Hlavní obsah

Vánoční cukroví: Linecké ve třech skvělých variacích

Foto: Jakub Jurdič

Naše nová kolegyně Veronika a její linecké růžičkyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Linecké. Kdo by mu o Vánocích dokázal odolat? Ani v redakci nemáme (nechceme mít) dost síly, a tak jsme jednoduše zhřešili. A hned se třemi voňavými nápady. Jdete do nich s námi?

Článek

Hledali jste ten nej recept na linecké? Už nemusíte! Hned ten první uvedený o pár řádků níže je totiž po mé babičce. Bylo to její „nej“ a na ochutnávky se sjíždělo příbuzenstvo z celého okolí. Zkrátka ale dneska nepřijdou ani bezlepkáři a ti, co rádi zkoušejí i nové druhy.

Kolegyně Veronika, která pro vás píše módní tipy v rubrice Nákupy (což ocení všichni, kterým se líbí nějaký kousek, ale netuší, s čím ho nosit), se blýskla roztomilými a chutnými růžičkami. Který z receptů vás nadchne víc? My se nějak nedokázali rozhodnout…

Linecká kolečka po mojí babičce pyskočelské

Na 5 plechů potřebujete:400 g hladké mouky, 200 g tuku na pečení, 3 žloutky, 120 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, kůru z jednoho citronu, marmeládu na slepování, cukr moučka na posypání

Foto: Jakub Jurdič

Když se uleží, nemají konkurenci!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Do velké mísy prosejte mouku a nahrubo do ní nastrouhejte tuk na pečení, případně máslo. Doplňte žloutky, oba cukry, najemno nastrouhanou kůru z citronu a rukama vypracujte těsto. To zabalte do igelitového sáčku a nechte ho přes noc odpočinout v lednici. Druhý den z něj vyválejte plát a vykrajujte linecké. Troubu předehřejte na 180 stupňů a každý plech v ní nechte 7 minut. Vychladlé pečivo spojujte marmeládou, pocukrujte a nechte uležet v chladné spíži.

Zdravější linecké (bez lepku)

Na 4 plechy potřebujete:210 g pohankové mouky, 140 g másla, 70 g třtinového cukru, 2 žloutky, půl sáčku vanilkového cukru, kůru z jednoho citronu, marmeládu na slepení

Foto: Jakub Jurdič

Netradiční verze bez lepku. I ta v redakci sklidila úspěch!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Mouku (koupíte ji v drogerii nebo v obchodě se zdravou výživou) smíchejte se změklým máslem, případně tukem na pečení, přidejte oba cukry, žloutky a nakonec i jemně nastrouhanou kůru z citronu. Rukama vypracujte těsto, které by mělo přes noc odpočívat v lednici zabalené potravinovou fólií. Druhý den linecké rozválejte, vykrájejte a pečte při 180 stupních, každý plech asi 8 minut. Upečené cukroví poslepujte a uchovejte v chladu, aby se proleželo.

Linecké růžičky podle Veroniky

Na 4 plechy potřebujete:260 g hladké mouky, 200 g tuku na pečení, 80 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, marmeládu na slepení

Foto: Jakub Jurdič

Slepované růžičky neměly chybu!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Tuk nechte v pokojové teplotě změknout. Pak ho přidejte k mouce, přesátému cukru, vanilkovému cukru a vejci a ručním šlehačem nebo v robotu vypracujte soudržné těsto. Tím hned naplňte strojek na cukroví nebo cukrářskou zdobičku a na plech s pečicím papírem stříkejte růžičky s průměrem asi 2 centimetry. Troubu rozpalte na 180 stupňů a každý plech pečte zhruba 12 minut. Když pečivo zchladne, poslepujte ho marmeládou.

A jak děláte linecké vy? Máte nej postup a ingredience? Přidejte je do rubriky Vaše recepty! Najdete tam také tip na linecké cukroví přímo od čtenářky.

Reklama

Načítám