Hlavní obsah

Svatomartinské menu: Recepty na nejlepší husu, zelí, knedlíky i křupavé rohlíčky nasladko

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatá hostina už patří i v Česku k tradicím oslav svátku svatého Martina, který vychází na 11. listopadu. Ke klasice patří pečená husa, bramborový knedlík, nebo ještě lépe lokše a zelí. Co si ale pochutnat i v trochu jiném stylu a levněji? Je jen na vás, zda si vyberete slavnostní klasiku, nebo zdravější alternativu.

Článek

Svatomartinská hostina si zaslouží celé menu od polévky až po moučník. Ale nemusíte se fixovat pouze na drahou husu či bramborové knedlíky. Zveme vás na dokonalé kulinářské hody, ve kterých můžete ochutnat hned několik podzimních polévek, kachnu či levnější kuře a jako sladkou tečku lze zvolit křupavé plněné rohlíčky nebo lahodné posvícenské koláčky.

Polévka na svatomartinský stůl: hustá a sytá!

Možná tušíte, že nejčastější volbou polévky na svatomartinskou hostinu bývá husí, kachní či kuřecí kaldoun, tedy hustá vývarová polévka z kostí a masa. Ale můžete si stejně tak pochutnat i na syté dýňové polévce či zelňačce.

Svatomartinská husa: celá, nebo jen stehna?

Pokud vás nebaví či neumíte naporcovat celou husu, usnadněte si svatomartinskou hostinu a pořiďte každému strávníkovi jedno stehno. Ale moct si vybrat prsíčka, nebo právě stehýnko také není k zahození. A tak výběr necháme na vás, protože upéct vás naučíme obě varianty.

Místo husy kuře, kachna nebo krůta? Ano!

Husa celá či husí stehna jsou klasika. Jistě ale nic na svatého Martina nezkazíte ani s jiným druhem masa. Zlákáme vás na konfitovanou kachničku tak křehkou, že tomu nebudete věřit, krůtu na česneku či šalvěji nebo kuře pečené na kysaném zelí? Máme pro vás dozlatova vypečená masíčka. Stačí si jen vybrat.

Zelí bílé, červené i kedlubnové: Vyberte si!

Zelí není jen jedno. Můžete si vybrat jak z barvy, tak i druhu zeleniny. Věřte tomu, že i zelí z kedlubny je prostě dokonalé!

Knedlíky, gnocchi, nebo staročeské lokše? 

Ne všichni mají rádi bramborové knedlíky a svatomartinské menu bude skvělé i třeba s domácími gnocchi nebo tradičními staročeskými lokši.

Svatomartinské rohlíčky, nebo koláčky?

Každé svatomartinské menu potřebuje sladkou tečku. Jaká bude ta vaše? Zvolíte plněné rohlíčky, nebo lahodné tvarohové koláčky?

Pro všechny, kdo touží po klasickém svatomartinském menu, ho máme zde: 5 receptů na svatomartinskou hostinu: od polévky po moučník.

Načítám