Hlavní obsah
3,9
(12)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jihoitalská Apulie dala světu spoustu skvělého jídla a patří sem i těstoviny ve tvaru malého ouška – orecchiette. Tradičně se připravují s brokolicí a téměř neodmyslitelně k nim patří i ricotta. Jejich absolutní jednoduchost vás nadchne.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 250 g těstovin
  • 150 g brokolice
  • 3 ks ančoviček
  • 6 ks cherry rajčat
  • 4 lžíce ricotty
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře barevného mletého
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

01.

Orecchiette koupíte v obchodech, ale můžete si je vyrobit doma: jeden hrnek mouky smíchejte se špetkou soli a asi 70 ml vody a vypracujte těsto. Více se o přípravě domácích těstovin dozvíte ve speciálním článku – a dočtete se tam i o zvláštnosti tohoto druhu: nepatří do nich totiž vejce. Z odleželého těsta odkrajujte tenké kousky, promáčkněte do nich palec – a malé ouško je na světě. Těstoviny pak uvařte v osolené vodě na skus.

02.

Do vařící vody přidejte i brokolici, aby těstoviny pochytily intenzivní brokolicovou chuť. Po scezení těstoviny na okamžik odložte a brokolici prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si zachovala barvu i křupavost. Nebojte se, horkost orecchiette ji pak ještě dostatečně prohřeje zpět.

03.

Zatímco se těstoviny vaří, připravte si zbytek surovin. Tři až čtyři filety z ančoviček v oleji nakrájejte na drobné kousky. Rajčátka příčně rozpulte, kdo chce, může je řeznou stranou zlehka opéct na pánvi na olivovém oleji, ale není to nutné. Uvařené těstoviny smíchejte s oblanšírovanou brokolicí, ančovičkami, rajčaty a podle chuti i dvěma lžícemi olivového oleje. 

04.

Těstoviny rozdělte na talíře a do každé přidejte pár lžiček ricotty. Poprašte hrubě mletým barevným pepřem a ihned podávejte.

Tip: Budete-li rajčata opékat, můžete k nim přidat i stroužek prolisovaného česneku.

Láká vás takhle snadná a zároveň tradiční úprava těstovin?

Reklama

Načítám