Hlavní obsah

Nesmrtelná klasika: Trenčkoty jsou stále in!

Foto: archiv firmy

Emma Watson v kampani pro Burberry jaro/léto 2010Foto: archiv firmy

Reklama

S podzimními dny přichází obvyklé dilema – na zimní kabát je přece jen teplo, a na krátkou jarní bundičku zase zima. Perfektním řešením je trenčkot – lehký plášť, který ochrání proti nepříjemnému větru a neodhalí bedra. Vybrali jsme pro vás klasické i moderně pojaté typy a zveme vás na jejich prohlídku. Bude se vám líbit!

Článek

Svět módy je, jak všichni víte, velice pomíjivý. Módní trendy se střídají každých pár měsíců, některé rychle upadají v zapomnění, některé se drží trochu déle, jiné se zase čas od času vracejí. I v tomto hektickém světě ale existují styčné body, které představují naprostou klasiku, jež nikdy nezestárne. Vedle malých černých od Chanelu či dámského smokingu od YSL je takovým kouskem i trenčkot, jenž je typický pro značku Burberry.

Gabardén – materiál odolný větru a dešti – vytvořil módní návrhář Thomas Burberry a první pršiplášť z této látky se v obchodech objevil již roku 1890. Původně byl určen jako plášť sportovní, ale poté, co byl využíván vojáky v zákopech první světové války, byl pojmenován „trench coat“ (trench = zákop) a dostal se do širšího povědomí. Značka Burberry dodnes pracuje s tímto svým ikonickým kouskem a v různých obměnách jej lze vidět téměř na všech jejích přehlídkách. Typické znaky, jako nárameníky, velké klopy, pásek či dvě řady knoflíků jsou často zachovávány, a tak je každý plášť této značky odkazem k modelu z konce 19. století. Jeho předností si všimly i mnohé hollywoodské hvězdy a trenčkot Burberry se tak stal symbolem luxusu, stylu a nadčasové elegance. Objevil se i v kultovních snímcích, jako je Snídaně u Tiffanyho či Casablanca.

Foto: CSFD.cz

Trenčkot ve scéně z filmu Snídaně u TiffanyhoFoto: CSFD.cz

Originální trenčkot Burberry si ale bohužel při jeho ceně asi 850 liber může dovolit jen hrstka vyvolených. Naštěstí se ale sem tam objeví i u levnějších značek, a tak se mohou zahalit do tohoto stylového pláště i běžné smrtelnice. Pokud se vám budou zdát ceny i přesto vysoké, vězte, že za klasiku se prostě platí!

Klasika v béžové

Béžová, barva velbloudí srsti, písková – to všechno jsou názvy téže barvy, jež je pro trenčkot naprosto typická. Klasické provedení se dvěma řadami knoflíků hnědé barvy, látkovým páskem s čtverhrannou sponou a délka kolem kolen je nesmrtelná – vždy bude synonymem stylu a elegance a nikdy nevyjde z módy. A co že k němu nosit? Úplně všechno! Na formální příležitosti pod něj oblečte černé koktejlky, černé silonky a lakované lodičky téže barvy. Na nákupy úzké tmavomodré džíny, pánské polobotky a klobouk (na překrásné polobotky se mrkněte v článku Hit léta i podzimu: Polobotky v pánském stylu!). Ať už jej zkombinujete s čímkoli, vězte, že trenčkot ve skříni je jako eso v rukávu – tak se nebojte jej pořádně využít!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Mango 2399 Kč, Promod 2400 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Debenhams 886 Kč, Pull and Bear 1499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Mango 2999 Kč, Marks&Spencer 3199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Promod 1936 Kč, Pull and Bear 1799 KčFoto: archiv firem

Moderna – klasické kořeny a současný šmrnc

Klasika velmi často svádí k oživení, proměně či zmodernizování a mnozí návrháři i módní domy si takovéto příležitosti nenechávají ujít. Z těchto důvodů jsou k vidění trenčkoty v zářivých barvách (letos především červené, růžové či smaragdové), máte-li rády červenou, přečtěte si náš článek Nepřehlédnutelná červená: Troufnete si na ni?, nejrůznějších materiálech včetně plastu, zkrácených délkách a mnoha dalších ozvláštňujících prvcích, které dodávají trenčkotu punc současnosti.

Líbí se vám klasická verze, ale chtěly byste ji trochu zajímavější? Pořiďte si plášť se zvýrazněnými lemy od Debenhams. Zamilovaly jste se do střihu, ale jeho typická barva vám prostě nesedí? V tom případě jděte do bílého, černého nebo tmavě modrého trenčkotu. Nebo na klasiku zapomeňte a podlehněte kabátku Tally Weijl, který využívá jen pár typických prvků a klasický trenčkot zas až tak nepřipomíná. Možností je skutečně mnoho, a tak si nákup dobře promyslete. Chybu ale neuděláte s žádným z nich!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Bershka 1299 Kč, Debenhams 2355 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Vero Moda 1800 Kč, Tally Weijl 1111 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Debenhams 2770 Kč, Mango 2999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Promod 1210 Kč, Zara 1210 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Pull and Bear 1499 Kč, Asos 1662 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Debenhams 2493 Kč, Tally Weijl 1210 KčFoto: archiv firem

A co vy? Jste spíše pro klasiku, nebo pro modernu? A který kousek vás zaujal nejvíce?

Reklama

Načítám