Hlavní obsah

Test opalovacích krémů: Fungují?

Foto: Thinkstock

Bez ochranných prostředků se nesluňteFoto: Thinkstock

Reklama

Je nějaký opalovací krém opravdu bezpečný? Existuje takový, který skutečně ochrání naše děti i nás před spálením a přitom se nesmyje? Odpověď zní: Reklamy nelžou, jsou krémy, které fungují!

Článek

Časopis TEST

Základním požadavkem na opalovací přípravky je poskytování ochrany před negativními účinky slunečního záření. Proto má každý opalovací přípravek stanovený stupeň ochrany, který určuje její míru jak v oblasti UVB záření (rakovina kůže, spálení kůže), tak UVA záření (stárnutí kůže, při vysokých dávkách rakovina kůže).

Ochrana nejen při koupání

Počet případů rakoviny kůže raketově narůstá. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky došlo v České republice za posledních patnáct let k 90% nárůstu výskytu nebezpečné formy této zhoubné choroby. Každoročně onemocní maligním melanomem kůže více než patnáct tisíc lidí, z toho ročně zemře 300 lidí. Negativní efekty vlivu slunečního záření na lidskou kůži nespočívají jen v možnosti vzniku nádorů. Nadměrné slunění způsobuje stárnutí kůže, nežádoucí pigmentaci a UVB a zejména UVA záření se prokazatelně podílí na snížení imunity.

Na vině je životní styl, kult hnědé pokožky, mocně živený módou solárií, a opalování se či spíše „opékání se“ u moře. Kromě životního stylu hraje velkou roli podceňování kosmetických ochranných přípravků. I při běžném pohybu na slunci s odhalenou pokožkou bychom neměli volit ochranný faktor nižší než 15.

Ještě větší závažnosti nabývá ochrana dětí. Jejich kůže je v porovnání s kůží dospělého člověka mnohem citlivější a sluneční záření ji může snadno poškodit.

K častým chybám při opalování patří ignorování správného použití krémů. Lidé pravidelně vynechávají mnohé oblasti těla (byť sluneční paprsky si nevybírají a pronikají i oblečením), nedodržují doporučené množství pro aplikaci (je ve skutečnosti překvapivě velké) a především nedodržují pravidelné intervaly pro opakovanou aplikaci.

V prvních letech života jsou poškození DNA kůže po spálení nepozorovatelná. V průběhu času se však záření sčítá a vede ke vzniku klinického obrazu chronického poškození, tzv. stařecká kůže se svrběním, suchostí, vráskami, pigmentovými skvrnami a s nadměrným rohovatěním. V těchto ložiscích se lehce vyvíjejí kožní nádory.

Kosmetika nejenom pro děti

Ačkoliv se test zaměřil na ochranné přípravky určené dětem, velice často je používají i dospělí. V tomto případě vskutku platí, že co je vhodné pro dítě, je vhodné i pro dospělého. V testu byla zastoupena jak drahá kosmetika, tak levnější z drogerií a marketů. Celkově výsledky vyznívají pozitivně. Deklarovaný ochranný faktor jak v oblasti ochrany před UVB, tak před UVA zářením byl u naprosté většiny testovaných výrobků potvrzen laboratorními zkouškami.

Výjimkou mezi testovanými jsou dvě dětská opalovací mléka značky Astrid s deklarovanou ochranou OF 30 a OF 50. Oba přípravky získaly hodnocení pouze »dostatečně«. Hůře dopadl výrobek s minerálními filtry, u kterého byl namísto deklarovaného ochranného faktoru 30 naměřen faktor 20. Neposkytuje tedy vysokou, ale pouze střední ochranu.

Jak dopadl test?

Podívejte se na výsledky testu 6 opalovacích přípravků z 12 testovaných.

