Hlavní obsah

Stojí pár korun a dokáže divy: Za vývar vám tělo poděkuje! Co možná nevíte? Pomáhá hubnout

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Znáte to asi všichni. Dny se krátí, světla ubývá a spolu s ním i energie a imunita. Talíř horkého vývaru je v takových chvílích víc než jen jídlo. Je to návrat k jednoduchosti, která pohladí tělo i duši. Už naši předkové věděli, že poctivý, dlouho tažený vývar je skutečný elixír zdraví.

Článek

Vařil se dávno předtím, než se objevil trend moderních superpotravin, a přesto v sobě ukrývá všechno, co tělo potřebuje: sílu, klid i teplo. Pomalu tažený vývar regeneruje, posiluje imunitu, zlepšuje trávení a přináší pocit vnitřní rovnováhy. A právě na podzim a v zimě jeho kouzlo oceníte dvojnásob. V čem spočívají jeho blahodárné účinky?

Pro zdravá střeva a imunitu

„Jeden z nejlepších způsobů, jak obnovit zdraví střev, je zahrnout do svého denního jídelníčku domácí vývar z kostí,“ uvádí britská výživová poradkyně a autorka knihy Zdravé zažívání Christine Bailey. Je totiž přirozeným zdrojem vápníku, hořčíku, fosforuaminokyselin s protizánětlivými účinky, jako jsou glycin, prolin a arginin.

Při dlouhém vaření se z kostí a šlach uvolňuje kolagen a přeměňuje se na lehce stravitelnou želatinu. Ta pomáhá posilovat střevní stěnu, zlepšuje trávení a snižuje riziko zánětů i potíží spojených se syndromem propustného střeva. To bývá často spojováno s onemocněními, jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba nebo syndrom dráždivého tračníku.

Zdravá střeva zároveň znamenají silnější imunitu. „Vývary jsou skvělé pro střevní mikrobiom i obranyschopnost. Není náhoda, že se po generace podávaly nemocným nebo maminkám po porodu,“ potvrzuje nutriční specialistka Lenka Vymlátilová ze společnosti STOB (Stop obezitě).

Zázrak pro klouby i pleť

Želatina získaná z kolagenu prospívá nejen trávení, ale i celému pohybovému aparátu. Zároveň působí jako přírodní elixír krásy. Posiluje vlasy i nehty, zlepšuje pružnost pokožky a pomáhá tak zpomalit projevy stárnutí. Výsledkem je svěžejší a zářivější pleť, kterou oceníte hlavně v chladnější části roku, kdy slunce dopřává minimum slunečních paprsků.

Vyspat se do růžova

Aminokyselina glycin, obsažená v kostním vývaru, přirozeně podporuje zklidnění organismu a kvalitní spánek. Pomáhá snižovat tělesnou teplotu, čímž usnadňuje usínání a zlepšuje regeneraci během noci. Šálek teplého vývaru tak může být šikovným večerním rituálem pro klidnější spánek a svěží ráno.

Foto: Shutterstock.com

Želatina ve vývaru posiluje vlasy i nehty a zlepšuje pružnost pokožky Foto: Shutterstock.com

Vývar jako pomocník při hubnutí

Silný domácí vývar může být ideálním základem lehkého a zároveň výživného jídla. Stačí ho doplnit sezonní zeleninou, luštěninami nebo třeba brambory. A když ho doplníte i masem, získáte plnohodnotný, nutričně vyvážený pokrm, který zasytí, dodá energii i potřebné živiny. A přitom je skvělou volbou při hubnutí!

  • Samostatný vývar má velmi nízkou energetickou hodnotu, přibližně jen 100 kJ na 100 ml. „Ideální je vařit maso a kosti s dostatkem zeleniny. Takový vývar si můžete bez obav dopřát kdykoliv během dne i při hubnutí. Zároveň tím v jídelníčku zvyšujete příjem tekutin i zeleniny. Pokud vývar připravujete z tučnějšího masa, nechte ho vychladnout v lednici a následně odeberte ztuhlou vrstvu tuku,“ říká Lenka Vymlátilová.
  • Chcete vývar jako hlavní chod? Doplňte ho přiměřeným množstvím bílkovin a příloh. „Vývar je také skvělý základ pro jiné polévky, například zeleninové nebo luštěninové. Nikdy ale nezapomeňte doplnit bílkoviny – ať už v podobě masa, ryby, vajíčka, nebo třeba tofu,“ doplňuje nutriční specialistka. Inspiraci na vyvážená jídla bohatá na bílkoviny najdete v novém online programu STOBlife, který se tomuto tématu po celý měsíc věnuje.

Vývar pomůže šetřit

A poslední výhoda závěrem? Vývar vám nezruinuje peněženku! Potřebujete jen pár základních surovin, které máte většinou doma – kousek masa s kostí, mrkev, cibuli, česnek, celer a petržel. Za pár korun tak vznikne voňavý poklad, který zahřeje, zasytí a finančně nezabolí.

Načítám