Hlavní obsah

Nejhorší „zaměstnání"? Žena v domácnosti!

Foto: thinkstock

Ženám v domácnosti mnohé pracující dámy závidí. Mají ale skutečně co?Foto: thinkstock

Reklama

Spěcháte z práce, vyzvednete dítě ze školy, nakoupíte, a jakmile připravíte večeři, začnete poklízet, ládovat pračku špinavým prádlem a chystat svačiny na druhý den. Jak krásné by bylo být ženou v domácnosti, nechat se živit mužem a starat se jen o rodinu, napadá vás? Ale pozor, spíš než cesta ke štěstí je to pro většinu žen cesta do pekla.

Článek

Leckteré ženy jim závidí. Nechodí do práce, starají se jen o domácnost a děti, neřeší finance, protože o ty se stará jejich muž. Doma mají dokonale uklizeno, mají dost času na kadeřníka či kosmetiku. Vypadá to jako sen, jenže odborníci se shodují, že ve skutečnosti je to spíš naopak. „Existuje jen malé procento žen, které jsou takto dlouhodobě spokojené,“ varuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Je to jen pro někoho, nebo jen na chvíli

Jakkoli si řada žen povzdechne, jak fajn by bylo být jen v domácnosti, jen málo z nich by to nakonec dlouhodobě vydrželo.

Koneckonců si vzpomeňte například na dobu, kdy jste byly doma s dítětem na rodičovské dovolené. Byl to krásný čas, jistě jste si ho užily, ale nejspíš jste se po třech letech do práce přece jen dost těšily. „Pro většinu žen je to jednoduše stav, ve kterém vydrží jen dočasně, a poté se u nich opět objeví touha se nějak jinak realizovat,“ potvrzuje Lenka Černá. A je jedno, zda začnou budovat zářnou kariéru, nebo se rozhodnou věnovat charitě. Jde o to, že budou mít něco svého, za čím nestojí jejich partner.

Foto: thinkstock

Byt v dokonalém pořádku, děti s úžasným prospěchem, košile dokonale vyžehlené, to všechno muži od žen v domácnosti většinou pokládají za samozřejmostFoto: thinkstock

Nutno ale přiznat, že jsou ženy, které péče o domácnost plně uspokojuje a je to právě jejich způsob seberealizace. Jde nejčastěji o následující typy žen:

  • Submisivní ženy – záměrně si hledají dominantní partnery a cítí se dobře, když plní roli domácí hospodyňky
  • Ženy s nižším sebevědomím – jejich sebevědomí je zrazuje, mají pocit, že jediné, v čem jsou dobré, je péče o domácnost, proto se cítí šťastné.
  • Ženy, které to okoukaly doma – pokud žena žila v rodině, kde tento model fungoval, cítí se v takovém prostředí bezpečně a jistě.

Někdy se zkrátka stane, že jsou ženy svým partnerům až příliš oddané. Mezi životně nešťastné ženy bezesporu patří i půvabná Priscilla Presley. Věděli jste, jak po boku slavného Elvise coby manželka, neustále jen trpěla? Více vám o jejich soužití prozradí další epizoda z pořadu Slavné dvojice televize Stream.cz.

Proč jsou nešťastné?!

Co jim tak asi může chybět? To si při pohledu na ženy v domácnosti řekne asi mnohá z vás. Psychoterapeutka Lucie Horníková na to má jasnou dopověď. „Co jim chybí? Ony samy. Tyto ženy totiž velmi často mívají svůj život dotovaný muži, kteří mají ale jasné představy o tom, jak mají být jejich finance využity a co za to od své ženy očekávají,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Muži jednoduše pokládají za samozřejmost, že jim bude doma poskytnut stoprocentní servis, jejich děti budou mít ve škole skvělé výsledky, budou zářit v mnoha prestižních kroužcích, a o to všechno se mají postarat právě jejich partnerky.

Foto: thinkstock

Jejich okolí si myslí, jak skvělý život vedou. Jenže ženy v domácnosti leckdy trápí hodně smutné myšlenkyFoto: thinkstock

„Na začátku vám to tak samozřejmě nepřijde, ale časem se dostanete do fáze, kdy si v podstatě budete muset vybrat svou budoucí roli. Buď setrváte v roli plně zajištěných, vždy upravených a značkově oblečených krásek, bez možnosti o čemkoli rozhodovat, plánovat si své aktivity dle vlastní chuti, nebo se naopak rozhodnete pro zásadní krok, třeba i risknete, že vztah skončí, ocitnete se ve finanční nejistotě, ale vše vám vynahradí možnost svobodného jednání,“ upřesňuje Lucie Horníková.

Tip redakce:Přesto řada mladých dívek o podobném životě sní. Snaží se ulovit bohatého muže a říká se jim zlatokopky. Proč jich stále přibývá, se dočtete zde.

Hledají únik

Bohužel většina takových žen nakonec k osamostatnění odvahu nenajde. I proto je mezi nimi poměrně vysoké procento žen závislých na alkoholu, antidepresivech, ale i na sociálních sítích či na nakupování. Jednoduše se snaží alespoň na chvíli ze své zlaté klece uniknout. „Jste pak vlastně velmi osamělé. Nemáte vlastní životní směr, trápí vás pocity méněcennosti a zbytečnosti. Každá žena má nějaké talentové vlohy, a pokud je neuplatní, dříve či později se dostaví chmurné myšlenky,“ dodává Lenka Černá. A je jedno, zda je to kvůli kupě dětí, despotickému manželovi, kvůli strachu z neúspěchu, nebo jen z obyčejné lenosti!

Pro většinu žen je tedy rozhodně lepší být sice občas pořádně unavené, ale nezávislé. A ocení to i muži, protože ti chtějí partnerku, ne služku!.

Tak co? Chtěly byste být ženou v domácnosti a starat se jen a jen o rodinu?

Reklama

Načítám