Hlavní obsah

Zkuste novinku: Lustr, který nahradí digestoř!

Foto: incosalfa

Krásný lustr? Nikoli, takto vypadá odsavač par Best VintageFoto: incosalfa

Reklama

Jenom hučí, a výsledek nic moc, to je lepší otevřít okno! Tak mnozí hovoří o digestořích. Proto nepatří zrovna mezi nejoblíbenější spotřebiče, s jejichž výběrem by si člověk dával velkou práci. Ale to se teď může změnit. Na trh totiž přicházejí takové, které vám nejen vyčistí vzduch, ale zároveň nahradí lustr!

Článek

Odborníci sice varují, že v propojených obývacích pokojích a kuchyních patří k nejdůležitějším přístrojům, jenže… I když se vzhled odsavačů par v posledních letech změnil a velké kovové „krabice“ nahrazují příjemné kousky šikmých a zaoblených tvarů, výběr těchto spotřebičů se stále hodně podceňuje. Změnu možná přinesou lustrové digestoře. Jak už napovídá název, tyto kousky vypadají jako krásné lustry, a přitom dokážou vyčistit vzduch jako odsavače. Koukněte se na ně!

Je toho hodně, co dokážou

Lustrové digestoře jsou ideální nad varná centra umístěná v prostoru, tedy v ostrůvcích, kde dokonale vynikne jejich krása. Ale můžete je mít i u stěny. Jak fungují?

Foto: Digestoře Faber

Po spuštění dálkovým ovládáním odtahová část sjede z ozdobného krytu dolů a pracujeFoto: Digestoře Faber

Tyto lustry jsou instalované přímo ke stropu nebo jsou na něm zavěšené pomocí ocelových lan či kovové tyče jako „opravdová“ svítidla. Na první pohled jsou tedy od nich k nerozeznání. A to jak ve dne, tak večer, kdy si potřebujete na práci posvítit. Zapomeňte na jednu halogenovou žárovku jako u klasických digestoří. Tyto jsou opatřeny mnohem větším zdrojem světla. Zpravidla u nich najdete čtyři až šest úsporných zdrojů světla, které v součtu dají výkon osmdesáti- až stowattové žárovky. Jen pro porovnání, tři LED diody odeberou ze sítě pouze devět wattů. Ve výsledku ale odsavač bez problému, zvlášť když je umístěný v prostoru, osvítí celou místnost.

Foto: Odsavače Faber

Skleněný lustr připomíná odsavač Faber LuxiaFoto: Odsavače Faber

Ale samozřejmě pomůže s párou a pachy při vaření. „V klidové poloze sice vidíte jen a pouze krásný kryt, ale v něm je kromě zdroje světla ukryté i samotné odtahové zařízení. Jakmile odsavač pustíte, slouží k tomu dálkové ovládání, odsávací část se spustí nad varnou desku a začne pracovat,“ popisuje princip Miroslav Vrba zastupující značku Faber.

Tip redakce: Potřebujete nejen novou digestoř, ale celou kuchyň? Pak vás asi bude zajímat článek Kuchyně roku 2012 naznačují: Blíží se konec bílé?.

Foto: digestoře heureka

Oproti obyčejným digestořím ty lustrové dokážou osvítit celou místnostFoto: digestoře heureka

Proč je jich tak málo?

Máte pocit, že jste ještě tyto digestoře u nikoho neviděli a ani obchody jimi nejsou zahlcené? Důvody jsou dva. Prvním je jednoznačně cena. Jen těžko je seženete pod pětadvacet tisíc korun a není u nich výjimkou ani částka kolem sta tisíc korun.

Foto: digestoře heureka

Odsavač je v klidovém režimu ukrytý za krásným stínidlemFoto: digestoře heureka

Foto: digestoře faber

Jedna digestoř dvakrát jinak – zapnutá a vypnutáFoto: digestoře faber

Druhý problém představuje funkčnost. Ve standardu se vyrábějí jako recirkulační, kde pachy zůstávají zachycené v uhlíkovém filtru. „Každý, kdo o této digestoři uvažuje, by si měl uvědomit a dobře rozmyslet, co pod ní bude vařit a kam ji chce umístit,“ říká Petr Šlapák zastupující značku Best a pokračuje ve vysvětlování: „Pokud pravidelně připravujete třeba tradiční českou kuchyni, raději se rozhodněte pro klasický odtahový přístroj, který je účinnější než tyto s uhlíkovými filtry. Stejně tak máte-li plynovou desku, je lepší odtah, protože filtry nezachytí oxidy dusíku, vznikající při spalování plynu, které jsou těžší než vzduch, klesají k zemi, a to může činit problémy třeba v domácnostech s dětmi.“

Foto: franke

Lustrové odsavače jsou ideální k umístění nad varný ostrůvekFoto: franke

Na druhé straně jsou domácnosti, kam jsou recirkulační, a tedy i lustrové digestoře přímo ideální. A platí to nejen pro domácnosti, kde se na jídelníčku objevují hlavně jednoduchá a rychlá jídla, která opravdu vzduch nezahltí pachy ani párou. Podle Petra Šlapáka k nim patří třeba nízkoenergetické a pasivní stavby s rekuperačními jednotkami, kde se šetří teplem. U těchto typů, na rozdíl od odtahových, k žádným tepelným ztrátám nedochází.

Na druhé straně je třeba připomenout, že tyto digestoře sice zachytí do uhlíkových filtrů pachy – filtry musíte po čase měnit, aby se nepříjemné vůně neuvolňovaly zpět do vzduchu –, ale už si neporadí se zvýšenou vlhkostí. Je přitom jedno, zda si pořizujete recirkulační digestoř obyčejnou, nebo lustrovou, „vnitřek", a tedy účinnost mají stejnou.

Mnozí ale raději preferují odtahové typy, kdy jak zápach, tak vlhkost vzduchu odcházejí z bytu potrubím ven. Více najdete v článku: Zápach v kuchyni? Správná digestoř pomůže!.

Foto: digestoře heureka

Zavěsit je můžete i ke stěně nad klasickou linkuFoto: digestoře heureka

I když je třeba podotknout, že i problém s účinností lustrových odsavačů je minulostí. Objevují se totiž lustrové odsavače, které lze pomocí speciální sady a stříbrného elastického potrubí předělat na odtahové.  

A jak často používáte digestoř vy? Líbila by se vám lustrová, nebo potřebujete klasickou, která odvede spoustu práce? Napište to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám