Hlavní obsah

Test lískooříškových pomazánek: V některých skoro nenajdete ořechy!

Foto: Jakub Jurdič

V lískooříškové pomazánce nemusejí být skoro žádné lískové oříšky! Věděli jste to?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Maminka mazající chleba lahodnou oříškovou pomazánkou, smějící se dítě. Takhle vypadají dnešní reklamy. Nenechte se ale ošálit – v některých pomazánkách totiž oříšky v podstatě nenajdete!

Článek

Lískooříškových a kakaových pomazánek je mnoho, ale z výživového hlediska nejsou žádná výhra – jejich hlavní složkou jsou ne zrovna nejvhodnější tuky a cukr. A že jsou v nich oříšky? Omyl. Někdy si výrobci vystačí jen s aromatem.

U pomazánek jsme s naší odbornicí na značení potravin Veronikou Křepelkovou nedělaly senzorické testy a ani je nepodrobovaly testům laboratorním. Za podstatné považujeme informace, které výrobci deklarují na obalech.

Jako určující jsme tentokrát braly procentuální zastoupení lískových oříšků, respektive v některých případech lískooříškové pasty. Pro vaši orientaci uvádíme i energetickou hodnotu na 100 g výrobku, v tabulce na konci článku jsme ji pak přepočítaly ještě na 1 porci, která je odhadem 40 g (rovná lžíce). Do našeho srovnání jsme dnes zařadili 7 pomazánek. Jak dopadly?

Choco nussa

Pomazánka lískooříšková s kakaem. Pomazánka na chléb a pečivo.

Cena a hmotnost: 34,90 Kč/400 g, 8,73 Kč/100 g

Prodávající:Lidl Stiftung, Neckarsulm, Německo

Zakoupeno:Lidl

Složení:cukr, rostlinný olej palmový a řepkový, mletá jádra lískových ořechů (13 % hm.), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (7,5 % hm.), sušené odstředěné mléko, emulgátor slunečnicový lecitin

Energetická hodnota:neuvedeno

Popis:Kakaová pomazánka obsahuje pouze 7,5 % kakaového prášku. Výrobce přiznává, že v ní je palmový olej. Ten se v potravinářství hojně používá – je hodně levný, ztužený se při pokojové teplotě neroztéká a má velmi dlouhou dobu trvanlivosti.

Hodnocení:Celkově od nás pomazánka Choco nussa dostává dvojku. V hodnotách lískových oříšků i kakaového prášku je na tom sice spolu s dalšími několika výrobky shodně nejlépe, výrobce ale na etiketě neuvádí výživové hodnoty a ani energetickou hodnotu (která je jinak u všech výrobků hodně podobná). To sice ze zákona zatím není povinné, jako spotřebitelé tyto informace ale postrádáme.

Cremino Hazelnut spread

Pomazánka lískooříšková

Cena a hmotnost: 34,90 Kč/400 g, 8,73 Kč/100 g

Prodávající:Penny-Markt GmbH, Köln, Německo

Zakoupeno:Penny Market

Složení:cukr, rostlinný olej, mletá jádra lískových ořechů (13 % hm.), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, sušené odtučněné mléko, emulgátor lecitin, aroma vanilka.

Může obsahovat stopy jiných suchých skořápkových plodů.

Energetická hodnota:2300 kJ (550 kcal)/100 g

Popis:Z obalu se nedozvíme, jaký rostlinný tuk byl do výrobku použit, což je ale podle legislativy v pořádku. Jelikož výrobek není označen kakaová pomazánka, nemusí být ve složení uvedena procenta kakaového prášku, i když jako spotřebitelé bychom tento údaj vítali. Ve složení je ale hned za lískovými oříšky, takže lze předpokládat jeho podobný podíl jako v Choco nusse, Nutelle nebo pomazánce Albert Quality. Obsahuje aroma vanilky, postrádáme ale informaci, zda jde o přírodní, nebo umělé aroma.

Hodnocení:Oříšků obsahuje Cremino shodně jako stejně drahá Choco nussa z Lidlu. Zatímco u té nám chyběl údaj o energetické hodnotě, u Cremina se nedozvíme, kolik je v něm kakaa. I zde proto udělujeme dvojku.

Albert Quality Lahodný lískový oříšek

Pomazánka s lískovými oříšky

UTZ CERTIFIED

Cena a hmotnost: 49,90 Kč/400 g, 12,48 Kč/100 g

Výrobce:Natra allcrump, Malle, Belgie

Země původu:Belgie

Zakoupeno:Albert

Složení:cukr, rostlinný olej, lískové oříšky (13 %), kakao se sníženým obsahem tuku, laktóza, sušené odstředěné mléko, sušená syrovátka, emulgátor: slunečnicový lecitin, aroma.

Alergologické informace: tento výrobek obsahuje mléko a oříšky a může obsahovat stopy lepku, sóji a arašídů.

Energetická hodnota:2374 kJ (570 kcal)/100 g

Popis:Tento výrobek opět obsahuje poměrně vysoký podíl lískových oříšků – 13 %. Oříšky jsou jistě mleté, ale to nám výrobce zapomněl sdělit, takže by to mohlo působit dojmem, že jsou uvnitř oříšky celé. Výhodou pro alergiky na sóju je, že emulgátor není sójový, jak se ale dočtete dále, výrobek může obsahovat stopy sóji, takže pozor na to!

Hodnocení: Ani u pomazánky z Alberta nenajdeme vše, co bychom chtěli, stejně jako u Cremina postrádáme množství kakaa, i když i zde ho lze očekávat v poměrně velkém množství – v ingrediencích je uvedené hned za oříšky. Za tenhle nedostatek (který je ale čistě pocitový, zákon je zde dodržen) si Albert Quality Lahodný lískový oříšek vysloužil dvojku.

