Hlavní obsah

Úklid po silvestrovské party: Jak se zbavit všemožných skvrn a fleků?

Foto: thinkstock

Po každém večírku je třeba uklidit. Naše tipy vám čisticí práce usnadní!Foto: thinkstock

Reklama

Silvestrovská party je zábava jen do doby, než po ní ráno začnete uklízet! Čím se zbavit skvrn od vína, mastnoty na stěnách nebo připálené trouby? Víme a poradíme!

Článek

Až se zítra probudíte a budete chtít vědět, jak se zbavit kocoviny, přečtěte si náš článek zde. Možná ale také zjistíte, co za spoušť máte v bytě anebo na oblečení, a budete se pídit po informacích, co s tím. Proto tu pro vás máme pár rad. Co s tím vším a jak se zbavit kalamity? Čtěte!

Připáleniny na plechu i v troubě

Pokud vám během pečení ukáplo těsto či tuk na dno trouby, ihned navrch nasypte vrstvu soli. „Stejně tak dobře funguje i jedlá soda, a to i v případě, když už je připálenina na plechu nebo na dně trouby už delší dobu,“ uvádí výživová poradkyně Aneta Procházková, která pořádá kurzy vaření, a doplňuje, že poté troubu po vychladnutí setřete vlhkým hadříkem, a skvrnu budete mít rázem pryč. Pokud jste to za tepla nestihli a trouba už je studená, vyřešte to nanesením jedlé sody přímo na hadřík navlhčený v horké vodě.

Foto: thinkstock

Na skvrny od čokolády platí saponát na nádobíFoto: thinkstock

Pryč s fleky od vína, čaje a čokolády

Jak klasické: červené či růžové víno ukápne na ubrus či na koberec, a hned je problém na světě. Opět vám může jako první pomoc posloužit obyčejná sůl. Zkusit můžete i její kombinaci s mlékem: nalijte na skvrnu trošku mléka se solí, a pak dočistěte. Někdy se doporučuje skvrnu ihned přelít bílým vínem a vytřít hadříkem.

Naopak skvrny od černého čaje a kávy nejdříve vytřete hadříkem s teplou vodou a potom vyčistěte peroxidem vodíku.

Flek od čokolády nebo kakaa odstraníte saponátem na nádobí. Anebo oblečení s flekem dejte do mrazáku a nechte ztvrdnout. Ztuhlou vrstvu opatrně seškrábněte a dočistěte vlažnou vodou se solí.

Jak na žvýkačku a mastnotu? Víme!

Malé, ale pěkně protivné dokážou být použité žvýkačky. Z koberce nebo z vlasů je dokážete odstranit pomocí koupelového oleje. Žvýkačku jím pokapejte, a pak ji důkladně promněte. Po chvíli půjde žvýkačka snadno sundat či stáhnout. Pokud jste ji našlápli třeba na ponožku, dejte celou část oděvu do mrazáku a po chvíli žvýkačku snadno sloupnete.

Pokud vám na zdi zůstala od něčeho mastná skvrna, ono místo zamalujte bílou školní křídou a vrstvu nechte na stěně do druhého dne. Pak křídu lehce oprašte. Mastnota zmizí.

Foto: thinkstock

I s kečupem si díky nám hravě poradíte. Pomůže vám studená voda s pracím práškem, nebo citronová šťávaFoto: thinkstock

Kečup studenou vodou

Jestli vám někde na oblečení přistál kečup, šup s tím hned pod studenou vodu. Flek promněte, a pak na něj naneste speciální kaši. Připravíte si ji z pracího prášku a studené vody, naneste na skvrnu a nechte dvě až tři hodiny působit. Pak oblečení (či jen flek) znovu vyperte ve studené vodě. Pokud je skvrna už zaschlá, vyřeší to citronová šťáva.

Skvrny na koberci

Koberec vám možná také nezáří čistotou, proto jestli vám kazí dojem třeba skvrna od čerstvého ovoce, zkuste radu Petra Flahunka, specialisty na čištění koberců: „Ještě předtím, než použijete jakýkoli speciální přípravek, je dobrá teplá mýdlová voda, kterou zkuste flek odstranit. Pokud nezabere, teprve pak sáhněte po chemickém přípravku, a na závěr dobře ještě dané místo vysajte luxem," radí odborník.

Že se vám přihodily ještě mnohem horší věci? Nevěšte hlavu, na všechno existuje řešení. Máte vy nějaké tipy, které by pomohly ostatním odstranit následky večírku? Podělte se o ně v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám