Hlavní obsah
Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Svatomartinská husa, to je v dnešní době velký zásek do rodinného rozpočtu. I proto padne občas volba jen na husí stehýnka. Vyjdou levněji a příprava je kratší – a neutrpí tak chuť ani tradice.

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks husích stehen
  • 1 palice česneku
  • 1 lžička soli
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/3 lžičky pepře
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Svatomartinská husa je tradiční pokrm, ale je jasné, že ne každý celou husu spořádá, případně si ji ani nekoupí vzhledem k ceně. Zvolit lze i levnější kachnu, ale jestli chcete zůstat věrni tradici, vyzkoušejte to s husími stehýnky. Upečte si je s česnekem a bylinkami, které dodají masu zajímavou chuť. Jejich chutnými průvodci na talíři mohou být třeba domácí lokše a červené perníkové zelí s vínem.

Postup

01.

Husí stehna očistěte, osušte a osolte. Vložte je do pekáčku a obložte větvičkami tymiánu. Pak pekáček překryjte potravinářskou fólií a dejte odležet do lednice, ideálně přes noc.

02.

Troubu předehřejte na 160 °C. Česnek oloupejte. Stehýnka po vyjmutí z chladničky osušte, okmínujte, můžete ještě trochu osolit a případně i opepřit. Pak je vraťte do pekáčku spolu s tymiánem, přidejte stroužky česneku, trochu podlijte a vložte do trouby.

03.

Stehýnka pečte asi dvě hodiny do změknutí, pokud jsou větší, může to trvat déle. Po celou dobu pečení je polévejte výpekem a kontrolujte, aby se bylinky nepřipalovaly. Až budou stehýnka měkká, zvyšte teplotu v troubě asi na 200 °C a pečte do zezlátnutí kůžičky.

04.

Po upečení vyndejte z výpeku bylinky a stehýnka naservírujte na talíř s červeným zelím a místo knedlíků vyzkoušejte také tradiční lokše. Přílohu můžete doplnit čistým výpekem s rozmačkaným pečeným česnekem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie5 299 kJ
Bílkoviny48,09 g
Tuky117,37 g
Sacharidy8,7 g
Sůl3,44 g
SAFA34,6 g
Vláknina0,85 g
Cukry2,18 g

Načítám