Hlavní obsah

Tohle jsou zabijáci diet!

Foto: Thinkstock

„Jeden kousek mě přece nezabije." Možná si to také někdy říkáteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zabijáci diet a hubnutí! Vkrádají se vám do jídelníčku nenápadně a skrytě. Tu je do sebe hodíte ve spěchu, uďobnete při televizi nebo si jimi zlepšíte náladu. Jsou malí, nenápadní, přitom zákeřní. Kvůli spoustě kalorií.

Článek

Možná si stále říkáte, jak je možné, že se vám nedaří zhubnout, i když se o to opravdu snažíte. Kde děláte chyby, se můžete dočíst v našem článku Cvičím, jím zdravě, a nehubnu. Někdy mohou být příčinou zcela nenápadná malá jídla, a i dokonce nápoje. Nevěříte? Zkuste s námi malý test.

Pro ilustraci jsme vám dnes připravili jedno dietní jídlo, které se pohybuje mezi 1500 až 2000 kJ. Tedy v hodnotě jednoho hlavního jídla ze dvou, které byste během dne při hubnutí měli sníst. Celkový kalorický příjem je u žen při redukci průměrně 5000 kilojoulů, u mužů 6000. Zdůrazňujeme při redukci a průměrně... Ve stejné kalorické hodnotě jsme pak vybrali oblíbené pochutiny. Že by vás také ani ve snu nenapadlo, že jeden hermelín vydá za královský oběd? Nebo že dvě oslazené kávy s příchutí pokryjí vaši večeři?

Krůtí roláda se špenátem, šťouchanými brambory a zeleninovým salátem

podle Ivy Málkové ze Stop obezitě (1390 kJ, B 31 g, T 9 g, S 30 g)

Foto: Mona Martinů

Krůtí roláda podle Ivy MálkovéFoto: Mona Martinů

Potřebujete: 100 g krůtích prsou – 480 k, 5 g hořčice – 30 kJ, 10 g vepřové šunky – 150 kJ, 60 g mraženého špenátu – 90 kJ, 10 g cibule – 20 kJ, 5 g oleje – 190 kJ, 130 g vařených brambor – 430 kJ

Postup: Omyté a osušené maso rozkrojte na plát, osolte, opepřete, potřete hořčicí, poklaďte na dílky pokrájenou šunkou, špenátem a cibulí. Zabalte, spojte párátkem nebo zpevněte provázkem. Opečte lehce na troše oleje, podlijte vodou a v troubě na 180 stupňů Celsia pečte asi hodinu.

Co se tomu rovná?

Foto: Mona Martinů

100 g hermelínu, tuku 25 %, 1250 kJ nebo 3 sušenky Bebe Dobré ráno s jogurtem (1 sušenka Bebe s jogurtem má 495 kJ), tj. 1485 kJFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

60 g brambůrek (malý pytlík) 1320 kJ nebo 2 Fidorky (1 má 657 kJ), tj. 1314 kJFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

50 g solených arašídů (půlka malého pytlíku) 1252 kJ nebo 1 tiramisu (porce, 200 g) 1150 kJFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

0,5 l Coca-Coly má 900 kJ (1 l pak 1800 kJ) nebo 2 kávy latté s příchutí (jedna od 600 kJ), 1200 kJFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Tabulka mléčné čokolády (Milka) 2210 kJ (100 g) nebo 2 plechovky energetického nápoje (1 ks Redbul, 250 ml má 480 kJ), tj. 960 kJFoto: Mona Martinů

Na co si tedy dávat pozor?

  • Na dresinky a omáčky. Dělají z dietního jídla (včetně zeleninového salátu) kalorickou bombu.
  • Etikety na výrobcích. Čtěte je! Ať víte, co jíte. Sledujte kalorický obsah (tj. kJ/cal). Máte v něm vždy uvedeny průměrné výživové hodnoty na 100 g výrobku, popřípadě rozpočítané na váhu přesně toho, co kupujete (Bebe Dobré ráno či Fidorka třeba mají 30 g).
  • Na reklamy: Že jsou cereálie zdravé? Určitě! Ale ty bez polev, cukru, zapékaní... Nenechte se reklamními triky nachytat.
  • Na příchutě: Samotná káva či s mlékem bez cukru vám neublíží. Ale latté se smetanou, karamelem či vanilkou a dvěma kostkami cukru?
  • Na nadměrné používání koření a soli: „rozjíždějí“ chuťové buňky na další dobrotu.

Když mně to ale chutná!

Sami víte, že prázdný žaludek je nepřítel diety číslo jedna. Proto se mu snažte za každou cenu vyhnout. Především tím, že jídlo pro sebe budete mít připravené, nakoupené, po ruce. A abychom vám trochu pomohli, požádali jsme o ukázkové menu pro hubnutí Ivu Málkovou ze Společnosti Stop obezitě a Ladu Noskovou z Diet. Zde jsou jejich rady.

Co dát na talíř

Základem správně zvoleného jídla (při hubnutí v rozmezí 1500 až 2000 kJ) je, aby polovinu talíře tvořila zelenina, čtvrtinu bílkovina (libové maso, ryby, drůbež, šunka, sýr, vajíčko) a čtvrtina příloha.

Hlavní chod

Maso je významným zdrojem biologicky hodnotných bílkovin, ale jeho konzumace je často spojena s vysokým příjmem tuku. Například ve 100 g vepřového masa je průměrně asi 22 g tuku (v kýtě 14 g tuku, v tučném vepřovém 47 g), ve 100 g hovězího masa průměrně 9 g tuku, ve 100 g drůbežího a rybího masa průměrně 4 g tuku (pozor na husu, která má průměrně 32 g tuku ve 100 g). Při přípravě masa a ryb dejte pozor, abyste z kaloricky chudé potraviny neudělali nálož, například smažením. Do jídelníčku zařazujte i alternativy masa – tofu, sójové maso a podobně.

Jez jen polovinu

Pokud si chcete dopřát přílohu, můžete volit jakoukoli, ale použijte známou metodu „Jez jen polovinu". Nezapomínejte v přiměřeném množství zařazovat luštěniny. Pokud si připravujete rizoto či těstoviny, dejte pokrmu méně a o to více zeleniny (a nejlépe ještě kousek masa či sýra). Objem přijaté potravy i při omezení množství přílohy zůstane díky zvýšenému příjmu zeleniny zachován.

Hodně a moc!

Zeleninu můžete konzumovat neomezeně jako součást téměř každého jídla i jako jídlo samostatné, například v podobě hezky upraveného zeleninového talíře. Sladká jídla zařazujte výjimečně.

Pokud někdy nestihnete klasický oběd, kupte si rychlovku v podobě například cottage či zakysaného nápoje, můžete si dát také různě ochucené tvarohové pomazánky, šmakouna, grilované kuře bez kůže – vše může být třeba s kornšpitzem a podobně.

Že jsme vám právě zkazili chuť na odpolední kávu s dortíkem? Je to přece na vás, zda si ji dopřejete místo pořádného jídla nebo ne. My chceme jen těm z vás, kteří stojíte o nasměrování cesty za štíhlejším tělem pomoci. Inspirovat, poradit, vyzvědět víc. Vy ostatnínechte si zcela bez výčitek chutnat!

Reklama

Související témata:

Načítám