Hlavní obsah

Prádlo po vyndání z pračky nevoní? Možná děláte tyhle chyby!

Foto: Thinkstock

Všichni by chtěli, aby jim vyprané prádlo krásně vonělo. Někdy se to ale nepodaří...Foto: Thinkstock

Reklama

Určitě se to někdy stalo i vám. Pračka dopere, ale prádlo nevoní, někdy je dokonce i nepříjemné na dotek. Pokud se problém opakuje, někde je chyba. Poradíme vám, jak ji napravit.

Článek

Příčin, proč vyndáváte z pračky prádlo, které nevoní, může být hned několik. My je známe, a to by v tom byl čert, aby vám pračka po drobných zásazích neprala zase jako nová!

Šlem, věčný nepřítel prádla

Nespláchnuté rozmočené zbytky pracích přípravků se špínou a mastnotou se pravidelně hromadí pod bubnem a v celé přihrádce na prací prostředek. Tyto odstraní speciální čistič – smíchejte ho s vodou a na 30 minut roztok nalijte do zásobníku na prací prostředek a aviváž. Pak přípravkem zásobník umyjte a naneste také na sklo a gumové těsnění dvířek, nechte krátce působit, a poté opláchněte.

Čistý zásobník dejte na místo, zbytek prostředku nalijte do pračky a „naprázdno“ spusťte hlavní program (min. 60 °C) – bez prádla, pracího prostředku a bez předpírky.

Foto: Thinkstock

Gely by se měly vkládat v nádobce přímo do bubnu. Jinak zanášejí dávkovací zásuvku stejně jako práškyFoto: Thinkstock

Lucie Kyselá, produktová manažerka Miele radí: „Vždy je třeba používat programy pro konkrétní textilie. Každý z nich je určen pro jinou gramáž a u silně znečištěných textilií použijte předeprání. Nejen za nepříznivého počasí je vhodné využívat sušičku. Nabízíme také světovou novinku – sušičku s vůní, která textilie provoní.“

Průběžně dezinfikujte

Občas použijte program na minimálně 75 °C, ten zničí bakterie i plísně. Nové modely praček již mají programy na čištění. Obejdete se ale bez nich. „Dávkujte prášek podle návodu na středně zašpiněné prádlo, zapněte pračku na program vyvářka a nechte jej proběhnout naprázdno až do konce,“ říká Jana Očadlíková z divize Prací a čisticí prostředky společnosti Henkel ČR.

Další důvody, s nimiž si poradíte sami

  • Přeplněná pračka. Prádlo se nevypere dočista, a hlavně se nevymáchá. Jak odhadnout správnou náplň? Mezi suchým prádlem a horním okrajem otvoru pro vkládání prádla má být mezera. Ideální je na výšku dlaně – palec se dotýká okraje otvoru, malíček prádla. Pak máte jistotu, že se oděv dobře vypere, vymáchá a nebude zapáchat.
Foto: Thinkstock

Nepřehánějte to s množstvím prádla v jedné várce – když není v bubnu pračky dost místa, aby se prádlo náležitě převracelo, těžko můžete čekat, že bude dobře vypranéFoto: Thinkstock

  • Málo pracího prostředku. Nedávkujte podle oka, ale podle tvrdosti vody a návodu na obalu. Nejste si stále jisti? Použijte kapsle nebo gelové polštářky.
  • Nemáte samostatný odpad. Pokud je pračka připojena třeba na odpad umyvadla, ten se může zanést a do pračky se vrací špinavá voda.
  • Zanesený filtr. Dokáže ucpat odtokovou hadici. V ní se drží špinavá voda a bakterie a plísně pak udělají své. Řešením je pravidelné čištění, nejméně čtyřikrát do roka.
  • Topná spirála. Může být zarostlá vrstvou vodního kamene a usazenin. Potom nehřeje a ve studené vodě bez speciálních pracích prostředků prádlo nevyperete. Jednou za dva měsíce pračku zbavte usazenin odvápňovacím prostředkem.
  • Zatuchlý vzduch při otevření pračky.Po praní pootevřete zásobník na prací prostředky i dvířka pračky, aby větrala. Pak tu nevzniknou plísně a pračka nebude zapáchat.
  • Prádlo nevoní až po usušení. Ždímejte na vyšší počet otáček, aby rychle proschlo. Pokud to jde, sušte je venku. Doma přistavte sušák co nejblíže k oknu.

A na co opraváře?

Špatné čerpadlo. Pokud nevyčerpá všechnu špinavou vodu, prádlo se dobře nevymáchá a zatuchá. Bohužel i toto se může stát. S tím si ale sami neporadíte. Na tento problém musíte pozvat opraváře.

Některé další rady, jak správně prát, najdete v tomto článku. Kolik praní vlastně stojí, zjistíte zde. A zajímá vás, co s vlněnými svetry, než je definitivně uložíte na zimu?

Jak jste s prádlem, které nevoní, zatočili vy?

Reklama

Načítám