Hlavní obsah

Nej stolky do obýváku

Foto: Thinkstock

Trendem jsou nižší stolkyFoto: Thinkstock

Reklama

I když se mu stále říká konferenční, s pracovními povinnostmi a konferencemi nemá nic společného. Lepší označení je odkládací stolek, neboť nám slouží k odložení hrnečku s kávou, skleničky s vínem nebo třeba časopisu. Ale i stolky a stolečky v obýváku mají své módní trendy. Jaký je ten váš?

Článek

Čím menší, tím hezčí

Pokud budeme sledovat módu v odkládacích stolcích, zjistíme, že in jsou ty nižší, na rozdíl od dob minulých. Tehdy se preferovaly ty s výškou kolem padesáti centimetrů, které byly jako dělané pro návštěvu. Ta si měla kam odložit hrnek s čajem, a stále při tom mohla způsobně sedět a nehrbit se. Dnes se setkáme se stolky vysokými zhruba třicet centimetrů, je to také proto, že se na křeslech a pohovkách nesedí, jako bychom spolkly pravítko, ale naopak jsou určené k válení, rozvalování se a polehávání, prostě rodinné pohodě. Vleže je nám nižší stolek příjemnější.

Pokud ho tedy vůbec budeme potřebovat, protože už samotné pohovky jsou nyní vybavené různými odkládacími stolky, plochami či úložnými boxy, které máme více při ruce. Jde o trendy, kdy se nám snaží výrobci sedaček maximálně zpohodlnit pobyt.

Je libo čaj, nebo kávu?

Patříte-li do skupiny, která je ze současných nízkých stolků nešťastná, protože jsme zvyklé zvát své návštěvy do obývacího pokoje, zde jim servírovat občerstvení a pak se musíme dívat, jak se u něj hrbí, nic není ztraceno. Stačí se podívat po takzvaných čajových stolcích. Ty mají výšku kolem šedesáti centimetrů a zpravidla bývají doplněné kolečky.

Díky tomu se s nimi snadno manipuluje a poslouží i jinde v bytě, třeba jako přídavný stolek k tomu jídelnímu, když připravíme slavnostní oběd, že se nám nádobí nevejde na stůl.

Foto: Home Style

Kombinace dřeva a skla v moderním pojetíFoto: Home Style

Materiál slaďte s ostatním nábytkem

Pokud nemáme děti nebo domácí mazlíčky a můžeme si vybírat stolek jen podle sebe, je dobré se rozhlédnout kolem, z čeho máme vyrobený ostatní nábytek. A podle toho zvolit stolek k z masivního dřeva, lakovaný nebo skleněný. Postupovat můžeme dvěma způsoby buď stolek s ostatním zařízením sladíme, nebo dáme do kontrastu. Tedy v prvním případě máme-li televizní stěnu ze světlého dřeva, zvolíme i stolek ze stejného materiálu. V tom druhém vybereme ke dřevu třeba sklo, které krásně vynikne.

Pozor! Tam, kde bydlí malé děti, určitě nemá skleněný stolek s ostrými rohy co dělat. Naopak pokud máme místo dětí kočku, sklo oceníme. Nemůže si totiž o něj na rozdíl třeba od dřeva brousit drápky.

Nejen pro malé byty jsou praktické sady konferenčních stolků, které mají odstupňovanou velikost a pokud je právě nepotřebujeme, jednoduše je zasunujeme pod sebe.

Takže zapomeňte doma na konference a práci, odložte je hned v předsíni a na stolek si položte něco dobrého, co vám zpříjemní náladu!

Reklama

Související témata:

Načítám