Hlavní obsah

Vánoční cukroví: V hlavní roli čokoláda!

Foto: Mona Martinů

Všechny recepty jsou tak jednoduché, že je zvládnete spolu s dětmi. Neváhejte a vyzkoušejte je!Foto: Mona Martinů

Reklama

Jaké cukroví nesmí chybět? To s čokoládou! Nechte se svést její podmanivou chutí a v cukroví s ní rozhodně nešetřete! Chutná totiž skvěle ať už jako náplň, poleva nebo ozdoba!

Článek

V redakci se o čokoládové vánoční cukroví doslova strhl boj, a není se čemu divit! Připravilo se totiž to nejlepší z nejlepších. Ať už se rozhodnete pro extra čokoládové lanýžky, nepečené koule nebo arašídové košíčky, neuděláte chybu! Co je na těchto receptech další výhodou kromě toho, že jsou hříšně dobré? Všechny tři dnešní tipy jsou nepečené!

Extra čokoládové lanýžky

Na 30 ks potřebujete: 50 g smetany ke šlehání, 30 g cukru krupice, 70 g másla, 100 g hořké čokolády (čím větší obsah kakaa, tím lépe), 1 – 2 lžíce likéru (nejlépe chutná amaretto, můžete ale sáhnout po jakémkoli), kakao nebo nastrouhanou čokoládu na obalení

Foto: Mona Martinů

Tyhle lanýžky jsou vlastně jen samá čokoláda, zvolte proto co nejkvalitnějšíFoto: Mona Martinů

Postup: Do malého kastrůlku dejte smetanu, máslo a cukr a promíchejte. Když se cukr i máslo rozpustí, přidejte všechnu čokoládu a likér (pokud máte rádi, když má cukroví „říz“, můžete přidat likéru víc). Vše míchejte, dokud nevznikne jednotná hmota, a dejte ztuhnout do lednice. Ideální je přes noc, stačí ale tak dlouho, aby směs byla pevná a dobře se s ní pracovalo.

Když je hmota připravená, lžičkou nebo prsty tvarujte kuličky, které bleskově obalujte v kakau nebo čokoládě. Cukroví ideálně uchovávejte v chladu, čokoláda se celkem rychle roztéká. Směs můžete mít v lednici a kdykoli dodělat nové lanýžky. Věřte, že tohle cukroví uspokojí i ty největší čoko-milovníky :-).

Kakaovo-čokoládové koule

Na 30 kousků potřebujete: 130 g jemných kakaových sušenek, 100 g čokolády na vaření, 30 g másla, 3 lžíce cukru moučka, kakao nebo moučkový cukr na obalení

Foto: Mona Martinů

Koule můžete obalit v kakau i moučkovém cukru podle toho, co preferujeteFoto: Mona Martinů

Postup: Kakaové sušenky rozmixujte najemno. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte lehce zchladnout a přidejte ji k rozmixovaným sušenkám. Pak přidejte změklé máslo a cukr a propracovávejte tak dlouho, dokud nevznikne dobře tvarovatelná hmota. Z té vytvarujte kuličky a dejte je ztuhnout do lednice. Asi po 1 hodině by už kuličky měly být krásně ztuhlé. Nakonec je obalte v cukru nebo kakau podle chuti a podávejte.

Arašídy v čokoládě

Na 30 kousků potřebujete: 250 g nesolených arašídů, 150 g cukru krystal, 50 g másla, 200 g čokolády na vaření, papírové košíčky

Foto: Mona Martinů

Arašídy v čokoládě jsou křupavé, akorát sladké a bleskově hotovéFoto: Mona Martinů

Postup: Tenhle recept je jeden z nejjednodušších, a pokud máte rádi oříšky a čokoládu, tak si ho zamilujete. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte cukr a vařte karamel. Hned, jak se karamel začne tvořit, stáhněte ho z ohně a vmíchejte arašídy. Důkladně promíchejte a do připravených košíčků tvořte hrudky. Ty pak zalejte rozpuštěnou čokoládou a dejte ztuhnout. Cukroví buď můžete nechat v košíčkách, nebo ho po ztuhnutí vyndat.

Připravujete doma nějaké netradiční cukroví s čokoládou? A jaké cukroví už máte doma napečené?

Reklama

Související témata:

Načítám