Nutella

Pomazánka lískooříšková s kakaem.

Bez umělých barviv a konzervantů

Cena a hmotnost: 74,90 Kč/400 g, 18,73 Kč/100 g

Prodejce:Ferrero Česká s. r. o., Praha

Zakoupeno: Albert

Složení:cukr, rostlinný olej, lískové oříšky 13 %, odtučněný kakaový prášek 7,4 %, odtučněné sušené mléko 6,6 %, sušená syrovátka, emulgátor: lecitiny (sójové); vanilin.

Energetická hodnota:2273 kJ (544 kcal)/100 g

Popis:Nutella se na obalu chlubí, že je bez umělých barviv a konzervantů, což je jistě pravda, nutno ale podotknout, že ani jedno z toho jsme nenašly ani v žádném ze zbývajících hodnocených pomazánek. Obsahuje opět 13 % lískových oříšků, výrobce jen neuvedl, že se jedná o mleté oříšky.

Hodnocení:Složení je podle uvedených informací srovnatelné s Choco nussou, Creminem a pomazánkou z Alberta, tedy až na jeden detail: cenu, stojí víc než 2x tolik, než výše zmíněné konkurentky. Pokud vám tedy chuťově „sedne“ jen Nutella, pořádně si připlatíte. Za cenu od nás dostává o něco horší hodnocení, tedy dva minus.

Spar Haselnuss Creme

Kakaová pomazánka s lískovými [oříšky] (na obalu slovo oříšky chybí)

Cena a hmotnost: 36,90 Kč/400 g, 9,23 Kč/100 g

Prodejce:Spar Česká obchodní společnost s. r. o., Praha

Zakoupeno:Interspar

Země původu:Belgie

Složení: cukr, řepkový olej, palmový olej, kakao se sníženým obsahem tuku 6 %, maltodextrin, mletá jádra lískových ořechů 2 % hm., emulgátor sójový lecitin, jedlá sůl, aroma.

Může obsahovat stopy mléka (laktózy) a jiných ořechů.

Popis:Velmi nízký obsah lískových ořechů (jen 2 %), palmový olej a sůl dělá výrobek neatraktivní; sůl je v tomto výrobku jako v jednom ze dvou. Snad kvůli nízkému podílu lískooříškových jader je i v tomto výrobku aroma, ani zde se ale nedozvíme, jestli se jedná aspoň o aroma přírodní, nebo umělé. Pokud byste se chtěli dočíst něco o prodávajícím, vezměte si s sebou do obchodu raději lupu, protože text je velmi, velmi drobným písmem. Jako jediný výrobce přidává maltodextrin.

Hodnocení:Na to, jak málo oříšků a koneckonců i kakaa pomazánka obsahuje, je poměrně drahá. Od nás dostává tři minus. Pochvalu si zaslouží uvedení druhů rostlinných olejů a také to, že řepkový olej (který je nutričně výhodný) je v převaze nad olejem palmovým.

Chocoland

Lískooříšková pomazánka

Cena a hmotnost:9,90 Kč/40 g, 24,75 Kč/100 g

Vyrobeno pro: Chocoland Beri a. s., Králův Dvůr

Zakoupeno:Albert

Země původu:Belgie

Složení: cukr, rostlinný tuk, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, sušená mléčná syrovátka, sójová mouka, lískooříšková pasta (0,05 %), emulgátor E 322 (sójové lecitiny), aroma, sůl.

Může obsahovat stopy arašídů a jiných ořechů.

Popis:Výrobek obsahuje pouze 0,05 % lískooříškové pasty, navíc obsahuje i sójovou mouku, což bychom v lískooříškové pomazánce nečekali a ani nevítáme. Nevýhodou oproti jiným pomazánkám je, že obsahuje alergen sóju a zde už nejspíš ne jen v malém množství. Opět nevíme, kolik obsahuje kakaového prášku, a navíc je ze všech nejdražší.

Hodnocení:Nedá se svítit, ale tady to opravdu na nějakou dobrou známku není. Za podíl líškooříškové pasty dostává čtyřku s minus.

Nuxee

Kakaová pomazánka s lískooříškovou příchutí

Cena a hmotnost:24,90 Kč/400 g, 6,23 Kč/100 g

Výrobce:Wilhelm Reuss GmbH & Co., Berlín, Německo

Zakoupeno:Penny Market

Složení:cukr, rostlinný olej, sušená sladká syrovátka, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (3,4 %), emulgátor slunečnicový lecitin, jedlá sůl, aroma, pasta z jader lískových ořechů (0,01 %).

Energetická hodnota:2322 kJ (559 kcal)/100 g

Popis:Kakaového prášku pomazánka Nuxee obsahuje pouze 3,4 %. Lískové oříšky obsahuje tento výrobek pouze ve formě pasty, a to v tak malém množství (0,01 %), že výrobce raději použil aroma na ovonění výrobku a nazval ho „s příchutí lískooříškovou“. Jako jediný z námi hodnocených výrobků většího balení není ve skle, ale v plastovém kelímku, vypadá jako větší jogurt, tudíž ho po otevření můžete pouze přiklopit plastovým víčkem, nikoliv ji pořádně zavřít.

Hodnocení:Nuxee od nás dostává čtyřku s minus, protože lískové oříšky skoro neobsahuje, a na to, že se jedná o kakaovou pomazánku, neobsahuje ani příliš kakaa. Také sůl nám ve složení přijde zbytečná.

Kupujete tyto sladké pomazánky? A dáváte je dětem?

Vizáž: Ilona Rubešová (SURFACE, profesionální škola vizážistů)

Reklama

Načítám