La Roche-Posay mléko SPF 30 pro děti

obsah 100 ml/cena 470 Kč výsledek: DOBŘE (1,9) Z výsledků testu: UVB ochrana dobrá (deklarovaný faktor 30, změřený 69), stejně tak UVA ochrana; dobrá odolnost vůči vodě; dobře se roztírá, rychle vstřebává, nezanechává bílé skvrny a nelepí

Avon Sun, voděodolné mléko ve spreji pro děti, SPF 30

obsah 150 ml/200 Kč výsledek: DOBŘE (2,1) Z výsledků testu: UVB ochrana dobrá (deklarovaný faktor 30, změřený 26 – naměřená hodnota v mezích tolerance), stejně tak UVA ochrana; dobrá odolnost vůči vodě; dobře se roztírá, velmi rychle vstřebává, vůbec nezanechává bílé skvrny a nelepí

dm/Sundance dětské mléko na opalování OF 30

obsah 300 ml/cena 160 Kč výsledek: DOBŘE (2,2) Z výsledků testu: UVB ochrana dobrá (deklarovaný faktor 30, změřený 47), stejně tak UVA ochrana; dobrá odolnost vůči vodě; hůře se roztírá, pomaleji vstřebává, zanechává bílé skvrny a trochu lepí

Daylong lipozomální lotion na citlivou dětskou pokožku OF 30

obsah 100 ml/cena 310 Kč výsledek: USPOKOJIVĚ (3,0) Z výsledků testu: UVB ochrana dobrá (deklarovaný faktor 30, změřený 59), stejně tak UVA ochrana; pouze dostatečná odolnost vůči vodě, snadno se smývá; velmi dobře se roztírá, rychle vstřebává, vůbec nezanechává bílé skvrny a nelepí

Astrid dětské mléko OF 50

obsah 200 ml/cena 250 Kč výsledek: DOSTATEČNĚ (4,0) Z výsledků testu: UVB ochrana dobrá (deklarovaný faktor 50, změřený 62), UVA ochrana pouze dostatečná; dobrá odolnost vůči vodě; dobře se roztírá, rychle vstřebává, nezanechává bílé skvrny a nelepí

Astrid dětské mléko s minerálními filtry OF 30

obsah 200 ml/cena 220 Kč výsledek: DOSTATEČNĚ (4,0) Z výsledků testu: UVB ochrana pouze dostatečná (deklarovaný faktor 30, změřený 20), UVA ochrana uspokojivá; dobrá odolnost vůči vodě; dobře se roztírá, rychle vstřebává, nezanechává bílé skvrny a nelepí

8 bodů pro zdraví pokožky!

  • Děti do jednoho roku nikdy nevystavujte sluníčku! V raném věku se zvyšuje riziko pozdějšího onemocnění rakovinou kůže. Děti do tří let se mohou na slunci zdržovat jen krátkou chvíli. Vždy chráněné přípravky na opalování s vysokým ochranným faktorem, v lehkém oblečení, s kloboučkem a slunečními brýlemi.
  • Pro starší děti a dospělé platí, že čas mezi 11. a 15. hodinou by se měl trávit ve stínu. Ochranná kosmetika a oblečení jsou i pro stín nutností.
  • Nespoléhejte se na ochranu textilií. Bavlna například propouští ještě asi 10 % ultrafialového záření; mokré tričko propustí dokonce až 20 % záření.
  • Vybírejte kosmetiku s vysokým ochranným faktorem, přihlížejte vždy k fototypu.
  • Nezapomeňte, že u moře a na horách slunce svítí mnohem intenzivněji.
  • Nešetřete! Vtírejte krémy či mléka do pokožky co nejčastěji (třeba i každé dvě hodiny) a v dostatečném, výrobcem doporučeném množství. Pamatujte si však, že několikanásobná aplikace neprodlužuje dobu pobytu na slunci.
  • Deklarace o voděodolnosti znamená, že opalovací přípravek chrání kůži po dobu koupání. Aplikaci je třeba po koupání zopakovat.
  • Kůže po pobytu na slunci je vysušená. Večer po umytí namažte děti i sebe hydratačními či promašťovacími kosmetickými přípravky.

Zdroj informací časopis TEST, výsledky kompletního testu opalovacích krémů na www.dtest.cz

Reklama

Související témata:

Načítám