Hlavní obsah

Tip na snadný oběd: Strčte maso do trouby!

Foto: Thinkstock

Trouba je v domácnosti nezastupitelná pomocniceFoto: Thinkstock

Reklama

Pečení masa je jednou z nejtradičnějších příprav, jakou si člověk asi dovede představit. V kamnech či troubě už je přece jen o něco jednodušší než kdysi dávno jen nad ohněm, a proto je na čase oprášit nějaké ty inspirace na vaření, které se „uvaří samo“.

Článek

Úplně samo to sice není a aspoň minimum přípravy je potřeba jídlu stejně poskytnout, ale je něco lepšího než jídlo naskládat do trouby a jít si udělat bez starostí zaslouženou kávičku, zatímco oběd začíná vonět celou kuchyní? Podle nás ne, a proto vám přinášíme pár inspirací na opravdu dobré maso!

Rychlovka z trouby

Na 4 porce potřebujete: 1 kg vepřového masa (kýta, plecko), 4 cibule, olej, sůl, pepř a kmín.

Postup: Na úvod začneme něčím opravdu jednoduchým a rychlým. Pro přípravu použijte kvalitní čerstvé maso, buď od svého řezníka, nebo z osvědčené prodejny. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pusťte se do přípravy. Maso nakrájejte na kostky velké asi 1,5 x 1,5 cm, cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky. Do pekáče dejte olej, maso, olej, sůl, pepř a kmín. Vše důkladně promíchejte a podlijte asi 3 dl vody nebo hovězího vývaru. Množství záleží na velikosti pekáče, maso by mělo být ponořené max. z 1/3 své výšky – voda se tam dává, aby se nepřipálilo, a ne, aby se dusilo:-). Maso pomalu pečte a občas směs promíchejte. Pečte ho celkem asi 60–75 minut, záleží na typu masa i velikosti kostek z něj. Hotové maso by mělo být lehce křupavé. Na posledních 10 minut pečení můžete zvýšit teplotu na 220 stupňů, aby se masu vytvořila lepší kůrčička. Jako příloha se hodí brambory nebo hranolky.

Foto: Penny Market

Rychlá zapečená jídla jsou v českých domácnostech osvědčenou klasikouFoto: Penny Market

Sekaná pečeně s jarní cibulkou

Na 4 porce potřebujete: 1 kg mletého míchaného masa, 1 vejce, 1 jarní cibulku, 4 stroužky česneku, lžičku plnotučné hořčice, majoránku, sůl, pepř a podle potřeby asi 1 hrst strouhanky.

Postup: Jarní cibulku nasekejte i s natí najemno. Mleté maso vložte do mísy, přidejte cibulku, vejce, prolisovaný česnek, hořčici, majoránku, sůl a pepř a vše dobře propracujte, podle potřeby přidejte trochu strouhanky, aby vše drželo pohromadě. Hotové „těsto“ nechte v lednici asi dvě hodiny odležet, aby do sebe maso natáhlo chuť zbývajících ingrediencí.

Z odleželého masa připravte šišku, kterou dobře uhlaďte mokrýma rukama, aby nepopraskala, dejte ji do pekáče a zlehka ji podlijte trochou vody (v pekáči by jí nemělo být víc než 1 cm). Při teplotě kolem 160 stupňů bude krásně propečená během asi 60 minut, na posledních 10 minut můžete troubu roztopit na zhruba 190–200 stupňů, aby měla kůrčičku. Jako přílohu můžete zvolit šťouchané brambory (jak na ně se dozvíte třeba v článku Nej šéfkuchaři vaří: Losos v záclonce) nebo bramborovou kaši.

Foto: Penny Market

Sekaná jde připravit nejrůznějšími způsobyFoto: Penny Market

Je sekaná vaším oblíbeným jídlem? Vyzkoušejte také naše tipy z článku Sekaná: 3 skvělé variace.

Vepřová kýta na rozmarýnu

Na 4 porce potřebujete: 1 kg vepřové kýty, 2 vrchovaté lžíce čerstvého rozmarýnu, sůl, kapku oleje.

Postup: Očištěné a omyté maso vcelku osolte, potřete lžící oleje a důkladně obalte v rozmarýnu. Pak maso i s rozmarýnem zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a nechte nejlépe přes noc odležet v lednici. Odleželé maso vložte do pekáčku, do kterého jste předtím dali asi 3 lžíce oleje a asi 1 cm lehce osolené vody, a pečte v troubě roztopené na 180 stupňů (horkovzdušnou předehřejte na 160 stupňů). Vepřové bude hotové během asi 40 minut, během kterých je pečeni třeba asi dvakrát otočit. Pak teplotu zvedněte na 200, resp. 220 stupňů a dopečte jej ještě asi 15 minut, aby mělo křupavou kůrčičku. Jako příloha se skvěle hodí třeba brambory pečené ve vývaru z článku Nové brambory ve třech levných úpravách.

Foto: Penny Market

Vepřová kýta je bez trouby skoro nepředstavitelnáFoto: Penny Market

Lososový pstruh v solné krustě s brusinkovou směsí

Na 4 porce potřebujete: 1 lososového pstruha (asi 1 kg, bez vnitřností. Pokud jej neseženete, můžete použít 1 kg obyčejných pstruhů), 1,25 kg soli a 3 bílky ze středně velkých vajec. Na brusinkovou směs si nachystejte 1 malou okurku, 1 limetku, 1/2 svazku koriandru, 50 ml světlého balzamikového octa, 40 g želírovacího cukru, 100 g sušených amerických brusinek, 1 lžíci olivového oleje, sůl a pepř.

Postup: Pstruha omyjte a osušte, v misce smíchejte sůl s bílky. Pečicí plech vystelte pečicím papírem a zhruba polovinu solné směsi na plech rozprostřete. Na sůl položte pstruha, zasypte ho zbylou směsí soli a bílků a tu na něj důkladně přitlačte. Pstruha pak pečte v troubě předehřáté na 220 stupňů (v horkovzdušné troubě na 200 stupňů) asi 30 minut. Že by maso bylo přesolené, se nemusíte bát: solí jen zkřehne.

Mezitím očistěte malou okurku a nasekejte ji na malé kostičky. Limetku taktéž omyjte, ostrouhejte z ní kůru a vymačkejte šťávu. Pak otrhejte koriandr a lístky najemno nasekejte, brusinky nasekejte nahrubo. Světlé balzamico nechte asi 3 minuty bez pokličky svařit s želírovacím cukrem. Pak přidejte okurku, limetkovou kůru a šťávu a nechte vařit další 2–3 minuty. Nakonec omáčku dochuťte solí a pepřem a vmíchejte koriandr a olivový olej. Solnou krustu z upečeného pstruha prolomte, pstruha vyjměte a rozdělte na porce. Ty podávejte s brusinkovou omáčkou a čerstvou bagetkou.

Foto: americkebrusinky.cz

Pečený lososový pstruh je delikatesaFoto: americkebrusinky.cz

Jak pečete rychlovky z masa v troubě vy? Svoje tipy mi posílejte na e-mail jana.ch@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám