Hlavní obsah

Návštěva v domě, který poroste s rodinou!

Foto: Lina Németh

Dřevo vládne tomuto domy venku i uvnitřFoto: Lina Németh

Reklama

Bydlení na klíč je pohodlné – vyberete si dům, o nic se nemusíte starat, a pak jen dostanete klíče a bydlíte. Také si myslíte, že to takhle funguje? Omyl. Na majitele většinou čeká ještě spousta běhání a zařizování. Přesto existují i výjimky. Třeba dnešní dům, do kterého firma navrhla i nábytek.

Článek

Typový dům je ideální řešení pro ty, kdo nechtějí utrácet za architekta a čekat, než dům nakreslí. Na druhé straně jim mnozí vytýkají, že vypadají jeden jako druhý a nepřizpůsobují se přáním majitelů. Jde to ale i jinak.Vítejte v nové dřevostavbě pojmenované Futura Freestyle.

Nevejdete se, patro pomůže

Je to problém nejen mladých lidí: rádi by si pořídili velký dům, který by zcela vyhovoval a stačil i vícečlenné rodině, jenže peníze zbývají jen na malý. Řešením jsou takzvané rostoucí domy, jako je tento. V základním provedení je navržené pouze obytné přízemí, kde má rodina k dispozici 3 + kk a užitnou plochou 76,5 metru čtverečního. Největší je obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou. Na něj navazuje terasa.

Foto: Lina Németh

Zajímavý kontrast tvoří bílá dvířka linky s černým obkladem stěnyFoto: Lina Németh

V druhé části se nacházejí pokoje a také technické zázemí stavby. Zdá se vám to málo a přemýšlíte, co budou majitelé dělat, až přijdou dvě či tři děti? „Pro tyto případy je zde připravené patro, kde zbývá prostor na další samostatný pokoj, který může sloužit jako ložnice rodičů, pracovna nebo pokoj pro hosty,“ popisuje autor architekt Pavel Horák z ateliéru Prodesi. Dům se tak hned promění na čtyřpokojový s kuchyňským koutem a obytná plocha se zvětší na 108 metrů čtverečních.

Foto: Lina Németh

Ve spodní části linky zbylo místo i pro úzkou prosklenou vinotékuFoto: Lina Németh

Zajímavá je i cena. Ta je v základním provedení včetně základových konstrukcí a daně nižší než dva a půl milionu korun. Ten dnešní dům byl opravdu „na klíč", tedy včetně veškerého vybavení a nábytku stál 3,3 miliony. Není proto divu, že si mnozí tento dům pořizují i jako víkendové bydlení.

Když na klíč, tak i s nábytkem

Dřevostavba si zaslouží dřevěný nábytek. V tomto domě to platí stoprocentně, neboť firma, která dům stavěla, zároveň vyrábí zařízení. Tak proč ho nepoužít?

Foto: Lina Németh

Originální stolek s úložnými prostory doplnila šedá pohovkaFoto: Lina Németh

V prostoru pod podestou je umístěná kuchyňská linka. Architekt zvolil jednoduché liniové provedení. Spodní skříňky ukryly všechny spotřebiče včetně chladničky. Prostor nad deskou tvoří jen kombinace nízkých uzavřených a otevřených polic. Kombinace dřeva a bílé barvy je sice nadčasová, ale mnozí tvrdí, že také nudná. Tato kuchyň je ale skvělým příkladem, jak si s takovým problémem poradit. Prostor nejen za pracovní deskou, ale za celou kuchyní je obložený černou lesklou lamino deskou. Vzniká tak velmi zajímavý, nadčasový a luxusním dojmem působící kontrast černé a bílé.

Foto: Lina Németh

Ve stejném designu je i jídelní stůlFoto: Lina Németh

Neutrální barvy – ty pouze sem tam přeruší výrazný barevný doplněk – vládnou celému interiéru. Konferenční stolek, který připomíná blok dřeva „narušený“ mnoha odkládacími plochami, tak doplňuje pohovka v neutrální šedé barvě. U jídelního stolu ve stejném designu zase stojí černé židle.

Foto: Lina Németh

Velká francouzská okna propojují obývák s krásnou terasouFoto: Lina Németh

Stůl, kde se budete raději kochat

O něco více barev zvolil architekt do soukromé části bytu, tedy ložnice a dětského pokoje. Do ložnice nechal autor položit červený koberec, který prostor příjemně zatepluje. A barevně s ním ladí i doplňky.

Foto: Lina Németh

Podlahu v ložnici pokrývá červený koberecFoto: Lina Németh

Foto: Lina Németh

Spoustu barevných doplňků najdete i v dětském pokojiFoto: Lina Németh

Nejinak tomu je v dětském pokoji, kde už ale vládne barev více, a to i na nábytku. Korpus z přírodního dřeva doplňují plochy v pastelových barvách. K závidění je pak pracovní stůl, ovšem pouze „pro silné povahy". Stojí přímo u velkého okna, z něhož se nabízí krásný výhled do okolí. Jen si přiznejte, co by bylo pro vás lákavější: koukat do knih, nebo ven?

Foto: Lina Németh

Psací stůl tvoří jednoduchá pracovní deska s kovovou podnožíFoto: Lina Németh

Foto: Lina Németh

Od stolu je i překásný výhled do okolíFoto: Lina Németh

Jediným na dřevo skoupým místem tak zůstává koupelna. Zde dostaly přednost keramické dlaždice v modrobílé kombinaci doplněné tmavou dlažbou. Ovšem nábytek je samozřejmě ze dřeva.

Foto: Lina Németh

Jediné místo, kde dřevo nehraje hlavní roli, je koupelnaFoto: Lina Németh

Líbí se vám dům a dovedete si v něm představit bydlení nastálo, nebo by to pro vás byla ideální chata? Napište nám to v diskusi po článkem.

Reklama

Načítám