Hlavní obsah

Test opalovacích přípravků: drahé propadly!

Foto: Thinkstock

Na dovolené je opalovací přípravek nezbytnostíFoto: Thinkstock

Reklama

I letos časopis dTest zkoumal opalovací přípravky, a opět narazil na nekvalitní až nebezpečné výrobky! Neuspělo například některé zboží z parfumerií, navíc riziko se může skrývat i tam, kde byste jej možná nečekali – na pultech lékáren!

Článek

Letos se test zaměřil na opalovací přípravky se střední ochranou, určené pro dospělé. Ke zkouškám, bez nichž se objektivní test opalovacích přípravků neobejde, patří samozřejmě ověření deklarované ochrany před UVA a UVB zářeními, která fungují jako rakovinotvorný faktor. Každé spálení si kůže „pamatuje“ a každé je kapkou, která může vyústit v propuknutí nemoci.

Doporučení Evropské komise zavedlo značku UVA v kroužku, kterou mají být označeny opalovací přípravky splňující požadavky na správný poměr UVA a UVB ochrany. Dát si na výrobek kolečko jde výrobcům dobře, vyrobit opalovací přípravek tak, aby dostatečně chránil i před UVA zářením je zjevně těžší. Například přípravky Clarins a EcoCosmetics požadavky na správný poměr UVA a UVB ochrany nesplňují, a nemohly si tak z testu odnést jinou známku než »nedostatečně«.

Stejného „zacházení“ se dostalo i v lékárnách prodávanému gelovému mléku Vichy. UVB ochrana byla hodnocena »nedostatečně«, produkt místo slibované střední ochrany nabízí pouze nízkou ochranu, a tak se při jeho použití můžete spálit. Spolu s testovaným sprejem Avène a mlékem Daylong je Vichy důkazem, že na kosmetiku z lékárny není větší spolehnutí než na jakoukoli jinou a že fakt, že nám výrobek prodává magistr s bílým pláštěm, především zvyšuje vůli zákazníků vytáhnout z peněženky více peněz.

Foto: Thinkstock

Dětská pokožka vyžaduje daleko větší péčiFoto: Thinkstock

Nekoupat se!

Hříšníky, kteří se provinili relativně méně, ale stále se jedná o výrobky s klamavým označením, představují »uspokojivě« hodnocené opalovací přípravky. Všechny spojuje jeden problém – nedostatečná odolnost vůči vodě. Ta je přitom na všech těchto výrobcích deklarovaná.

I když příbalový leták přípravku Daylong je poměrně vyčerpávající a tvrdí, že mléko je extrémně odolné vůči mořské vodě (na tato tvrzení rovnou zapomeňte – mezi odolností vůči slané a sladké vodě není prakticky žádný rozdíl), chybí v něm zcela zásadní informace – nutnost opakované aplikace po pobytu ve vodě. Přípravek vystavený účinkům vody ztrácí svou ochrannou schopnost, nehledě na to, že se po návratu z vody zpravidla utřete.

Nezapomínejte

Kosmetické přípravky jsou pouze jedním z řady opatření na ochranu proti slunečnímu záření. Chránit se, znamená činit i další preventivní kroky…

  • Kojence a malé děti chraňte před pobytem na přímém slunci. Děti do jednoho roku nevystavujte sluníčku. Děti do tří let se mohou na slunci zdržovat jen krátkou chvíli, vždy chráněné kosmetickými přípravky, lehkým oblečením, kloboučkem a slunečními brýlemi.
  • Nevystavujte se nadměrně slunci v době nejintenzivnějšího slunečního svitu, obvykle mezi 11. a 15. hodinou.
  • Musíte-li se venku pohybovat při poledním slunci, chraňte se oděvem, pokrývkou hlavy a slunečními brýlemi. Byť budete oblečeni, nezapomeňte použít kosmetický ochranný přípravek; textilie neposkytují stoprocentní ochranu, například bavlna propouští asi 10 % ultrafialového záření.
  • Nešetřete a používejte přípravky v dostatečném množství.
  • Má-li se po plavání, sprchování a utření ručníkem zachovat úroveň ochrany, je třeba stejné množství prostředku nanést znovu.

Výběr opalovacích přípravků střední ochrany z provedeného testu:

Dm/Sundance, Mléko na opalování OF 20

Obsah: 500/200 ml Cena: 180/100 Kč Cena za 100 ml: 36/50 Kč Celkové hodnocení kvality: dobře (2,0)

Z výsledků testu:Mléko poskytuje v rámci své kategorie dobrou UVA i UVB ochranu, má výborné hydratační schopnosti a je vysoce voděodolné. Také jeho kosmetické vlastnosti jsou hodnoceny pozitivně: má příjemnou konzistenci, nezanechává bílé skvrny a rychle se vstřebává.

Garnier, AmbreSolaire, Opalovací mléko OF 20

Obsah:200 ml Cena:200 Kč Cena za100 ml: 100 Kč Celkové hodnocení kvality: dobře (2,3)

Z výsledků testu: Mléko AmbreSolaire poskytuje v rámci své kategorie dobrou UVA i UVB ochranu a je vysoce voděodolné. Velmi dobře hydratuje, dobře se roztírá, nelepí a má příjemnou vůni. Jediným nedostatkem je, že při vyšších teplotách je až příliš tekuté, což zhoršuje jeho používání.

Astrid, Mléko na opalování s beta karotenem OF 15

Obsah:400/200 ml Cena: 200/130 Kč Cena za 100 ml: 50/65 Kč Celkové hodnocení kvality: uspokojivě (3,1)

Z výsledků testu: Výrobek poskytuje mnohem vyšší UVB ochranu, než je deklarováno na obalu. Skutečně změřený ochranný faktor byl dokonce 39. Velmi pozitivně byly hodnoceny kosmetické vlastnosti tohoto opalovacího prostředku: nezanechává bílé skvrny, má příjemnou konzistenci a nelepí. Toto mléko se ale nedoporučuje pro delší pobyt ve vodě, neboť zcela propadlo v testu voděodolnosti.

Daylong, Ultra 25, Lipozomální locio

Obsah: 200/100 ml Cena:560/330 Kč Cena za 100 ml: 280/330 Kč Celkové hodnocení kvality: uspokojivě (3,3)

Z výsledků testu: Daylong poskytuje v rámci své kategorie spolehlivou UVA i UVB ochranu, ovšem jen do chvíle, než přijde do styku s vodou. V testech voděodolnosti získal totiž výrobek nedostatečné hodnocení. Také v tomto případě se tedy kvůli nízké ochraně nedoporučuje pro delší pobyt ve vodě. Mléko má pozitivní kosmetické vlastnosti, nelepí se a dobře se roztírá. Jeho vůně ale nemusí být každému příjemná.

Vichy, Osvěžující gelové mléko na tělo SPF 20

Obsah:150 ml Cena:390 Kč Cena za 100 ml:260 Kč Celkové hodnocení kvality: nedostatečně (5,5)

Z výsledků testu: Gelové mléko bylo propadákem ve zkoušce UVB ochrany. Zatímco výrobce deklaroval ochranný faktor 20, reálně změřený byl pouze 15. Poskytnutá UVA ochrana je dobrá, stejně tak i voděodolnost výrobku. Vzhledem k lehce gelové konzistenci se velmi dobře roztírá, nezanechává bílé skvrny, příjemně voní a nelepí se.

V červnovém testu časopisu dTest bylo testováno 18 opalovacích přípravků. Na www.dtest.cz naleznete výsledky testů 70 opalovacích přípravků.

Reklama

Související témata:

Načítám