Hlavní obsah

Stylové důchodkyně jako módní ikony

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Ani ve stáří se nemusíte módy vzdávatFoto: advancedstyle.blogspot.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když projdete několik módních blogů, nejspíš uvidíte pokaždé totéž. Krásná mladá slečna, oblečení podle posledních trendů a kelímek s kávou v ruce jako nezbytný doplněk. Blog Ari Setha Cohena je úplně jiný. Jeho „múzám“ je totiž více než šedesát let a často vůbec nevědí, co to blog je. Mají šedivé vlasy, vrásky a jsou zatraceně stylové!

Článek

Advanced (česky pokročilý, vyspělý) Style založil Cohen v srpnu roku 2008 a pro nás je to rozhodně jeden z nejinspirativnějších blogů, které jsme kdy viděli (naše sympatie si získala i ,oplácaná' bloggerka Tanesha a milovnice módy s velikostí XXL Stephanie). Fotky totiž nejsou stylizované, Cohen dámy odchytává v ulicích New Yorku a vyfotí je přesně tak, jak vyrazí ven.

Starší ženy si navíc nelibují v módních trendech a na rozdíl od spousty mladých slečen se nesnaží být nijak „cool“. To, co vidíte, je zkrátka čistý styl bez jakékoli pózy. „Pokud je něco, co bychom se měli v módě od starších lidí učit, pak je to oblékat se pro sebe, a nikoli pro ostatní,“ říká blogger a dodává: „Starší lidé mě baví hlavně proto, že se nesnaží nikoho ohromovat a opravdu nosí to, co chtějí.“

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Věřili byste, že dámě vpravo táhne na devadesátku?Foto: advancedstyle.blogspot.com

Foto: advancedstyle.blogspot.com

No řekněte, nevypadají skvěle?Foto: advancedstyle.blogspot.com

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Pletení a křížovky? Tyhle ženy se raději hodí „do gala" a vyrazí na procházkuFoto: advancedstyle.blogspot.com

Syndrom s názvem „Jsem jen stará dáma“

Ke starším lidem měl Cohen blízko odjakživa, jeho nejlepší kamarádkou prý byla jeho babička, která mu byla velkou inspirací. Se svým blogem začal jen chvíli poté, co zemřela. Blogger při svých procházkách vyhledává především dámy, které, jak sám říká, stárnou s grácií. Když ale ženy žádá o svolení k tomu, aby je mohl vyfotografovat, často se mu dostává odpovědi: „Ale já jsem jen stará paní." „To mi přijde hrozně smutné. Proč mají pocit, že kvůli svému věku nejsou důležité a krásné?“ píše na svém blogu Cohen.

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Šedé vlasy, vrásky a dokonalé outfity!Foto: advancedstyle.blogspot.com

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Móda je hra. A tyhle dámy se jí baví moc rádyFoto: advancedstyle.blogspot.com

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Osmdesátiletá Joyce ujíždí na kabelkách stejně jako myFoto: advancedstyle.blogspot.com

Fotky s příběhem

Čím se Advanced Style liší od těch ostatních, je fakt, že nejde jen o „prázdné“ fotky. Cohen přiznává, že se s ženami před focením pouští do debat a rád naslouchá jejich životním příběhům. Se spoustou dam se také skamarádil. Třeba se stoletou (!) Ruth (na fotce v červených šatech a s kloboukem), se kterou se klidně vydá i na pilates.

Buďte zamilované do života!

„Většina lidí mluví o tom, jak chce být ve stáří aktivní, ale začít se musí už v mládí. Ruth cvičí celý život,“ píše Cohen. Na stránce můžete najít i několik Ruthiných tipů. Kromě toho, že chodí cvičit, vyráží každý den na procházky. „Člověk prostě musí být pořád v pohybu,“ říká Ruth a nezapomíná ani na svou vášeň, módu. „Každý den si dávám na tom, co si obleču, záležet. Nikdy přece nevíte, koho potkáte!“

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Stoletá Ruth vyráží pravidelně na pilatesFoto: advancedstyle.blogspot.com

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Cohenovy múzy často nevědí, co to blog je. Přesto jsou jeho hvězdamiFoto: advancedstyle.blogspot.com

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Odvaha těmto dámám rozhodně nechybíFoto: advancedstyle.blogspot.com

O své tipy se se zakladatelem Advanced Stylu podělila i osmdesátiletá Joyce (s fialovými rukavičkami a kabelkou). „Moje tajemství spočívá v tom, že jsem zkrátka zamilovaná do života. Doufám, že i jiným starším lidem připomenu, že nikdy není pozdě žít naplno a bavit se.“

Existuje mýtus, podle kterého by měli být starší lidé v oblékání  konzervativnější. „Jedna dáma mi vyprávěla, jak ji její vnoučata zrazují v tom, aby nosila barevné oblečení. Prý už je na to stará. Ale proč by člověk nemohl být ve stáří kreativní?“ ptá se blogger, a nám nezbývá než souhlasit. Bavte se módou, bavte se životem. Ať je vám dvacet nebo sto!

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Zářivě oranžová hůlka dámy vpravo nás opravdu dostalaFoto: advancedstyle.blogspot.com

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Více takových důchodkyň!Foto: advancedstyle.blogspot.com

Foto: advancedstyle.blogspot.com

Správná lady se neobejde bez rukavičekFoto: advancedstyle.blogspot.com

Znáte podobně stylovou starší dámu? Nebo je jí dokonce vaše babička? V tom případě nezapomeňte zaútočit na její šatník a milosrdně ji zbavte kousků, které už nenosí.

Reklama

Načítám