Hlavní obsah

Zatočte doma s vodním kamenem: Rychle a levně!

Foto: Thinkstock

Odstranit vodní kámen je pěkná dřinaFoto: Thinkstock

Reklama

Vodní kámen na vodovodní baterii, sprše, ale i v žehličce nebo konvici. Nejen že nevypadá vábně, ale podle odborníků vás každý měsíc připraví zhruba o tři stovky. Jak s ním tedy rychle skoncovat?

Článek

I kdyby vám vodní kámen nevadil na pohled, je dobré ho odstranit alespoň ze spotřebičů – i jeho tenká vrstva se chová jako tepelná izolace, která zvyšuje nároky na elektrickou energii. Podle odhadů odborníků vynaloží domácnost s velmi tvrdou vodou měsíčně kolem tří stovek navíc jen proto, že musí „přeprat“ vodní kámen ve varné konvici, žehličce, bojleru – a to nepočítáme náklady na přípravky, které mají pomoci s jeho odstraněním.

Dalším argumentem, proč se vodního kamene zbavovat i v umyvadle, vaně a v toaletě, je fakt, že se v nich kvůli němu lépe daří bakteriím.

Foto: Isifa

V boji s vodním kamenem je pomocníkem i chemieFoto: Isifa

Jak odstranit vodní kámen

Octem nebo kyselinou citronovou: připravte si roztok z klasického octa a vody – zhruba půl na půl. Pokud chcete čistit varnou konvici, naplňte ji do maximálního možného obsahu a roztok povařte. Pak počkejte, až tekutina zcela vychladne, a vylijte ji. Konvici musíte pak nejméně jednou vypláchnout a ještě lepší je nechat v ní povařit a vylít čistou vodu.

Stejnou službu udělá, když do vody přidáte dvě lžičky kyseliny citronové, kterou používáte například do marmelád. Poslouží stejně jako ocet, jen tolik nezapáchá.

Obojím můžete vyčistit i vodovodní baterie nebo sprchu. Ideální je, pokud do roztoku namočíte vatu a tou je obalíte. Pokud to jde, nechejte je v zábalu alespoň několik hodin.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Magnoloo – WC magnet na vodní kámen a kruhový magnet do nádržkyFoto: Archiv firem

Obojí lze použít i v případě odstraňování vodního kamene v pračce. Ocet můžete nalít nejen do dávkovače na prášek, ale i přímo do bubnu – kyselinu nasypat. Octa může být klidně půl litru, kyseliny podle tvrdosti vody asi dvě velké polévkové lžíce. Pak pusťte některý z delších programů – třeba na praní bavlny – a je hotovo.

Magnety proti vodnímu kameni

Do pračky a myčky si můžete pořídit i speciální magnet, který bude vodu změkčovat průběžně. Prostě ho dáte do bubnu nebo koše na nádobí, a už si ho dál nevšímáte. Magnety způsobí, že se vodní kámen neusazuje. V pračce má i další efekt – nachytá na sebe všechny mince z kapes, svorky a podobné pračkové škodiče. Můžete ho vložit i do nádržky WC.

Kromě magnetů, vkládaných do spotřebiče, lze zvolit i některý z elektronických změkčovačů. „Jeho použití je vhodné pro každého, kdo má tvrdou vodu a pociťuje problémy s tímto spojené," říká Pavel Hnilicaz firmy Deramax.cz.

Foto: Archiv firem

Přípravky na odstranění vodního kameneFoto: Archiv firem

Chemie proti vodnímu kameni

Přípravky proti vodnímu kameni obsahují různé kyseliny, které vodní kámen rozpustí. Máme pro vás několik tipů!

Při jejich použití se řiďte návodem výrobce – může se stát, že se nehodí pro některý z materiálů.

Jak dostáváte vodní kámen z vašich spotřebičů a koupelny vy? Určitě napište svůj osvědčený způsob.

Reklama

Načítám