahovala, bude se vám připalovat a lámat. Navíc když bude kopírovat tvar dna, bude ukázkově kulatá.

A jedno pravidlo na konec: Čím větší palačinka, tím lepší! Přejeme dobrou chuť a těšíme se na viděnou zase příští týden – tentokrát budou Martin s Janou připravovat pravou českou bramboračku! Pokud jste zatím neviděly první díl, najdete ho ZDE!

Reklama

Související témata:

Načítám