Článek
Svatomartinská husa je tradiční pokrm, ale je jasné, že ne každý celou husu spořádá, případně si ji ani nekoupí vzhledem k ceně. Zvolit lze i levnější kachnu, ale jestli chcete zůstat věrni tradici, vyzkoušejte to s husími stehýnky. Upečte si je s česnekem a bylinkami, které dodají masu zajímavou chuť. Jejich chutnými průvodci na talíři mohou být třeba domácí lokše a červené perníkové zelí s vínem.
Postup
01.
Husí stehna očistěte, osušte a osolte. Vložte je do pekáčku a obložte větvičkami tymiánu. Pak pekáček překryjte potravinářskou fólií a dejte odležet do lednice, ideálně přes noc.
02.
Troubu předehřejte na 160 °C. Česnek oloupejte. Stehýnka po vyjmutí z chladničky osušte, okmínujte, můžete ještě trochu osolit a případně i opepřit. Pak je vraťte do pekáčku spolu s tymiánem, přidejte stroužky česneku, trochu podlijte a vložte do trouby.
03.
Stehýnka pečte asi dvě hodiny do změknutí, pokud jsou větší, může to trvat déle. Po celou dobu pečení je polévejte výpekem a kontrolujte, aby se bylinky nepřipalovaly. Až budou stehýnka měkká, zvyšte teplotu v troubě asi na 200 °C a pečte do zezlátnutí kůžičky.
04.
Po upečení vyndejte z výpeku bylinky a stehýnka naservírujte na talíř s červeným zelím a místo knedlíků vyzkoušejte také tradiční lokše. Přílohu můžete doplnit čistým výpekem s rozmačkaným pečeným česnekem.





